Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Egy test szabadesésben nem...

Egy test szabadesésben nem gyorsulhat akármekkora sebességre?

Figyelt kérdés

Itt a Földön ha leejtünk valamit akkor gyorsul folyamatosan, amíg valaminek neki nem ütközik.

Mi lenne, ha valaminek olyan erős gravitációja lenne, hogy hosszú ideig vonzana egy nagyon távoli testet, vagyis "zuhanna felé" a test anélkül, hogy bárminek ütközne vagy elégne stb?

Gondolom nem tud a végtelenségig gyorsulni a test, de hol a határ és miért van az a határ? Csak elméleti a kérdés, a valóságban nyilván több helyen is bukik a dolog

2019. jún. 24. 16:03
1 2 3
 21/28 TappancsMancs ***** válasza:
megválaszolásba*n
2019. jún. 25. 18:52
 22/28 anonim ***** válasza:

@TappancsMancs

Írd ki külön kérdésbe! Ha belinkeled akkor látni fogom , ha nem akkor nem biztos.

2019. jún. 25. 19:17
 23/28 anonim ***** válasza:
HA jól számoltam, nekem az jött ki, hogy a gravitáció hatására elérhető sebesség maximális értéke pontosan c/2.
2019. jún. 25. 20:31
 24/28 EagleHUN ***** válasza:

"Itt az nincs belekalkulálva, hogy a fekete lyuk körüli forró plazma forog, mégpedig közel fénysebességgel, ami a csillag energiájának elfogyása után keletkezik... Összeomlik a gravitációtól, de a csillagnak volt egy forgása is ami az összeomlás közben felgyorsul, mint a balerina aki behúzza a kezeit. Ez a forgás olyan mértékű ami a téridőt maga körül vonszolja, összezárja és minden anyagot amit be tud vonzani, azt ezzel a sebességgel keringeti maga körül."

Valóban. Ezt a példába ugyan nem kalkuláltuk be, az eredményen olyan sokat azét nem változtat.

Az ilyen felgyorsult forgást a fekete lyukaknál kisebb magnetároknál lehet leginkább megfigyelni.

Olyannyira hogy a kérdésre is adhat egy lehetséges választ.

Mert van olyan pulzár is aminek a saját tengely körüli forgása miatt a felszíne a fénysebességgel összemérhető sebességgel halad.

[link]

2019. jún. 25. 22:40
 25/28 dellfil ***** válasza:

Kedves fijjug, és lánnyogg! Olyan jól meg és "körbeválaszoltátok" a kérdést, - főleg feketelyukilag - hogy megérdemeltek egy feketelyukas nótát! Ím':

https://www.youtube.com/watch?v=3mbBbFH9fAg

:DDD

dellfil

2019. jún. 26. 15:25
 26/28 EagleHUN ***** válasza:

Yuppí pont emlékeztem a kérdésre amikor ezt olvastam:

[link]

2019. júl. 6. 17:03
 27/28 dellfil ***** válasza:

Na jó, akkor én sem hagyom ki. :)

Tudtátok, hogy egy neutroncsillag felszíni gravitációja akkora, hogy rajta egy méter "magasból" leejtett tárgy a fénysebesség egyharmadával puffan a felszínére?

És azt, hogy ha körülötte keringenél, akkor - a gravitációs fényelhajlás miatt - a felszín bő 2/3-át láthatnád egyszerre?

Viszont a fénysebességet nem éri el, - mint sokan már írták előttem. Viszont, ami érdekes, bármeddig gyorsulhat, csak a gyorsulás "mértéke" változik ahogy közelíti a fénysebességhez. Csökken, csökken a "gyorsulása", és "végtelen idő" múlva "éri el" a fénysebességet.

dellfil

2019. júl. 7. 14:03
 28/28 Alex Fly ***** válasza:
77%

Nem kell ide neutroncsillag meg fekete lyuk...

Ha van egy űrhajód, amit állandó 1g-vel gyorsítasz, hogy a fedélzetén kellemes földi gravitációd legyen és elindulsz vele, akkor 70 évnyi repüléssel négymillió fényévet tehetsz meg... Akkor most mekkora is a sebességed? Ja és természetesen a Földön ezalatt valamivel több, mint négymillió év telik el. Akkor mégegyszer: mekkora a sebességed?

2019. júl. 7. 16:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!