Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Azután, hogy/miután?

Azután, hogy/miután?

Figyelt kérdés

Ha azt akarom írni, hogy vettem külföldön egy órát, amely a hazaérkezés után még négy évig működött, ezek közül melyik a legjobb megfogalmazás?

Vettem külföldön egy órát, amely négy évig működött, hogy hazajöttem.

Vettem külföldön egy órát, amely négy évig működött azután, hogy hazajöttem. (Itt amúgy jó helyen van a vessző?)

Vettem külföldön egy órát, amely négy évig működött, miután hazajöttem.

Illetve még egy kérdés. Itt melyiket kell írni?

Még így is fárasztó egész nap a munkahelyen lenni, hogy nincs is sok feladat.

Még így is fárasztó egész nap a munkahelyen lenni, ha nincs is sok feladat.

2020. ápr. 29. 12:58
1 2
 11/17 BringaManó ***** válasza:
nem az "azután/miután" miatt, hanem a "még" miatt
2022. máj. 13. 19:51
 12/17 A kérdező kommentje:

De mindkettő azt jelenti, hogy a hazaérkezéstől számítva 4 évig működött az óra?

Illetve így már ugyanazt jelentik:

Vettem külföldön egy órát, amely négy évig működött azután, hogy hazajöttem.

Vettem külföldön egy órát, amely négy évig működött (azután), miután hazajöttem.

2022. máj. 14. 08:31
 13/17 A kérdező kommentje:

Illetve még egy kérdés eszembe jutott. Előbb ezt írtam: "a hazaérkezéstől számítva 4 évig működött"

Ez a megfogalmazás is jó lenne: "a hazaérkezéshez képest (még) 4 évig működött"

Vagy mindegy?

2022. máj. 14. 10:37
 14/17 BringaManó ***** válasza:

#12: Persze, mi mást jelentene? Elmondanád, mire gondolsz? (Elég furcsákat tudsz kérdezni, de lehet, hogy csak én nem vettem észre valamit...)

#13: jelentése ugyanaz, de a második egy kicséit izé... kevésbé pontos, kevésbé választékos, kevésbé igényes megfogalmazás – de sokszor teljesen jó az is, nem kell mindig "öltönyben mászkálni".

2022. máj. 14. 17:56
 15/17 A kérdező kommentje:
Csak arra gondoltam, hogy a "még" miatt módosulhat a jelentés (Te is írtad, hogy nem pontosan ugyanazt jelenti az a két mondat)
2022. máj. 14. 18:06
 16/17 BringaManó ***** válasza:

igen, a "még" azt a részt nem érinti, de gondolom, te is érzed, hogy az a hazaérkezés előtti részről mond el valami pluszt...

(vagy nálad esetleg nem azt jelenti mindkettő, hogy a hazaérkezéstől számítva 4 évig működött az óra? de most komolyan... mert ha nem, akkor lehet, hogy tanulok tőled valami újat. de ha igen, akkor miért merül fel a kérdés?)

2022. máj. 14. 22:39
 17/17 A kérdező kommentje:
De, nálam is ezt jelentik. Lehet, hogy kicsit félreérthetően írtam.
2022. máj. 15. 17:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!