Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ezt nem úgy mondta, mintha...

Ezt nem úgy mondta, mintha lenne választási lehetőségem. Ezt nem úgy mondta, mintha lett volna választási lehetőségem. Mi a különbség a használatukban?

Figyelt kérdés
2019. nov. 23. 08:31
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%

1. Még nem döntöttél. (Pl. Azt akarja hogy a kéket válaszd, de még hivatalosan nem kellett döntened)

2. Már döntöttél. (A kéket választottad abban a helyzetben)

2019. nov. 23. 10:11
 2/20 A kérdező kommentje:

Köszi, és akkor ezeknél is hasonló a helyzet?

Örültem, hogy nem kell részt vennem a megbeszélésen.

(Még nem történt meg a megbeszélés.)

Örültem, hogy nem kellett részt vennem a megbeszélésen.

(Már megtörtént a megbeszélés.)

Már kérdeztem hasonlót egy másik kérdésnél, szóval bocsánat, hogy itt is felteszem.

2019. nov. 23. 11:20
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

Igen.

... nem kell ...

Mondjuk 15:30 van, 17:00-kor lesz a megbeszélés. Barátoddal beszélgetsz, hogy szabad a délutánod.

...nem kellett ....

Másnap reggel 09:00 van, kipihenhetted magad, mert nem kellett részt venned a megbeszélésen.

2019. nov. 23. 11:49
 4/20 anonim ***** válasza:
100%

Egyidejűség és előidejűség.

Az egyidejűség azt jelenti, hogy a két tagmondat azonos időre vonatkozik. Azt mondta, hogy látja az elefántot. Amikor a mondás történt, épp akkor látta az elegántot.

Az előidejűség azt jelenti, hogy olyasmiről beszélünk, ami a beszéd előtt történt. Tegnap elmeséltem, hogy tegnapelőtt beázott a lakás. Az elmesélés is múlt idejű (tegnap meséltem) de a beázás még korábbi.

A magyar nyelvben az ilyen múlt idejű + jelen idejű ige egyidejűséget jelöl. Azaz az első mondat szerint amikor X azt mondta, akkor még fennállt a nem igazi döntési helyzet.

A múlt + múlt igazából jelölhet mindkettőt (de inkább előidejűséget), bár ha egyidejűséget jelöl, sokszor megerősítjük valami olyan szóval, mint az éppen. Tegnap mondtam, hogy éppen beázott a lakásom -- ez inkább azt jelenti, hogy amikor mondtam, akkor ázott.

A te második mondatod érzésem szerint előidejűséget jelöl, azaz pl valaki tegnap azzal vigasztalt, hogy tegnapelőtt nem volt sok választásod. Addigra a választás már megtörtént.

2019. nov. 23. 12:00
 5/20 A kérdező kommentje:

De ezek akár jelenthetnek egyidejűséget is, ugye?

Örültem, hogy nem kellett részt vennem a megbeszélésen.

Ezt nem úgy mondta, mintha lett volna választási lehetőségem

2019. nov. 23. 17:01
 6/20 anonim ***** válasza:
71%
Jelenthetnek, a magyar - főleg elő beszédben - elég pongyola ebben a tekintetben.
2019. nov. 24. 21:54
 7/20 A kérdező kommentje:

Reggel örültem, hogy nem kell részt vennem a délutáni megbeszélésen.

Reggel örültem, hogy nem kellett részt vennem a tegnap délutáni megbeszélésen.

Ezek akkor így érthetőek, ugye?

2020. nov. 8. 19:49
 8/20 BringaManó ***** válasza:
100%

#3: nem értem: mintha figyelmen kívül hagytad volna, hogy az "Örültem" múlt időben van. (Örülök-kel jó lenne a magyarázat.)

#6: igen, egyetértek az eddigiekkel, de ehhez azért hozzátenném, hogy nemcsak pongyolaság lehet, hanem esetleg érzékeltetni akarja – akár a szokásos megoldás módosításával –, hogy ez a jelenre már nem vonatkozik (hiszen a szokásos megoldás akár azt is jelenthetné, tartalomtól függően).

kicsit kibővítve a sztorikat:

• Örültem, hogy nem kellett részt vennem a megbeszélésen.

jelentheti ezt:

• Örültem, hogy nem kell részt vennem AZON a megbeszélésen, de azért egy másikon majd részt kell vennem.

bővebben:

• Örültem, hogy nem kell részt vennem a megbeszélésen, de a "jelen idő" ne tévesszen meg: természetesen nem úsztam meg, egy későbbi megbeszélésen részt kell majd vennem, valószínűleg már a holnapin.

ugyanez a másik példára:

• Ezt nem úgy mondta, mintha lett volna választási lehetőségem.

jelentheti ezt:

• Ezt nem úgy mondta, mintha lenne választási lehetőségem, ami jogos, mert AKKOR MÉG tényleg nem volt.

bővebben:

