Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha a légkörben 50km magasságbó...

Ha a légkörben 50km magasságból inditok fénysebesseggel egy tárgyat az felizzik?

Figyelt kérdés

Vagy elporlad a "légellenállás" kövezkeztében.

Én szerintem nem.kb:megsem érzi,hogy a légkör felsőrészén áthaladt.

A barátom szerint elporad.

Nem jutunk dülőre.

2019. jan. 21. 18:56
1 2
 11/13 Wadmalac ***** válasza:

A kérdező nem fizikus, nem tudott olyan modellt alkotni a kérdéséhez, ami működőképes.

Akkor lépjünk már túl a hibákon és fókuszáljunk a vizsgálható problémára.

Én próbáltam kihagyni a kérdés irrealitásait, úgy válaszoltam.

Vagyis: objektum érkezik KÖZEL fénysebességgel, légkört érintő pályavonalon és 50 km magasságnál mélyebbre nem hatol a pályája.

És akkor meg van válaszolva a választ kizáró zöldségek nélkül.

A kérdező érdeklődése szempontjából ez azonos az ő rossz kérdésével, vagyis 50 km magasságnak megfelelő légritkaságnak megfelelő közegben x távolságú haladás mondjuk 99,9% fénysebességgel.

Csak analógiaként, ha a kérdés az lenne, hogy ha egy kacsa tökéletesen fekete test lenne, megsülne-e a napon az egyenlítőn délben, az nem válasz a kérdésre, hogy nincs tökéletesen fekete kacsa.

2019. jan. 22. 14:12
 12/13 Alex Fly ***** válasza:

@11: Most kössek bele? :) Lepattanna a légkörről...

De a kérdés, mekkora az az objektum. Ha feltételezzük, hogy egy részecskéről van szó (a sebessége alapján), akkor ha közel fénysebességgel érkezik, akkor a légkörbe lépve lefékeződik fénysebességre (ennek értéke a levegőben alacsonyabb, mint vákuumban)b az energiakülönbséget pedig Cserenkov-sugárzás formájában adja le. A légkörben megtett út ideje nem elég ahhoz, hogy annak kimutatható fizikai jatása lehessen rá -kivéve persze ütközés esetén, ami ebben a magasságban nem túl valószínű...

2019. jan. 22. 17:54
 13/13 Wadmalac ***** válasza:

"@11: Most kössek bele? :) Lepattanna a légkörről..."

Méret kérdése, egy meggymag talán. :D

"De a kérdés, mekkora az az objektum."

Így van. Ezen műlik minden. Meg persze a légkörben megtett út hosszán.

" A légkörben megtett út ideje nem elég ahhoz, hogy annak kimutatható fizikai jatása lehessen rá -kivéve persze ütközés esetén, ami ebben a magasságban nem túl valószínű..."

Dehogynem. Éppen hogy ütközik. A légkörrel. És azt olyan mértékben sűríti maga előtt, hogy szerintem a legjobb aerodinamikával számolva is elpárolog. Megkockáztatom, hogy ha nagyobb, akkor is, mert a lassulás mértéke annyi g lesz, hogy szétporlad.

2019. jan. 23. 07:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!