Ezt nem úgy mondta, mintha lenne választási lehetőségem. Ezt nem úgy mondta, mintha lett volna választási lehetőségem. Mi a különbség a használatukban?
Utólag is köszönöm a részletes választ!
A választási lehetőséges mondattal kapcsolatban, amikor írtad,
hogy:
"• Ezt nem úgy mondta, mintha lett volna választási lehetőségem.
jelentheti ezt:
• Ezt nem úgy mondta, mintha lenne választási lehetőségem, ami jogos, mert AKKOR MÉG tényleg nem volt.
bővebben:
• Ezt nem úgy mondta, mintha lenne választási lehetőségem, de a "jelen idő" ne tévesszen meg: ma már tényleg nincs választási lehetőségem hiszen már csak egy kocsink van –, de akkor még kettő volt, ezért furcsán hagnzott, hogy "Vidd el a kocsit nyugodtan!"
Szerintem itt nem értem, mire gondoltál: akkor még nem volt, de most sincs választási lehetőségem?
nemtom, nem emlékszem.
ha te úgy látod, hogy tévedtem, akkor valószínűleg így van, hiszen te is tudsz magyarul, én meg már mást is összekavartam ugyanitt.
úgyhogy, kérlek, értelmezd valahogy, és az úgy jó is lesz.
:-)
És abban az esetben, ha szóba került egy hétvégi utazás, de végül nem lett belőle semmi:
Örülök, hogy nem kellett hétvégén elutaznom.
Szombaton örültem, hogy nem kell(ett) elutaznom.
Itt inkább a "kell" a szabályos, ugye? (szombati indulás lett volna)
De:
Vasárnap örültem, hogy nem kellett elutaznom.
Itt már a "kellett", mert előző nap indultam volna.
ok, döntsd el, megvárom
(utána pedig döntsd el, hogy az általad választott szituhoz melyik illik jobban, szerintem képes leszel rá :-)
Ha a tervezett indulással egyidőben, akkor "kell", ha utána örültem, akkor "kellett"
Így írnám :)
naugye :-)
(és akkor egy kicsit rátérnék a helyesírásra, ha már ebben a topikban vagyunk:
FYI: az "egy időben" akkor is különírandó, ha 'azonos időben'-t jelent, annak ellenére, hogy ilyen értelemben "egybemondjuk" :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!