Van olyan szó, hogy "minőségtelen"?
Ma már másodszor olvasom ezt a szót, először egy cikkben, most meg itt a gyakorin.
Nekem nagyon furcsán hangzik. Van rossz minőségű, silány, vagy minősíthetetlen esetleg, de ez a minőségtelen olyan furcsasán hangzik nekem.
" minőségi szónak nincs ellentétje"
Mégis hogy? Nem tudom elképzelni. Ha valami jó, akkor jó minőségű, ha ellenkezőleg akkor rossz minőségű. A minőségtelen hogyan illik erre az egyenesre (olyan mint számoknál a gyök -1?)
A "minőségi" szó is argó.
"Minőség" és "minőségű" a létező szó.
A "minőségtelen" szó elvileg létezik, csak talán az a baj, hogy a "minőséges" szó nem terjedt el.
Valaki elkezdte használni a " jó minőségű" kifejezés helyett a "minőségi" , szót, amit 12-es jól mondott, hogy argó kifejezés.
Gondolom minden nyelvben megvannak azok a szavak kifejezések, melyeket kihullajt a társadalom, mert szarul hangzik és beilleszt a beszédbe valamit, mert az jól hangzik, vagy menő dolog használni az adott kifejezést.
Nekem mindig mumusom volt a "valami el van fogyasztva" szinonimájaként használt "meg van éve" , vagyis a "meg van eszve" kifejezések.
Ugye milyen szarul hangzanak.
A "meg van éve" kifejezés helyes, de mégis nagyon áll a hátamon a szőr. Inkább átfogalmazom a mondatot, mintsem, hogy ezt használjam.
"meg van éve"
Magyartalan (régies).
A mai magyarban ritka a szenvedő szerkezet.
A #10-es válaszolónak:
Persze, hogy mindennek van ilyen vagy olyan minősége, ettől még létezhet a ’minőségtelen’ szó. A ’lelketlen’-t is használjuk, pedig mindenkinek van – jó vagy rossz – lelke. Még jobb példa a ’színvonaltalan’ és a ’nívótlan’ szó: mindennek van színvonala, nívója, csupán az a kérdés, hogy milyen. A sort még lehetne folytatni.
"amit 12-es jól mondott, hogy argó kifejezés"
Hát, ha lehet valamire, aminek alkalmazására azt mondja többek közt az értelmező szótár, hogy
kereskedelem, 1945 után, meg hogy
sajtónyelvi
...azt mondani, hogy argó.
#14. Az nem magyartalan, nem minden igével lehet, ismerjük a macska buta példáját, azzal sem lehet. Ettől még az igék messze túlnyomó többségével teljesen korrekt.
Nem ez a szenvedő szerkezet, az más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!