Mi a különbség a tud-e valaki, vagy a bírna-e valaki között?
Van. Tudásnak hívják különben.
Egyébként: el tudom olvasni - el bírom olvasni. Ugyanazt jelenti (nagyjából), DE egy házzal bírok - egy házat tudok. Nagyon semmi közös jelentésük.
:-D jabocs
amit írtál, az pont azt mutatja, hogy van közös jelentésük. különben.
újra játszhat
te írtad: "Ugyanazt jelenti (nagyjából)"
és ebben nem is tévedtél.
a szinonima többfélét jelenthet, általában nem azt jelenti, hogy _teljesen_ ugyanazt jelenti (ez alatt most azt értem, hogy minden helyzetben minden jelentés- és stílusmódosulás nélkül felcserélhetők), mert akkor alig-alig lennének szinonimák... kevés tökéletesen csereszabatos szópár van.
a szinonima csak azt jelenti, hogy 'gyakran felcserélhetők (nagyjából)', vagy talán pontosabb, hogy 'van, amikor felcserélhetők'. nem véletlen, hogy ha rákeresel (;-), akkor azt láthatod, hogy "_rokon_ értelmű szó", "_hasonló_ jelentésű szó", "a jelölő eltér, de a jelölt azonos _vagy_hasonló_", "jelentése azonos egy másikéval, _vagy_hasonló_ ahhoz"...
---
"Ha ugyanazt jelentenék, akkor szinonimák lennének"
igen – és ezért ezek szinonimák is... (– szerintem legalábbis, hiszen nincsen ennek objektív mércéje.)
de nézzünk rá erre:
stb.
---
"Nagyon semmi közös jelentésük."
dehogynem, pont azt látjuk, hogy _van_ közös jelentésük (amikor felcserélhetők), és van eltérő jelentésük/alkalmazásuk is (amikor nem cserélhetők fel). ahogy az a szinonimáknál általában is lenni szokott.
Gondoltam, hogy hiába magyarázza neked bárki, hogy a bír és a tud valaki nem felcserélhetők, de örülök, hogy kicsit utánanéztél a nyelvtani szabályoknak!
Olyan van, hogy tud valaki valamit.
Olyan is van, hogy bír valaki valamit, de teljesen mást jelent és csak a szlengben használják, hogy kedvel valaki valamit.
Nálad a tud valaki és a bír valaki az ugyanazt jelenti?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!