Mik azok a gravitációs hullámok és miért jó, hogy felfedeztük őket?
Úgy tudom, valamikor 2015-2016 környékén fedezték fel a gravitációs hullámokat, viszont mindig is lusta voltam utánanézni bővebben, hogy miről is van szó, ezért gondoltam most megkérdem itt. Szóval pls ne valami wikipédia linket másoljatok be, hanem saját szavakkal, ha kérhetem.
Úgy hallottam, hogy megfigyeltek két feketelyukat, ahogy összeütköztek, és akkor keletkeztek elég durva gravitációs hullámok, mintha megremegett volna a téridő szövete, mint amikor beledobsz egy követ a vízbe és körülötte hullámzás keletkezik. Viszont nem tudom elképzelni, milyen az, amikor a gravitáció hullámzik, vagy hogy ez nekünk miért jó, hogy felfedeztük, hol tudnánk alkalmazni?
#10:
Jó persze, értem én hogy mire akarsz kilyukadni. Lehet, hogy 1000 év múlva majd rajtunk fognak röhögni, amikor azt írtam, hogy nem lesz gyakorlati haszna, aztán gravitációs hullámokban fognak úszni. (csak mert ez a legszarkasztikusabb kifigurázása)
Viszont ne aggódj, én is hatalmas összegeket vernék el a gravitációs hullámok további figyelésére és eszközök fejlesztésére, ha rajtam múlna, azért azt nem mondtam, hogy szeméttelepre küldeném az összes detektort és lehet szépen felfedezni valami újat. Azért odáig még mindenképpen elmennék, hogy az űrben alakítsunk ki minél zajmentesebb és pontosabb detektor műholdakat, viszont ha az sem hoz különösebb eredményeket egy tucat újonnan egybeolvadt feketelyukon kívül, akkor azért meggondolnám, hogy talán más irányokba fordítanám a nagy pénzeket és ezt egy kicsit visszafogodtabban támogatnám, amíg nem lesz valami érdekesebb eredmény.
Azt meg nézd el nekem, hogy néha a feltalálta szót használom a felfedezte helyett, előfordul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!