A tudomány egy kártyavár?
A tudomány csak egy kártyavár - elvei könnyen megdönthetőek?
----
Kölcsey Ferenc: VANITATUM VANITAS (5. versszak)
"És ti bölcsek, mit hozátok
Ami volna szép s jeles?
Mámor bírta koponyátok,
Plato s Aristoteles.
Bölcselkedő oktalanság,
Rendbe fűzött tudatlanság,
Kártyavár s légállítvány
Mindenféle tudomány."
Erről mi a véleményed?
Még egy fontos megjegyzés: minden valamirevaló tudós (a régi görögök is) úgy kezdi mondandóját: .... a tudomány mai állása szerint...
Ezzel azt kívánja jelezni, hogy a tudomány nem dogma, hanem egy fejlődő, állandóan új ismeretekkel bővülő rendszer, amelyet folyamatosan pontosít az ember.
Kérdező, nem értetted meg jól.
Kérlek, olvasd el GONDOSAN a #8-at.
Pl. a laposföld elmélet az sohasem volt tudományosan bizonyítva, Newton tételei pedig nem dőltek meg, csak kiegészítették. Méghozzá úgy, hogy nálunk átlagos körülmények között 1 ezreléknél kisebb hibával működnek ma is.
"Tehát, még egyszer:
- TUDOMÁNYOS tényt. Nem csak olyat, amit hittek - hanem olyat, amit bizonyítottak is valaha!
- MEGDŐLT tényt. Nem csak olyat, amit később kiegészítettek, hanem amiről kiderült, hogy egyáltalán nem igaz!"
* [link]
Wikipédia:
"Mindezen elméletek összegzője Ptolemaiosz volt, aki i. sz. 150 körül megírta Almageszt néven ismert fő művét. Ebben a műben a geocentrikus világkép négy alapvetését szögezi le a szerző:
[..]
Ugyancsak az Almagesztben találjuk az első TUDOMÁNYOS igényű BIZONYÍTÁST a geocentrikus világképre vonatkozóan, mely szerint csak úgy lehetséges a csillagok egyenlő eloszlása a horizont fölött és alatt, ha "középről nézzük" őket.
[..]
Annyi bizonyos, hogy az ókorban és a középkorban mindvégig fontos szerepe volt a TUDOMÁNYOS vizsgálódásban, meghatározva a hivatalos álláspontot."
MEGDŐLT: "Napjainkban széles körben elfogadott és bizonyított elmélet a heliocentrikus kép"
"Még egy fontos megjegyzés: minden valamirevaló tudós (a régi görögök is) úgy kezdi mondandóját: .... a tudomány mai állása szerint..."
Ez inkább azt a jelenti, hogy jelenlegi ismeretei a mai tudományon alapszanak. Azaz, ha a tudomány fejlődik, és egyes részei megdőlnek, akkor a tudós állítása is vele együtt.
Bocsi, hadd kötözködjek. :)
Mi az a "MEGDŐLT tény..."? Ne haragudj, de már nagyon böki a szemem.
Azt hiszem, hogy a "tények" vannak.
(Jó, tudom - "ismeretelméleti", ilyen-olyan filozófiai szempontból... nos mondjuk kecskepolitikai szempontból... :D - a ""tények"" sajna "ízlés dolgai". Kinek mi tetszik...)
De akkor is VANNAK. És változatlanok. Vagy nem?
A rájuk adott - nem mondom, hogy erőszakolt(!) - magyarázatok már más tészta. DE pont a ""Tudomány"" az amely ezeket a csapdákat - azaz a szubjektivitásból eredőeket - elkerülni hívatott, és ahogy telik az idő egyre kevésbé találni "fogást" rajta. Mármint a "tudományon".
Azt gondolom, hogy Newton óta kezdett a "tudomány" felnőni arra a szintre, hogy ne legyen létjogosultsága az olyasfajta gondolatmeneteknek, mint pl.:" Órrriássssi szenzáció!!! Megdöntötték a newtoni gravitáció elméletet!". Vagy: "Nem igaz Einstein általános relativitás elmélete!" "A kvantum elmélet marhaság, mert olyanokat (is) állít, amelyek nem értelmezhetőek a "hétköznapi" tapasztalatainkkal." Stb. stb...
