Honnan tudhatom, hogy nem vagyok robot? komolyan kérdezem
ha egy ember robotok között él. ezzel is foglalkozik. robotgyártással, fejlesztéssel, teszteléssel...és kicsit besokkal. eszébe jut ez a gondolat.
ő honnan tudhatja, hogyan ismerhetne magára, hogy oké én még nem egy távolból irányított gép vagyok.
akin jókat szórakoznak és ha rosszul is irányítják az se számít, nekünk így is vicces, pedig aki fejlesztette, talán a haját tépi mennyi munka volt abban és eddig ment.
Meglehetős paranoia kellhet feltételezni, hogy egy orvosi vizsgálatnál is eltitkolják előled, hogy robot vagy, akkor nem nagyon marad megoldás.
Azért nagyjából lehet tudni, hol tarthat ma a robottechnika.
Még a titkos katonai high-tech is tippelhető.
És ez a tipp is elég biztonsággal megmondja, hogy még nagyon nem tartunk ott, hogy egy robot ne legyen első kukkra megkülönböztethető egy embertől. Arról nem is beszélve, hogy gondolkodni sem képes még igazán egy szoftver-hardver sem.
Ha ezen technikai akadályokat félretéve, filozofikusan nézzük a dolgot, mondjuk olyan Blade Runner szinten, akkor bizony nincs megbízható megoldás.
Szerintem te inkább túl sok filmet néztél.
Mondjuk én örülnék, ha kiderülne, hogy robot vagyok. Nem tudom miért kell ettől ennyire félni. Filmekben mindig túlreagálják ezt. Olyan, mint amikor a disszociatív személyiségzavaros rájön, hogy az ellenség mindvégig önmaga volt. (Harcosok Klubja) Valaki szerint félelmetes és borzalmas ilyen "betegséggel" élni, szerintem menő lehet nem olyannak lenni, mint mindenki más. Tudom, hogy ez pokollá teheti egyesek életét, akik nem kapnak megfelelő segítséget és nincsenek tisztában, hogy mi is ez az egész, de olvastam már olyan beszámolót is, aki nagyon jól megvan az altereivel. Ilyen lehet rájönni, hogy robot vagy. Van aki elkezd hisztériázni, van aki tudomásul veszi, hogy ez van és kész, több vagyok, mint egy átlag ember.
Nekem az szokott kijönni, hogy egészen emberi vagyok, ami azt is jelentheti, hogy azon igen különleges replikánsok közé tartozom aki hiszi magáról, hogy ember. Hasonló gondolatmenet ez, mint mikor emberként azt hiszi magáról valaki, hogy nem állat. Szóval ha belegondolsz, tök mindegy hogy robot vagy, vagy sem, ha semmilyen módon nem lehet megkülönböztetni egy embertől. Embernek hiszed magad, és úgy is nézel ki mint egy ember, úgy is gondolkodsz, érzel és élsz mint egy ember, akkor mitől ne lennél ember? Annál többet meg soha senki nem tudott az emberről, minthogy pont olyan, mint egy ember. Na, hát ez van az androidokkal is, akik nem tudják hogy androidok. Szerintem jobb olyan androidnak lenni aki embernek hiszi magát, mint olyan embernek, aki elfogadja hogy sosem lehet több mint egy öntudatos állat. Nyomd meg a gombot, aztán szunya!
#6, Ezzel vitatkoznék.
Az hogy robot-e valaki elég könnyű igazolni. Elég egy fMRI és egyértelműen látszana, hogy mesterséges agyról van szó.
Még ha szuperfejlett neurális szimuláció, akkor is egy intrakraniális szövettani vizsgálattal elektronmikroszkóp alatt azonosítható, hogy mesterséges neuronok.
Ha replikáns szerű génmódosított biorobotok, mesterséges emberek... az scifi, de szerintem DNS vizsgálattal és szövettannal ugyancsak kideríthető... de tény, hogy egy 100%-ban emberi sejtekből felépített mesterséges embernél már nem egyszerű a dolog.
Ami filozófiailag lehetetlen, az az hogy belásd valamiről kívülről hogy az eredeti öntudat vagy éppen egy másolat. Sőt maga az illető SEM tudja igazolni... sőt azt sem, hogy öntudat-e vagy szimuláció (mert pontosan ugyan úgy viselkedik)
Ez viszont nem azt mondja ki ami a kérdésben volt!
Hanem azt, hogy pl egy szimuláció/robot alkothat-e valódi öntudatot, vagy arra csak az ember képes?
Illetve, hogy ha teoretikusan ugyanabból az anyagból létrehoznak és felépítik pontosan ugyan azt az agyat, akkor az öntudat egy új entitás vagy a régi? (Star Trek transzporter alapvető filozófiai kérdése)
Hogyan állapítsd meg,hogy robot vagy-e:
1. ha megvágod magad, olaj szivárog a sebből.
2. a WC-n nem széklet jön belőled, hanem fémforgács és törött alkatrészek.
3. barátaid bizalmasan XC-23nak szólítanak.
4. adatfelvételnél nem a születési adatiadat, hanem a sorozatszámodat kell bediktálni.
5. a szomszédok zaj helyett a radioktív sugárzás miatt panaszkodnak.
6. karodra szorítva a füledet kegtyegő hangot hallasz.
7. pszichológus helyett szoftverfrissítésre köteleznek.
8. alvás helyett elektromos bárányokat számolsz.
9. a füled mögötti anyajegyről kiderül,,hogy USB csatlakozó
10. a hadsereg hőkövető rakétát telepített beléd.
Ha még továbbra is kétségeid vannak, végezz el egy
[link] -et. (Angolul ezt online több helyen is megteheted.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!