Ha fénysebességgel repülnénk előre az Univerzumban egy megadott irányba, akkor elérhetjük valamikor az Univerzum határát?
A tudomány jelenlegi állása szerint a világegyetem végtelen. Már csak azért is, mert az ősrobbanás óta egyre nagyobb iramban tágul a világegyetem, elméletileg egész a fénysebességig (ugye az a maximális határsebesség). Na már most, ha te is fénysebességgel haladnál a "határa" felé, akkor is max. lépést tartanál vele, de soha nem kerülnél közelebb hozzá.
A válasz tehát: ha van is kézzelfogható határa az univerzumnak, fizikai lehetetlenség elérni.
Ha tudsz angolul, ez a cikk röviden és közérthetően összefoglalja a problémát, illetve választ ad a te kérdésedre is:
SPOILER: Az univerzum a fénysebességnél gyorsabban tágul.
Na és ha nem tágulna, lenne vége? Régebben sokat olvastam a témában, és az a helyzet, hogy nem lehet megmondani.
Megtaláltam egy régebbi kisregényemet sok érdekes extra linkkel, 19-es kommentre (és a többire is) nézz rá:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
"Ha tágulna, akkor a Nap is egyre távolabb lenne tőlünk! (mégegyszer bocsi, ha hülyeséget írok)"
Ez így is van.
Csak a mi naprendszerünk léptékében a komplett univerzum tágulása olyan kicsi hatást fejt ki, ami nem mérhető.
Úgy tudom eleve távolodunk a Naptól (lassan), pont ahogy a Hold is tőlünk, mert gyorsabban forog, mint ahogy mi megkerüljük. (fordított esetben közelednénk)
Amúgy ja, nem is látjuk az egész Univerzumot, csak tőlünk 13,8 milliárd fényévre. (Ez az Univerzum kora.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!