Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Névszók, vagy névszavak?

Névszók, vagy névszavak?

Figyelt kérdés
A könyvekben mindig névszók, vagy mutatószók van írva, nekem azonban a névszavak és a mutatószavak természetesebbnek tűnik. Akkor most melyik a helyes?
2010. júl. 18. 20:54
 1/9 anonim válasza:
56%
Névszók.:D
2010. júl. 18. 20:57
 2/9 anonim ***** válasza:
77%
névszók
2010. júl. 18. 20:57
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm! :-)

Esetleg még arra, ha válaszolna valaki... hogy miért?

A 'szó' szót úgy mondom többesszámban, hogy szavak. Akkor ezeket miért nem? Nekem akkor is úgy jön a számra, hogy névszavak.

2010. júl. 18. 20:59
 4/9 anonim válasza:
Ha a SZAVAK bizonyos (nyelvtani) csoportját akarjuk megjelölni (pl. névszók, mondatszók, mozaikszók), akkor a -,,SZÓK" alakot használjuk. A kérdésed pedig helyesen: ,,Névszók vagy névszavak?" (Nincs a vagy előtt vessző, mert nem tagmondatokat választasz el.)
2010. júl. 18. 21:11
 5/9 anonim válasza:
0%
És sízni vagy síelni? Szerintem síelni, de a volt nyelvtantanárom mindig sízett :)
2010. júl. 18. 21:24
 6/9 anonim válasza:
A 21:11-es vagyok. Én mindkét (sízni, ill. síelni) alakot megtaláltam A magyar helyesírás szabályaiban.
2010. júl. 18. 21:33
 7/9 anonim válasza:
0%
Akkor mindenkinek igaza volt, köszi :)
2010. júl. 18. 21:35
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

"A 'szó' szót úgy mondom többesszámban, hogy szavak. Akkor ezeket miért nem? Nekem akkor is úgy jön a számra, hogy névszavak."

Vannak olyan szavaink, melyek azonos alakúak, de eltérő jelentésűek. Ilyen például a daru, ami jelent egy madarat, de jelent ugye az építésen használatos emelő gépet is.

Az ilyen szavaknál gyakran előfordul, hogy a többesszámban eltér az alakjuk. A darumadárnak darvak, a daru gépnek daruk a többesz száma. Ilyen még például a mag, ami ha egy gyümölcs magjai, akkor magvak és magok is lehet a többes száma, de például az atommag esetén nem lehet "atommagvak", csak magok.

A szó is ilyen többjelentésű szó, jelenti egyszer a hétköznapi értelemben vett szavak összességét, de van egy tudományos, szűkebb jelentése, mint a névszó, és az ilyen esetben szók lesz a többesszáma.

2010. júl. 19. 13:17
 9/9 anonim ***** válasza:
A nyelvtanban kár röghöz kötött szabályokat üldözni, mert a nép használja nap mint nap, ezért ami ma helytelen, az holnap helyes lehet, mert olyan sokan használják, hogy szépen észrevétlenül elterjed.
2018. okt. 23. 10:54

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!