Azután, hogy/miután?
Ha azt akarom írni, hogy vettem külföldön egy órát, amely a hazaérkezés után még négy évig működött, ezek közül melyik a legjobb megfogalmazás?
Vettem külföldön egy órát, amely négy évig működött, hogy hazajöttem.
Vettem külföldön egy órát, amely négy évig működött azután, hogy hazajöttem. (Itt amúgy jó helyen van a vessző?)
Vettem külföldön egy órát, amely négy évig működött, miután hazajöttem.
Illetve még egy kérdés. Itt melyiket kell írni?
Még így is fárasztó egész nap a munkahelyen lenni, hogy nincs is sok feladat.
Még így is fárasztó egész nap a munkahelyen lenni, ha nincs is sok feladat.
De mindkettő azt jelenti, hogy a hazaérkezéstől számítva 4 évig működött az óra?
Illetve így már ugyanazt jelentik:
Vettem külföldön egy órát, amely négy évig működött azután, hogy hazajöttem.
Vettem külföldön egy órát, amely négy évig működött (azután), miután hazajöttem.
Illetve még egy kérdés eszembe jutott. Előbb ezt írtam: "a hazaérkezéstől számítva 4 évig működött"
Ez a megfogalmazás is jó lenne: "a hazaérkezéshez képest (még) 4 évig működött"
Vagy mindegy?
#12: Persze, mi mást jelentene? Elmondanád, mire gondolsz? (Elég furcsákat tudsz kérdezni, de lehet, hogy csak én nem vettem észre valamit...)
#13: jelentése ugyanaz, de a második egy kicséit izé... kevésbé pontos, kevésbé választékos, kevésbé igényes megfogalmazás – de sokszor teljesen jó az is, nem kell mindig "öltönyben mászkálni".
igen, a "még" azt a részt nem érinti, de gondolom, te is érzed, hogy az a hazaérkezés előtti részről mond el valami pluszt...
(vagy nálad esetleg nem azt jelenti mindkettő, hogy a hazaérkezéstől számítva 4 évig működött az óra? de most komolyan... mert ha nem, akkor lehet, hogy tanulok tőled valami újat. de ha igen, akkor miért merül fel a kérdés?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!