Ha megolvasztok egy acélt, és utána kiöntöm egy formába (pl téglalap) vmi olyan dologba, amit nem olvaszt meg az a forró olvadt acél, akkor ugyanazok maradnak a tulajdonságai, a megszilárdult acelnak?
Kést (Anyag nevet nem tudok) például csapágyból érdemes kovácsolni. Neten lehet találni reszelőből köszörülős eljárást is.
Be kell ismernem még nem kovácsoltam kést (mást sem), de a következő eljárást ajánlotta egy késkészítő:
Egy csapágyat vagy egy tengelyt laposra kovácsolni. Nagyjából kivágni kiköszörülni a kés alakját. A penge élesebbik oldalán kovácsolással az élet nagy vonalakban kialakítani, majd készre köszörülni. A kés annál jobb lesz, minél inkább a kovácsolással alakítod ki az élét, minél kevesebbet köszörülsz.
Azóta szerintem vannak olyan acélok, amelyek kiváló éltartósságúak kovácsolás nélkül is. Nem rég vettem elég drága lemez kést. Az él rendes kialakítása (köszörülés, fenés) után teljesen korrektül tartja az élét.
#13: a kovácsolás tényleg segíti a jobb éltartást, mert összesűríti a kristályszerkezetet, a szálakat az élben.
De az alapanyag sem mindegy.
A csapágy, egy reszelő ötvözete valóban jó lehet.
Mindenesetre a végén az igazi pontot a mondat végére a helyes hőkezelés teszi fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!