Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Néha iszoK alkoholt, vagy...

Néha iszoK alkoholt, vagy néha iszoM alkoholt.. Hogyan helyes?

Figyelt kérdés
2020. jan. 19. 18:15
1 2 3 4
 21/33 Wadmalac ***** válasza:
100%

" a gimis éveidre úgy gondolsz, hogy akkor MÁR nem volt ikes ragozás, vagy MÉG nem?.."

Egy szóval sem említettem ik-es igét sehol.

És hiszed vagy nem, általános suliban és középsuliban is -ik nélkül is ez volt a kötelező írásmód, összesen 2 általános sulis és két középsulis tanáron át: teszek fel vizet forrni; felteszem a vizet forrni.

Mindig 5-ös voltam helyesírásból, ami nem feltétlenül azt tükrözi, hogy jó a helyesírásom, hanem azt, hogy 100%-ban megfelel annak, amit tanítottak nekem, az akár jó volt, akár nem.

Szóval én mindig is úgy tanultam, hogy a tárgyas- nem tárgyas verzió szerint -m vagy -k.

2020. jan. 22. 06:42
 22/33 István Dénes válasza:
100%
A "k" végű alak alanyi ragozású, iszok egy pohár vizet... az m végű pedig a tárgyas ragozású alak: iszom EZT a pohár vizet. Tehát nyelvtanilag mindig is a k végű változatok voltak a helyesek. Más szavaknál ez így is volt mindig használatos: futok egy kört, írok egy levelet. Tárgyas ragozásban ezek: lefutom a mai adagomat, írom ezt a levelet. A nyelvtani szabály ellenére ezt a néhány szót- eszem, iszom, alszom - még manapság is inkább az m végződéssel érezzük helyesnek, választékosnak, mi idősebbek a k végű változatot ezeknél a szavaknál kicsit "műveletlennek" érezzük, de ma már egyre gyakrabban hallani ezeket is k véggel használni és nekem is egyre kevésbé bántja a fülemet... néha már én is így mondom. A beszélt nyelv változik, ez nem baj, természetes dolog.
2020. jan. 22. 09:53
 23/33 Wadmalac ***** válasza:
100%

#22: Pontosan így tanultam én is.

De látod, BringaManó állítja, hogy sosem volt így.

Most jön a dilemma.

Akkor mi a legitim nyelvtan?

BM szerint, amit beszélnek.

De akkor miért tanítanak mást?

Talán mert MÉGIS létezik egy "sztenderd", amit BM mindig harcosan tagad?

:)

2020. jan. 22. 11:40
 24/33 anonim ***** válasza:
100%

Wadmalac, csak az volt a furcsa, hogy az iszik-en kívüli példáidat amúgy sem kellene m-mel ragozni.

Persze ha nálatok azt sosem tanították, akkor érhető. De tényleg egyedi esetnek tűnik.

Mi a helyzet a tetszem/tetszek-kel? Ez sem ismerős abból az időből m-mel?

Tényleg azért érdekes, mert ha valamit központilag szabályoznak, akkor nem cserélgetik a szabályokat, inkább egy irányba tart az egész.

2020. jan. 22. 13:09
 25/33 Wadmalac ***** válasza:
78%

"Mi a helyzet a tetszem/tetszek-kel? Ez sem ismerős abból az időből m-mel?"

Na ez konkrétan mint belém vert szabály nem rémlik.

De nekem spec a tetszem verzióra áll rá a nyelvem.

Öööö, mi is ez amúgy mondatilag, részeseset?

Konkrétan a mondatelemzés és a kül. esetek ugyebár már felejtődik, azt nem nagyon kell használni a hétköznapi életben.

2020. jan. 22. 13:46
 26/33 anonim ***** válasza:
78%

Igen nekem is a tetszem tetszik jobban.

Ja, szerintem részes, tetszik neki.

Mondjuk ezzel sem vagyunk előrébb, mert a többit én is -k val mondom:D

2020. jan. 22. 14:28
 27/33 Wadmalac ***** válasza:
78%

Hát nem, nem vagyunk.

:D

2020. jan. 22. 14:42
 28/33 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, és, hogy kielemeztétek. Én magam is alig néhány esetben az 'm' -es végződést érzem kellemesebbnek, 'kultúráltabbnak' (pl. eszem, iszom, tetszem...és még néhány)...más szavaknál viszont a 'k' végződést 'hallom' megfelelőnek. "dr" S. P. főember bakijai óta a hatalom megengedőbb a nyelvtani szabályokat illetően (pedig szerintem nem kéne...)
2020. jan. 23. 14:28
 29/33 anonim ***** válasza:
100%
Egy jó cikk erről: [link]
2020. jan. 23. 15:58
 30/33 A kérdező kommentje:
Köszi!!
2020. jan. 24. 02:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!