Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi Schrödinger macskája?

Mi Schrödinger macskája?

Figyelt kérdés
Még mielőtt valaki elharapná a gigámat, igen begugliztam és a Wikipédiában is elolvastam a cikket, de sajnos nekem a lényegi része teljesen érthetetlen. Valaki elmagyarázná nekem laikusnak, hogy mi ez a dolog? Megköszönném...
2018. aug. 2. 09:23
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj mind a macskával, mind az érmével, hogy baromi gyenge analógiák és egyáltalán nem illeszkednek a valódi problémára.

A macska vagy halott vagy él, az érme vagy fej vagy írás már azelőtt, hogy megnéznénk, egyikre sincs hatással a megnézés, egyik sincs szuperpozícióban.

A részecskéknél meg pont az a lényeg, hogy a megnézés hatására veszik fel az egyik pozíciót.

2018. aug. 2. 13:03
 12/20 anonim ***** válasza:
93%

itt nem a macska a lényeg, hanem a szerkezet ami kiengedi a mérget, vagy nem

" dobozban a macska mellett van egy szerkezet, melyet a macska nem tud befolyásolni. A szerkezet tartalmaz egy darab radioaktív anyagot, melyben egy óra alatt egy atom vagy lebomlik, vagy ugyanekkora valószínűséggel nem bomlik le."

2018. aug. 2. 13:04
 13/20 anonim ***** válasza:

Kicsit furcsa ez nekünk, akárcsak az interferencia egyetlen foton esetén, a híres kétrés kísérletben.

Itt arról van szó, hogy a kvantumállapot részben anyagi, részben ugyanúgy hullámjelenségeket is mutat, egyetlen foton egyszerre két résen is áthalad egy időben, hullámként interferálva.

[link]

A macskás gondolatkísérletnél a hullámfüggvény létezik szuperpozícióban és ez érthetetlen számunkra, a van is, nincs is egyszerre, nekünk, akik nem vagyunk jártasak a kvantummechanikában.

2018. aug. 2. 13:05
 14/20 LeonScottKennedy ***** válasza:
Tehát a szuperpozíció az az eldöntendő kérdést jelenti, hogy vagy ez, vagy az, de amíg nem tudjuk, addig mindkettő lehet. Ahogy a macskánál sem tudjuk, hogy halott-e, amíg nem nézünk rá. Akkor sem értem mindez milyen változást jelenthet a szubatomi világban.
2018. aug. 2. 13:05
 15/20 LeonScottKennedy ***** válasza:
31%

#10:

He?

Lehet, hogy én vagyok fáradt... De mi az istenről beszél mindenki?

2018. aug. 2. 13:10
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem az a lényeg, hogy lehet egyszerre két pozícióban, hanem az, hogy van.

Egyszerre mindkét eset létezik, ez a szuperpozíció.

2018. aug. 2. 13:14
 17/20 anonim ***** válasza:

"Tehát a szuperpozíció az az eldöntendő kérdést jelenti, hogy vagy ez, vagy az, de amíg nem tudjuk, addig mindkettő lehet. "

Igen, Einstein is ezt mondta, aztán hogy-hogy nem ő is kvantumjelenségért kapta a Nobel-díjat.

2018. aug. 2. 13:22
 18/20 LeonScottKennedy ***** válasza:
0%
És hol az én Nobel-díjam? Nem tettem én még eleget a tudomány fórumért?
2018. aug. 2. 13:26
 19/20 anonim ***** válasza:

Nem azért kapta, hanem az elméleti fizikában kifejtett munkásságáért, bár a fényelektromos jelenségről szóló dolgozatát külön is megemlítik, de ekkor már mind a négy híres cikkét megírta, amikért külön, külön is megérdemelt volna egy, egy Nobel díjat.

A kvantumelméletet csak később alkották meg.

2018. aug. 2. 13:39
 20/20 Wadmalac ***** válasza:
100%

Maga a mérés ténye "rögzíti" csak a "valóságot" egy állapotban, addig fennáll az összes variációs lehetőség egyszerre. Szóval a mérés maga, az információ-kivétel a rendszerből, nem pedig az, hogy tudatosan megnézzük-e.

A kvantumszintú információ kiemelése makroszintre kvantumszintről önmagában összeomlasztja a hullámfüggvényt, nem kell tudatos megfigyelés.

Úgy is lehet venni, hogy ha a mérésed is egy kvantumszintű folyamat és abból nem kerül ki infó makroszintre, akkor a mérésed eredménye is hullámfüggvényben marad, az összes variációt egyszerre mutatja.

Az, hogy én megnézem az eredményt, csupán egy az ezernyi lehetőség közül, ahogy az információ makroszintre jut.

A makroszint meg, nos, nincs igazán éles határvonal a kvantum- és a makroszint közt, ez a fogalom arra utal, hogy ha a kvantumszintről elkezdünk méretekben felfelé lépkedni, akkor a megfigyelt folyamatnak egyre több szabadságfoka lesz, egyre több befolyásoló tényező lép be a képbe, ez a hullámfüggvény fennmaradásának valószínűségét, ezzel létezési idejét folyamatosan csökkenti.

Ezért lehet egy szubatomi részecske-párt, egy atompárt, kisebb molekulákat még ideig-óráig szuperpozícióba hozni, de nagyobb tárgyakat, mondjuk egy konyhaasztalt már nem. Vagyis lehetne, de annyira kicsi valószínűséggel, annyira rövid időre, hogy az már mind gyakorlatilag nulla.

2018. aug. 2. 13:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!