Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Egy x súlyú test 100 méterről...

Egy x súlyú test 100 méterről szabadesésben mennyi idő alatt esik le?

Figyelt kérdés
Vegyük az x-et 5 kg-nak. Kérlek vezessétek le nekem.

2015. szept. 18. 09:04
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

s=g/2 *(t*t)

2s/g=t*t

t=gyök alatt(2s/g)

t=gyök alatt=2*100/9.83

t=4.5 másodperc

vagy valahogy így volt

2015. szept. 18. 09:57
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen így korrekt, de tegyük hozzá, légüres térben. (és ott a toll is ilyen gyorsan esik le)
2015. szept. 18. 10:07
 3/7 Wadmalac ***** válasza:
100%

Akkor már hangsúlyozzuk is ki: ha nincs légellenállás, a tömeg lényegtelen. Minden tömegre ugyanaz a gravitációs gyorsulás hat.

A TÖMEG!

A kérdésben szerepel a súly, de aztán meg kg, ami tömeg. Csúnya hiba, kérem a kérdezőt állatira odafigyelni, hogy ne keverje a kettőt.

A test tömege fix (most ne keverjük bele a rel. elméletet, ez most newtoni fizika), a súlya viszont a gravitációs gyorsulástól függ, vagyis a kérdésre más a válasz a Földön, a Holdon, Marson stb.

Adott gravitáció mellett 100 méterről minden ugyanannyi idő alatt ér talajt. Mármint légellenállás nélkül.

2015. szept. 18. 13:00
 4/7 anonim ***** válasza:

"Akkor már hangsúlyozzuk is ki: ha nincs légellenállás, a tömeg lényegtelen."

Szerintem ha van légellenállás, akkor is tök mindegy a test tömege. Az alakja érdekesebb...

[link]

[link]

2015. szept. 18. 14:42
 5/7 Wadmalac ***** válasza:

"Szerintem ha van légellenállás, akkor is tök mindegy a test tömege. Az alakja érdekesebb..."

Csak azért nem írnám alá, mert a csökkenő méretekkel a tömeg köbösen ,a felület meg csak négyzetesen csökken, szóval egy ugyanolyan formájú, de kisebb (egyben kisebb tömegű) testre nagyobb arányban hat a légellenállás, mint a súly.

Inkább akkor azt mondhatnánk, csupán az alak ÉS méret számít.

2015. szept. 18. 14:58
 6/7 anonim ***** válasza:
Időközben rájöttem, hogy nem sikerült végig gondolnom teljesen, szóval vedd úgy, mintha ott sem lenne, amit írtam. #4-es voltam
2015. szept. 18. 17:01
 7/7 Wadmalac ***** válasza:
Nem volt az hülyeség, csak gondoltam kicsit pontosítok. :)
2015. szept. 22. 08:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!