Van olyan szó, hogy "minőségtelen"?
Ma már másodszor olvasom ezt a szót, először egy cikkben, most meg itt a gyakorin.
Nekem nagyon furcsán hangzik. Van rossz minőségű, silány, vagy minősíthetetlen esetleg, de ez a minőségtelen olyan furcsasán hangzik nekem.
Nekem is kicsit fura. Olyan, mintha az egészségtelen mintájára faragták volna, már ha lenne minőséges. Gondolom a minőséginek egy erőltetett ellentéte. Egyébként ugyanannyi szótag, mint a rossz minőségű, szóval nem rövidebb kimondani.
De lehet, hogy terjed. Az, hogy van-e ilyen szó, csak a használatától függ. Ha elég sokan használják, akkor lesz ilyen szó.
Van ellentetje a “minőségi” szónak, hogyne lenne már.
Egyébként a “minőségtelen” is egy létező szó. Furcsán hangzik valóban, kicsit olyan mesterkéltnek hat, én is ritkán hallom, de létezik.
Valami olyasmit akartam írni, mint az utolsó. Azért vannak a képzők, hogy szavakat képezzünk velük, a lehetőségek száma szinte végtelen, a szótár csak a leggyakoribbakat tartalmazza.
Simán el lehet képzelni olyan szituációt, szövegkörnyezetet, amelyben megjelenik mondjuk a ’pacaltalan’ szó. Na most ezt nemhogy a szótárak nem tartalmazzák, a Google is nulla darab találatot dob ki rá. Helytelen lenne ettől? Aligha!
Szóval ha szabályosan képzel egy szót, akkor az helyes, függetlenül attól, hogy mennyire gyakran használják. (És akkor most még csak a képzőkről esett szó.)
"ha szabályosan képzel egy szót, akkor az helyes"
Sőt, igazából ha szabálytalanul van képezve, de elterjed, akkor is létező szó lesz, csak a nyelvkönyvekben bekerül a kivételek közé. :)
Inkább a silány, minősíthetetlen, vagy értéktelen, igénytelen, gagyi.
Szerintem minősíthetetlen akart lenni, csak nem találta a szót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!