Tehát a "tudomány" - és itt legfőképpen az "egzakt" - tudományra gondolok, nem "viselkedik" kártyavárként a "tények"(!) értelmében. :) Elég jól fedi azokat.
dellfil
Hagyjad.
Látom, hogy csak trollkodik a kérdező.
Értelmesen úgysem fog válaszolni, szóval ennyi.
Gy.k.: a heliocentrikus elmélet pont azt jelentette, hogy a Naprendszer középpontja NEM a Föld, ahogy addig HITTÉK - hanem a Nap. Ez egy TÉNY, ami ma is igaz.
Arról nem szól, hogy a világ középpontja mi, mert ahhoz akkor még nem volt elég tudás.
Kedves Válaszadók, kérlek ne idegesítsétek magatokat RedBullX-miatt!
Nem hülye gyerek, de 90% a valószínűsége, hogy valami kudarc érte. Például elkaszálták egy vizsgán. -> Szenvedjen most minden diplomás!
Melyek az erre utaló jelek?
1) Ez a kártyaváras kérdés, és a reakciói.
2) Ez a tojásos kérdés:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
3) Írtam válasznak egy szörnyű, trollos kétsoros rímet. Ezt rekordidő alatt töröltette valaki. ( Hiperszenzitivitás. )
#15 "Mi az a "MEGDŐLT tény..."?"
A megdőlt tény alatt azt értette a #8-as válaszoló, hogy az adott tudományos tény már nem elfogadott, hibás állításon alapszik. Ilyen pl a geocentrikus világkép
"Hagyjad.
Látom, hogy csak trollkodik a kérdező.
Értelmesen úgysem fog válaszolni, szóval ennyi.
Gy.k.: a heliocentrikus elmélet pont azt jelentette, hogy a Naprendszer középpontja NEM a Föld, ahogy addig HITTÉK - hanem a Nap. Ez egy TÉNY, ami ma is igaz.
Arról nem szól, hogy a világ középpontja mi, mert ahhoz akkor még nem volt elég tudás."
Ahogy te ajánlottad, úgy én is - olvasd át még egyszer a #14-es válaszomat, a wikipédia cikkel együtt.
Továbbá: A tudósok se hibátlanok. Egyes elméleteik lehetnek tévesek. Nem sok angol tudás szükséges:
* [link]
"Kedves Válaszadók, kérlek ne idegesítsétek magatokat RedBullX-miatt!
Nem hülye gyerek, de 90% a valószínűsége, hogy valami kudarc érte. Például elkaszálták egy vizsgán. -> Szenvedjen most minden diplomás!"
Engem semmiféle kudarc nem ért. Azonban elmagyarázhatnád logikádat, miért szenvedsz Te - vagy a diplomások - amiatt, hogy kiírtam egy kérdést.
Úgy látszik sokan férlerételmezték a kérdést.
Én nem értek egyet azzal, hogy tudomány kártyavár. Csupán arra lettem volna kíváncsi milyenek a vélemények a verssel kapcsolatban. Erre utalt a "Erről mi a véleményed?" a kérdésben.
"Írtam válasznak egy szörnyű, trollos kétsoros rímet. Ezt rekordidő alatt töröltette valaki. ( Hiperszenzitivitás. )"
A válaszok törlését minden esetben a moderátorok végzik. Vagy amiatt, mert a válasz egyáltalán nem kapcsolódott a kérdéshez stb., vagy amiatt mert személyeskedő válasszal van dolguk. Erre remek példa a válaszod.
"A megdőlt tény alatt azt értette a #8-as válaszoló, hogy az adott tudományos tény már nem elfogadott, hibás állításon alapszik. Ilyen pl a geocentrikus világkép"
Megkövetlek kérdező. Ne haragudj, benéztem, valóban nem a te "szüleményed" az ominózus "megdőlt TÉNYEK".
Igen, értem. Remélem a többiek is.
Egészen egyszerűen egy költemény, egy költő vonatkozásában kérdezted, amit kérdeztél.
Az egész tohuvabohu a félreértésekből adódott. Sajna... Nos, én is aktív résztvevő voltam. Bocs. :)
dellfil
Kérdező!
Helyrejöttél azóta valamennyire?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!