Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy írják helyesen: kösz...

Hogy írják helyesen: kösz vagy kössz?

Figyelt kérdés

2020. ápr. 23. 17:41
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
82%
Kösz.
2020. ápr. 23. 18:13
 2/14 MancsWolf ***** válasza:
78%

+1 #1 nek.

A magyar helyesírás szabályai szerint: Kösz.

A köszönöm rövidítése nem a kösszönömé.

2020. ápr. 23. 18:15
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy előttem írták

Köszönöm rövidítése: kösz

Remélem sokan megtanulják azt is, hogy a LESZ szót sem írjuk 2 S betűvel, hogy lessz, mert nem így kell írni

2020. ápr. 23. 18:42
 4/14 anonim ***** válasza:
11%

Kedves Kérdező, +#1, +#2 Válaszoló!

A magyar helyesírás szabályai szerint helyesen így írjuk: köszönöm.

Nem pedig úgy, h kösz, v kössz. És nem vmit, mert a végén elfelejtünk magyarul. Ennyire azért ne siessünk! Tudom, közösségi oldalakon ez a divat. Csak a nyelvhasználat és a kifejezésmód mindent elárul egy emberről. Mint az, hogy "Szólalj meg, és megmondom, ki vagy."

2020. ápr. 23. 19:07
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Kedves #4-es, beszélsz te, aki mégy egy hogy és vagy szavakat se tud rövidítés nélkül leírni. 🙂
2020. ápr. 23. 19:47
 6/14 A kérdező kommentje:
Okés, kössz
2020. ápr. 23. 20:40
 7/14 anonim ***** válasza:
11%

Kedves #5-ös, bizony nem tudok rövidítés nélkül leírni olyan szavakat, mint "hogy", mint "vagy", mert ezeket nem lehet tovább rövidíteni, lévén egy szótagú szavak. Tudni illik, rövidítve "t.i." az egy hangzóból álló szavak tovább nem rövidíthetők.

A rövidítés általában ugyanannyi tagú, mint a rövidített kifejezés. Például a. m.: annyi mint, B. ú. é. k.: Boldog új évet kíván.

Kivételek: stb.: s a többi, NB.: nota bene, tvr.: törvényerejű rendelet, Btk.: büntető törvénykönyv.

2020. ápr. 23. 21:16
 8/14 anonim ***** válasza:
67%
egyik sem. így a helyes: hö
2020. ápr. 23. 23:18
 9/14 BringaManó ***** válasza:
89%

#2!

Segíts! Nem találom A magyar helyesírás szabályaiban. :-(

Hányadik oldal? (Hányadik kiadásban?)

---

"A köszönöm rövidítése nem a kösszönömé."

AkH.244/a

---

#3:

"Remélem sokan megtanulják azt is"

Itt is fájó vesszőhiány van. :-(

(Illetve úgy általában nem fáj, csak olyantól, aki helyesíráson kezd el lovagolni...)

---

#4:

"A magyar helyesírás szabályai szerint helyesen így írjuk: köszönöm."

Az egy másik szó. Biztos hallottad már mindkettőt magyar beszélőktől, a hossza alapján elég jól meg lehet különböztetni őket szóban is.

---

"nem vmit, mert a végén elfelejtünk magyarul"

Na ez viszont tényleg ugyanaz a szó, mint a "valami", mert ugyanúgy mondjuk, és ugyanazt jelenti – csak rövidítéssel van írva. Tehát nem felejtettünk el semmit – hurrá.

---

#5:

Ott a pont. :-)

---

#7:

"bizony nem tudok rövidítés nélkül leírni olyan szavakat, mint "hogy", mint "vagy", mert ezeket nem lehet tovább rövidíteni, lévén egy szótagú szavak."

Érdekes, az általad említett szabályzatban is szerepel rengeteg egy szótagú szó rövidítése, pl.:

dél: D

gróf: gr.

lap: l.

lásd: l. vagy ld.

szent: Szt.

vagy: v. (ponttal!)

kén: S

klór: Cl

frank: Fr

"Tudni illik, rövidítve "t.i.""

A "tudni illik"-et nemigen szoktuk rövidíteni, de ha mégis megtennénk, akkor szabályosan "t. i." volna (tehát szóközzel a közepén).

Te valószínűleg a "tudniillik" szóra gondoltál – annak viszont a szabályzatban "ti." a rövidítése...

"az egy hangzóból álló szavak tovább nem rövidíthetők."

Hát azok tényleg nem, ezzel nem tudok vitatkozni...

(xD)

"A rövidítés általában ugyanannyi tagú, mint a rövidített kifejezés."

hát ez a "tag" itt elég homályos...

A "tudniillik" hány tagú? Nálam kettő.

És a rövidítése ("ti.") hány tagú? Nem is értem a kérdést, de ha megpróbálom követni a példáidat, akkor egy jön ki...

"Például a. m.: annyi mint"

Bingó!

"B. ú. é. k.: Boldog új évet kíván."

Volt korábban ilyen is, de öt éve már BÚÉK-nak írandó. (Bár nem tudom, hogy ez hány "tagú" – jelentsen ez bármit is...)

2020. ápr. 24. 02:15
 10/14 anonim ***** válasza:
35%

1-től 4-ig minden válaszoló:

KÖSZ

„A kérdező kommentje:

Okés, kössz”

😂🤣😂🤣 Nem rosz!

Szerintem a „kösz” borzalmasan néz ki, én mindig hosszú sz-szel írom cseten, fórumon, vagy ilyen helyeken, még annak ellenére is, hogy tudom, melyik a helyes alak. Ez különben sem egy olyan szó, amit mondjuk egy hivatalos levél végére odaírhatnék, ahol nagyon ügyelek a helyesírásra :D Ha elég sok ember írja így elég sok helyre, akkor majd a Magyar Helyesírás Szabályaiba ez is bele läß írva.

Sokak szerint tragikus, de hát ez van 🤷

Mondjuk még chaten sem írnám le soha, hogy „kissebb” vagy „lessz”, viszont a „kössz” pont nem annyira stigmatizált ahhoz, hogy le lehessen írni :D

2020. ápr. 24. 03:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!