Néha iszoK alkoholt, vagy néha iszoM alkoholt.. Hogyan helyes?
#7 a lenni nem ikes ige, ezért nincs olyan alakja, hogy "vagyom".
A kérdésre a választ pedig leírták már előttem :)
Iszok alkoholt - iszom az alkoholt.
Régi szép időkben ez így volt.
"melyik régi szép időkben? még az ikes igés idők előtt? az lehet, nemtom."
Nem olyan régen.
Amikor én voltam általános iskolás még bizony így tanították.
Iszok alkoholt, iszik alkoholt.
Iszom az alkoholt, issza az alkoholt.
Nekünk anno azt tanították, hogy ettől csak a költői szabadság térhet el.
És még középsuliban is ez volt a menetrend. És kemény helyesírás jegyek jártak a "nem rendeltetésszerű" használatra.
#14: áhh, az kizárt, szerintem félreértesz valamit.
(persze a nem ikesekre igaz ez, akkor még tárgyas/alanyi ragozás volt, ma már határozott/határozatlan ragozás)
vagy egy nagyon speciálisan megátalkodott, anti-ikesragozás-ista tanárral hozott össze a sors... de általánosan, több iskolán keresztül nem lehetett így.
(mi ez, 70-80-as évek?)
"mi ez, 70-80-as évek?"
80-90
És speciel a csinálok helyett csinálomért stb. nagy piros karikával és mínusz egy jeggyel voltam honorálva.
Középiskolában vörösdiplomás magyartanárnál.
(Aki mellesleg egy szociopata idióta volt, de jelen témában ez nem releváns :D).
hej, a "csinál" nem ikes ige, ne poénkodjuk el, kérem! :-)
(az "iszik" még jó példa volt. kizártnak tartom, hogy az "iszom egy vizet" piros karikával járt volna...)
nekem már az sem teljesen világos, hogy a gimis éveidre úgy gondolsz, hogy akkor MÁR nem volt ikes ragozás, vagy MÉG nem?... mind a két gondolat nagyon furcsa volna...
egyrészt ugyebár most van sírás-rívás, hogy tűnik elfele, mert a mai fiatalok így-meg-úgy... –> tehát azt nem mondanám, hogy akkor MÁR nem volt, hiszen még most is bőven van, csak kopik kifelé;
másrészt aki komolyabban ír/beszél a jelenségről, az több évszázados távlatokat tekint át, pl.:
"Egyébként az „ikes ragozás” (vagyis az, hogy a jelen idő egyes szám harmadik személyében -ik végződésű igék némelyik alakja végződésében eltér a többi igéétől) már a 19. század óta biztosan számos ingadozást mutat. Ebbe nemcsak az értendő bele, hogy (az -ik végű alakon kívül) eltűnőben vannak ezek a kivételes alakok, hanem az is, hogy eredetileg nem ikes igék átsorolódtak az ikes csoportba (legalábbis a jelen idő egyes szám harmadik személyű, vagyis -ik végű alakjaikban): hazudik, úszik, mászik stb."
"Az ikes ragozás történetét már Simonyi Zsigmond összefoglalta (Simonyi 1906). Munkájában kifejti, hogyan keveredett össze a kétféle (ikes és iktelen) paradigma, majd a keveredés hatására hogyan indult meg a kiegyenlítődés az iktelen javára. Az ikes ragozás újbóli megerősítését Révai Miklósnak és a nyelvújításnak tulajdonítja, és az iskolai anyanyelvoktatás, valamint az irodalmi nyelv hatását hangsúlyozza. Felveti a következő kérdést: „mennyiben volt igaza az iskolának s az irodalomnak, mikor a régi ragozást fölélesztette s a hozzá való alkalmazkodást mindenkitől megkövetelte” (Simonyi 1906: 1). Az ikes ragozás használatát elsősorban nyelvhelyességi kérdésnek gondolta, és többször megemlíti az erről szóló korabeli vitákat."
[itt az említett mű: [link] ]
"Az ikes ragozás az ősmagyar nyelvben jött létre (...) Bár az írók a 17. századig aránylag következetesen használták, és a nyelvtanírók is rendszeresen megkülönböztették ennek alakjait, a félbemaradt ragozás lassú pusztulását nem lehetett megállítani."
Tehát itt egy olyan rendszerről van szó, amely "ősidők" óta létezett, hol elhalni készült, hol feltámasztották, most épp megint megy "kifelé", de semmiképp sem mondhatjuk, hogy csak egy modern hóbort, amely a 1980-90-es években MÉG sehol sem volt... – de ugyanígy azt sem mondhatjuk, hogy az 1980-90-es években MÁR annyira kiment volna, hogy az iskolában büntették... ezt teljesen elképzelhetetlennek tartom, ez csak valami félreértés lehet. Inkább ellenkezőleg: ha valamire pikkelnének az oktatásban, akkor az inkább az, ha valaki választékos (pláne írott) szövegben NEM az ikes ragozást alkalmazza (E/1 kijelentő módban legalábbis).
Nyilván én nem "emlékezhetek" jobban arra, amit te éltél át :-), de egyszerűen fel nem foghatom a sztorit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!