• Ezt nem úgy mondta, mintha lenne választási lehetőségem, de a "jelen idő" ne tévesszen meg: ma már tényleg nincs választási lehetőségem hiszen már csak egy kocsink van –, de akkor még kettő volt, ezért furcsán hagnzott, hogy "Vidd el a kocsit nyugodtan!"

szóval esetleg ezt a változást akarhatják jelezni a "szabálytalan" megoldásokkal. ez persze nem feltétlenül ilyen tudatosan végiggondolt dolog, tudat alatt is rengeteg apró, körülmény tudja alakítani a mondandónkat (szóhasználatot, szórendet, stílust, és akár egy ilyen múlt beli egyidejűség megfogalmazását is :-)

#7: Igen. :-)

[de azért kifejtem a lehetséges jelentéseket, ha már külön kérted tőlem (máshol)]

• Reggel örültem, hogy nem kell részt vennem a délutáni megbeszélésen.

a) most 12h, örülés 8h, megbeszélés 16h

b) most 22h, örülés 8h, megbeszélés 16h

[és ezek persze nemcsak napon belül lehetnek, most csak a sorrend volt a fontos]

és azt nem tudjuk, hogy volt-e változás akár az örülésben, akár abban, hogy valóban részt kell(ett)-e vennem...

a) 1. ... de most már nem örülök, mert kínos lesz.

a) 2. ... de azóta kiderült, hogy mégsem kell részt vennem.

b) 1. ... de most már nem örülök, mert kínos volt.

b) 2. ... de aztán kiderült, hogy mégsem kell részt vennem.

• Reggel örültem, hogy nem kellett részt vennem a tegnap délutáni megbeszélésen.

ez már egyértelmű, mivel a reggel meg a tegnap már megköti az egésznek a sorrendjét:

most 12h, örülés 8h, megbeszélés tegnap 16h

a folytatás is fix, legalábbis én csak azt tudom elképzelni, hogy változott az örülés (a részvétel meg már megvolt):

... de most már nem örülök, mert fontos információk hangzottak el.

2020. nov. 10. 09:23
 9/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes kifejtést!

"• Reggel örültem, hogy nem kell részt vennem a délutáni megbeszélésen.

...

a) 2. ... de azóta kiderült, hogy mégsem kell részt vennem."

ezt nem teljesen értem, itt már az elejéből kiderül, hogy nem kell részt vennem

"• Reggel örültem, hogy nem kellett részt vennem a tegnap délutáni megbeszélésen...

a folytatás is fix, legalábbis én csak azt tudom elképzelni, hogy változott az örülés (a részvétel meg már megvolt)"

Itt is már az elején elhangzik, hogy nem kellett részt vennem, szóval valószínűleg nem is vettem részt rajta. Vagy úgy érted, hogy mások vettek részt rajta, de én nem?

illetve ez nem folytatódhat úgy, hogy még most is örülök?

Reggel örültem, hogy nem kellett részt vennem a tegnap délutáni megbeszélésen. Így legalább volt időm délután pár dolgot elintézni, és nem ma reggel kellett kapkodnom.

vagy ez inkább akkor működik, ha nincs ott az elején a "reggel"?

2020. nov. 10. 11:36
 10/20 BringaManó ***** válasza:
100%

bocs, természetesen belekeveredtem a sok negálásba, akkor helyebítés, hátha most sikerül:

(és a másik kifogás is jogos: lehet olyan szitu, amikor múltan fogalmazom meg a reggeli örülést, mert valami konkrét, AKKORI eseményhez kötöm, ezt is beleírom a javításba)

---------------------------------------------------

• Reggel örültem, hogy nem kell részt vennem a délutáni megbeszélésen.

b) most 22h, örülés 8h, megbeszélés 16h

[és ezek persze nemcsak napon belül lehetnek, most csak a sorrend volt a fontos]

és azt nem tudjuk, hogy volt-e változás akár az örülésben, akár abban, hogy valóban részt kell(ett)-e vennem...

a) 1. ... de most már nem örülök, mert fontos infók fognak elhangozni.

a) 2. ... de azóta kiderült, hogy mégis részt kell vennem.

b) 1. ... de most már nem örülök, mert fontos infók hangzottak el.

b) 2. ... de aztán kiderült, hogy mégis részt kell vennem. (ott is voltam)

• Reggel örültem, hogy nem kellett részt vennem a tegnap délutáni megbeszélésen.

a sorrend itt már egyértelmű, mivel a "reggel" meg a "tegnap" már megköti az egészet:

most 12h, örülés 8h, megbeszélés tegnap 16h

a folytatás kétféle lehet, de pusztán a fenti mondat alapján biztos arra gondolnék, hogy változott az örülés:

... de most már nem örülök, mert fontos információk hangzottak el.

de lehet az is, hogy nem változott az örülés, csak valamiért múlt időben fogalmaztam, pl.:

... mert akkor (reggel) derült ki, hogy akik ott voltak, azokat kirúgták.

---------------------------------------------------

2020. nov. 10. 13:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!