A kontinensek lebegnek a víz felszínén vagy úgy kell elképzelni őket, mint egy hatalmas sziklát, aminek a csúcsa sík? Vagy hogy van ez?
Már bocs, de a nyolc általánost kijárhattad volna. Nem hiszem el, hogy van olyan ember, akinek ennyire lövése sincs a körülötte lévő világról...
Van olyan terület, törésvonalak mentén, ahol tényleg hirtelen mélyül a tenger, de sok helyütt a természetes lekopás miatt igen lassan nő a vízmélység. Menj el a balatonhoz és nézd meg a gyakorlatban. Északi part, meredek, mert ott a törésvonala. Déli part sekély, mert ott fokozatosan mosta ki a víz.
Képzeld úgy el, mintha a Földről hirtelen minden víz (pl. folyó, tó, tenger, óceán) eltűnne. Nem maradna más, csak egy száraz kérgű (sziklás, földes, kavicsos, homokos...stb) bolygó. Ha szépen lassan visszaengednénk a vizet erre a bolygóra, akkor az alacsonyabban fekvő helyek (medencék) megtelnének vízzel. Ezek lesznek a tavak, tengerek, óceánok.
Tehát a lényeg, hogy a kontinensek nem úsznak a vízen, hanem a víz alatt egybefüggő "szárazföld" van!
Valamint legkésőbb középiskolában fogod tanulni földrajzból részletesen a Föld felépítését. Akkor majd tanulod a kőzetlemezeket, és biztosan megérted hogyan működik ez az óceán-szárazföld dolog.
Addig is esetleg olvasgass a lemeztektonikáról, hátha érdekel, meg akkor a föci is könnyebb lesz később:
Elnézést, nem tudtam hogy általános iskolás vagy. Helyesen teszed, hogy kérdezel.
Utolsó válaszoló: Nem azon van a hangsúly, hogy nehezebb. A több tonnás acél hajó sem süllyed el, pedig az elég nehéz. A sűrűség a lényeg.
Köszi a válaszotok!
Igen, azt tudtam, hogy szárazföldek lennének mindenhol, ha az óceánok, tengerek, stb eltünnének. Csak valahogy fura volt, mert mikor filmet nézek, vagy dokumentumfilmet, akármit, ott sem egyértelmű az ábrázolás. A szigetekre ugyanaz igaz mint a kontinensekre? Mát egy kis szigetet nézve... Ott ha lemerülnénk akkor látnánk hogy egy hegyszerű nyúlvány megy a mélybe és az tartja? Ezen sokat gondolkodtam, és nagyon izgalmas.
Vagy ugye a Föld több ilyen rétegből épül fel és a szárazföldek alatt lávaszerű folyadék áramlik. És tudom ha al áva kihűl megkeményedik, de a forró láváról valahogy azt gondolom, hogy letarol mindent és ahogy áramlik a felszín alatt mi tartja a szárazföldet (ezesetben az egész földkéregre gondolok rendesen és vizek alatt).De akkor a láván úsznak ezek... hát fura ebbe belegondolni nekem.
Utolsó: semmi gond, már el is felejtettem. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!