Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mit jelent az, hogy valaki...

Mit jelent az, hogy valaki megegeresedik?

Figyelt kérdés
2019. júl. 25. 08:31
 1/7 chtt ***** válasza:
63%

gugli - első találat - 0,30 másodperc

- Bor kellemetlen szagúvá válik.

2019. júl. 25. 09:38
 2/7 BringaManó ***** válasza:
100%
...ami ugyan nem válasz arra, hogy mit jelent az, hogy valaKI megegeresedik – de legalább gyors volt... :-D
2019. júl. 25. 10:33
 3/7 chtt ***** válasza:
100%

Igaz, szövegértés egyes :(

Nemigen van rá találat, el tudom képzelni, hogy hasonló a jelentése. Találtam egy ilyen mondatot:

"a máj mellé egy kis köménymagos céklát is tegyél, attól igen megegeresedik az ember nyelve..." (előtte azt írja, selyma /kópé, huncut, ravasz/ vagy, de színtiszta törökméz, színtiszta marcipán. -- Az meg édes, nem? A köménymagos céklától meg...)

vagy

"Már előre látom, hogy milyen pöpec lőrét fogok ebbül ekecsülni. Aki iszik belőle 2 pohárral, az tuttira megegeresedik." (azt mondanám, a lőrétől megint csak savanyú leszen az ember szája)

És oké, ez így tényleg nem 0,30 másodperc, volt ez 3-4 perc is. Bocsi, az 'olvasninemtudásért'.

2019. júl. 25. 11:09
 4/7 chtt ***** válasza:
100%
(Ja, igen, tehát el tudom képzelni, hogy valaKI is megsavanyodik, kedélyileg gondolom, persze, nem szó szerint, savanyújóskává leszen - és persze tévedhetek is.)
2019. júl. 25. 11:11
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Én az Indul a bakterházban hallottam (gondolom, te is), és mivel most sem tudtam, mit jelent, utánanéztem, hogy szól a regény szövegében:

„Ha a ténsasszony megkóstolta a levest, három óra alatt egeres lesz tőle, a fogait elhányja, ha van saját haja, megkopaszodik, parókája megőszül, egyszóval világcsúfja lesz belőle. De ez még semmi! Három óra múlva belemegy kilenc macska a hasába, és elkezdenek valamennyien lakmározni.”

Tehát itt szó szerint értendő: a babona szerint egerek költöznek bele (aztán meg macskák).

2019. júl. 26. 17:59
 6/7 BringaManó ***** válasza:
100%

egyáltalán nem látom, hogy szó szerint lenne értendő. két külön dolog, hogy milyen részei vannak annak, hogy "világcsúfja lesz belőle", és hogy aztán kisvártatva még macskák is beleköltöznek és lakmároznak. ráadásul a folytatásból az is kiderül, hogy a lakmározás sem az "egerekből" történik, hanem:

"Négy macska jut a két veséjére, öt macska meg belekapaszkodik a májába. Tudod, a macskák igen szeretik a májat."

ha már írok, akkor még két dolog a guglizásból:

1) A Czuczor–Fogarasi szerint az egeresedik:

[link]

"Lóról mondják, midőn egér nevű nyavalyába esik."

ezen a nyomon ezt tudtam meg:

[link]

"A fültő alatti nyálmirigy gyulladása. Oka lehet a mirigy kivezető járatának (Stenon-vezeték) száj felőli fertőződése vagy elzáródása, a mirigy zúzódása pl. a kantár nyomása, vagy a hátasló fejének gyakori erős beszegése, ill. az „egér” (a duzzadt mirigy) kuruzslásból végzett megzúzása miatt. A meleg, fájdalmas duzzanat a fül tövétől a toroktájékig terjedhet, nehezített rágást és nyelést, nyálzást, hörgést és nehezített légzést okozhat! A parotis elgennyesedhet, a tartalma a szájüreg vagy a bőr felé feltörhet. Ha hideg, majd meleg borogatásokra, illetve antibiotikum-terápiára nincs javulás, akkor a mirigy sebészi feltárása szükséges."

