Néha iszoK alkoholt, vagy néha iszoM alkoholt.. Hogyan helyes?
" a gimis éveidre úgy gondolsz, hogy akkor MÁR nem volt ikes ragozás, vagy MÉG nem?.."
Egy szóval sem említettem ik-es igét sehol.
És hiszed vagy nem, általános suliban és középsuliban is -ik nélkül is ez volt a kötelező írásmód, összesen 2 általános sulis és két középsulis tanáron át: teszek fel vizet forrni; felteszem a vizet forrni.
Mindig 5-ös voltam helyesírásból, ami nem feltétlenül azt tükrözi, hogy jó a helyesírásom, hanem azt, hogy 100%-ban megfelel annak, amit tanítottak nekem, az akár jó volt, akár nem.
Szóval én mindig is úgy tanultam, hogy a tárgyas- nem tárgyas verzió szerint -m vagy -k.
#22: Pontosan így tanultam én is.
De látod, BringaManó állítja, hogy sosem volt így.
Most jön a dilemma.
Akkor mi a legitim nyelvtan?
BM szerint, amit beszélnek.
De akkor miért tanítanak mást?
Talán mert MÉGIS létezik egy "sztenderd", amit BM mindig harcosan tagad?
:)
Wadmalac, csak az volt a furcsa, hogy az iszik-en kívüli példáidat amúgy sem kellene m-mel ragozni.
Persze ha nálatok azt sosem tanították, akkor érhető. De tényleg egyedi esetnek tűnik.
Mi a helyzet a tetszem/tetszek-kel? Ez sem ismerős abból az időből m-mel?
Tényleg azért érdekes, mert ha valamit központilag szabályoznak, akkor nem cserélgetik a szabályokat, inkább egy irányba tart az egész.
"Mi a helyzet a tetszem/tetszek-kel? Ez sem ismerős abból az időből m-mel?"
Na ez konkrétan mint belém vert szabály nem rémlik.
De nekem spec a tetszem verzióra áll rá a nyelvem.
Öööö, mi is ez amúgy mondatilag, részeseset?
Konkrétan a mondatelemzés és a kül. esetek ugyebár már felejtődik, azt nem nagyon kell használni a hétköznapi életben.
Igen nekem is a tetszem tetszik jobban.
Ja, szerintem részes, tetszik neki.
Mondjuk ezzel sem vagyunk előrébb, mert a többit én is -k val mondom:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!