(szóval ez is valami kívülről is látható, fájdalmas, gennyesedő stb. dolog – jól illik a "világcsúfja" tünetegyüttesbe :-)

2) a bor megegeresedése kapcsán pedig ez a részletes leírás tetszett, amelyből megtudhatjuk, hogy a borászoknál alap, hogy az ember ismeri az egérvizelet ízét :-)

"Egéríz:

Leginkább a vékony, alacsony savtartamú borok betegsége, főként akkor, ha ezeket a borokat túl sokáig tartják a seprőn. Az egéríz okozója a 2-acetil-tetrahidropiridin két izomerje, melyet Lactobacillus fajok is képezhetnek, de a Brettanomyces élesztők is előidézhetik. A bornak az egérvizelet szagára emlékeztető íze (és néha szaga) van. Sokszor minden beavatkozás nélkül egy idő múlva teljesen eltűnik az egéríz. Kénezéssel (20 g borkén/hl) és hidegen történő tárolással kezelhető."

----

amúgy pedig ehhez az idézethez:

"Már előre látom, hogy milyen pöpec lőrét fogok ebbül ekecsülni. Aki iszik belőle 2 pohárral, az tuttira megegeresedik."

én úgy értem, hogy itt olyasmit akar jelenteni (a sztori alapján), hogy 'erőre kap, megtáltosodik':

"– ... a motor totálkár, kicsit megcsuklott, meg kitört a villa, meg a szárak elhajlottak.... Ervin bevitt a balesetire mert azthittem eltört a könyököm, ugyanis 2 hupli volt a kezemen, de szerencsére csak valami hústorlódás, a jobb bokámra meg ráestem, semmi gond nem volt vele, ma estére meg már csak kapaszkodva bírok menni... :(

(...)

– Remélem a szombati fakidöntésig teljesen rendben leszel, mert szükség lesz Rád!

Ma ledaráltam az almaborhoz az alapanyagot. 21 kg lett. Már előre látom, hogy milyen pöpec lőrét fogok ebbül ekecsülni. Aki iszik belőle 2 pohárral, az tuttira megegeresedik. :) :) :)"

de látom máshol is, hogy a mókásan fogalmazó népek mindenfélére használják, mert "jól hangzik (meg úgyse tudjuk, mit jelent :-)", pl.

– autó is 'megtáltosodik':

"40 forint körül írnak Neked rendes szoftot úgy, hogy leszedi a gyári motorvezérlő kb. fél megás motyót, és finomhangolja a taliga értékeit. Úgy 12-15%-ot tesz rája, és érezhetően megegeresedik a szekér. Ezt mindenki saját maga dönti el, hogy jó-e a gyáriak általl kitalált szoft, ami a szaharától, a plussz 1500 méter magasságig bárhol használható, vagy optimalizáltat, és elmeséli a kocsinak, hogy nem teveszarral tankolják, és nincs plusz 50 fok."

– kutya izgatottan 'nem bír magával':

"A gazdi “melyiket vegyem elő a fagyasztóból?” kérdésére már kissé hegyezni kezdi a füleit – ezek szerint érti a fagyasztó szót is. A válaszomtól: “azt a húst, amelyik egy fehér reklámszatyorban van” teljesen megegeresedik, izgatottan felpattan, rám ugrik, botoz a farkával, és rágja a csuklómat, vagyis a “hús” szó értelmezése már tökéletesen megy. Gyorsan a szájába kellett nyomi valami ehetőt, hogy leálljon."

– elektronikában talán 'tönkremegy'(?):

"Jó megoldásnak tûnik. Csak, mivel nem azonos tipusúak, lehet, hogy "áramszükségletben" is különböznek. A soros kötés miatt valamelyik hamarabb megegeresedik:-) Ha nem lesz más én is variálok valamit."

----

de hogy valamivel azért egyet is értsek: a céklától megegeresedő nyelvben bizonyára tényleg valami savanyú jelentés van (vö. még: egres...)

2019. júl. 27. 04:06
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat, hasznosak, megy a zöld mindenkinek. Valóban az Indul a bakterház c. filmből(1979) van ez a kifejezés, Bánhidi László (Isten nyugosztalja) szereplésében .

A jelenet a következő helyen található meg, a 32.perc és 34.perc között:

[link]

A film előtt van egy félperces buta reklám, azt sajnos ki kell várni, de ha utána a 32.perchez tekeritek a filmet, akkor kiadja a szóban forgó jelenetet.

Olyan is elhangzik, hogy "Na, majd én ellátlak tanáccsal. Ha rám hallgatsz, a tésasszony a jegenyefára mászik fel kínjában". Nem tudom, ez változtat -e esetleg valamit a jelentésben.

2019. júl. 27. 13:38

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!