Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az orvosok és az eü dolgozók...

Az orvosok és az eü dolgozók miért óvják a tudásanyaguk ismeretét a betegektől?

Figyelt kérdés

Ezt főleg redditen lehet látni az orvosi subredditeken, de azért facebookon is sokszor láttam már erre példát, hogy az orvosok csak szakmai közönség számára elérhető, a laikusoktól teljesen elzárt kommunikációt próbálnak propagálni. A nézet támogatói álláspontja szemmel láthatólag az, hogy mivel a laikus nem orvos, ezért eleve kevésbé intelligens mint ő, tehát vitathatatlan, hogy nem fogja érteni, amit ő ért, ezért ne is férhessen hozzá az információhoz.

És az információ alatt itt gondolok továbbképzési és oktatási anyagoktól kezdve, fórumokon történő szakmai beszélgetésen át egészen a konkrét leletekig, ugyanis véleményük szerint a betegnek ezekre semmi szüksége, ezek az orvosnak szólnak, és kiolvasható belőle az is, hogy nem tartják a beteget/érdeklődőt méltónak arra, hogy ehhez a tudásanyaghoz hozzáférjen. Mi oka lehet ennek?

Én középiskolás korom óta szeretem a tudományokat, és eddig bármilyen tudóssal, kutatóval beszéltem, mindig örömmel vette az érdeklődést a saját szakterületéről, szívesen magyarázott el bizonyos dolgokat és üdvözölte a kérdéseket is. Viszont az orvostársadalom részéről hihetetlen mértékű elitizmust és zárkózottságot tapasztalok. Nyilván bizonyos tudományterületeken ez érthető, ha a terült nemzetbiztonságra veszélyes, minősített ismeretanyaggal dolgozik, vagy valamiféle szabadalmazott technikáról, ipari titkokról van szó, de itt távolról sem erre gondolok, hanem pl. bizonyos vizsgálatok megfelelő interpretációjára, különböző kórképek differenciáldiagnózisára, konkrét leletekre, stb.

Ez vajon azért lehet, mert az orvosok élvezik, hogy élet és halál urai, és még hatékonyabban ki akarják élni ezt, arra késztetve a pácienst, hogy teljes egészében feltétel nélkül bízza rá magát a felsőbbrendű orvos kasztra, amihez neki semmiféle hozzáférése nem lehet? Más nem magyarázhatja ezt, ugyanis a biológusok, fizikusok, társadalomtudományok kutatói semmiféle extra hatalomhoz nem jutnak, egyszerűen élvezik a szakmájukat, és éppen ezért üdvözlik a kérdéseket. Mit gondoltok erről?

2018. júl. 19. 21:36
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:
Ez egy nemzetközi fórum, nem pedig külföldi. Elég nagy támogatottsága volt az ötletnek, és én pontosan tudom, hogy ez abszolúte irreális, ennek ellenére érdekelt, hogy ezek az emberek miért gondolják ezt így, van-e valami alapja, és esetleg az itten orvosok közül ért-e egyet velük valaki.
2018. júl. 20. 15:04
 22/26 anonim ***** válasza:
100%

"Elég nagy támogatottsága volt az ötletnek,"

Ennyit a fejlett nyugatról...

2018. júl. 20. 15:07
 23/26 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, lehetnének olyan fórumok, ahol orvosok írhatnának, de külsősök is olvashatnák. Ezzel az lenne a gond, hogy: 1. nem biztos, hogy értenéd, mely olyan szaknyelvet használnak magyar (vagy adott nyelvű), latin, ógörög és angol szavakból, tele rövidítésekkel, hogy ihaj, 2. még így sem biztos, hogy pont a te betegségedről is írnának. Egy orvosi blogon inkább a gyakoribb betegségekről olvashatsz, ritkákról esetleg egy ritka betegségekre szakosodott blogon. És van, aminek a megismeréséhez komoly kutatómunka kell.
2018. júl. 20. 19:26
 24/26 A kérdező kommentje:

Kedves 23-as!

Ilyen fórumok most is vannak. A legismertebb például a medicine subreddit. És biztosíthatlak, hogy a biológiához (amihez végtére is az orvostudomány is hozzátartok) köthetően nincs olyan dolog, amit legalább nagy vonalakban ne értenék meg, amit további informálódással ne tudnék teljesen megérteni. Azt pedig nem tudom honnan vetted, hogy nekem bármiféle betegségem van jelenleg, amiről olvasni akarnék. Az, hogy szándékosan úgy fogalmaznak, hogy ne lehessen érteni az elsősorban a magyar orvosokra jellemző, az általam figyelemmel kísért angol nyelvű fórumokon ez egyáltalán nincs így.

2018. júl. 20. 19:41
 25/26 anonim ***** válasza:
100%

Igyekszem minden eddig feldobott részre reagálni, így lehet, hogy egy kicsit hosszú lesz a kommentem.

A konkrét kérdésedre válaszolva szerintem Magyarországon nem különösebben jellemző ez a hozzáállás, amiről beszélsz, legalábbis én még nem találkoztam vele. A tankönyvek, folyóiratok simán elérhetők, laikusok is megvásárolhatják, elolvashatják, ha érdekli őket. Sőt, kifejezetten sok olyan oldal van, ami laikusok nyelvén ír le bizonyos betegségeket, problémákat.

Arra a konkrét felvetésre, hogy az az xy ember, aki így gondolkodik, mint a kérdésben leírt, az miért tesz így, arra nem tudok értelmes válasszal szolgálni, leginkább azt a konkrét embert lenne célszerű megkérdezni. Az biztos, hogy nem értek egyet abban, hogy a beteg ne is kapjon leletet, csak az orvosoknak legyen elérhető egymás között, mert véleményem szerint igen is joga van a saját betegdokumentációjához minden embernek.

Ha már feljött itt a paternalisztikus szemlélet: igaza van az egyik válaszolónak abban, hogy manapság még mindig elég elterjedt itthon, főként az idősebb orvosok körében. Ők abban nevelkedtek, azt szokták meg, hogy ők mondanak valamit, a beteg meg kérdés nélkül megcsinálja, ha meg akar gyógyulni, mivel "ő az orvos, ő tudja". Ez szerintem is elfogadhatatlan, és úgy látom, hogy azért a fiatalok próbálnak is tenni ez ellen. Egyetemen is megtanuljuk, hogy a betegnek igen is joga van a tájékoztatáshoz, mert csak megfelelő információátadás után képes a saját állapotáról, kezeléséről dönteni. Régebben talán az is közrejátszhatott a paternalisztikus szemlélet kialakulásában, hogy

- a laikusok nem tudtak honnan tájékozódni, hiszen nem volt internet, ahol gyakorlatilag bármit meg lehet találni

- sokkal több volt a tanulatlan, kevésbé művelt, sok esetben írástudatlan ember

- nem volt ennyiféle kezelési mód, így nem kellett különösebben válogatni a módozatok között

A mai világban teljesen elvárható az, hogy minden beteget a NEKI MEGFELELŐ szinten tájékoztassunk az állapotáról, a lehetséges kezelési módokról, azok előnyeiről, hátrányairól és aztán a beteggel közösen kellene eldönteni a terápiát, kezelési tervet.

A saját környezetemben azt látom, hogy a fiataloknál ez azért még elég jól működik is. Magam is orvos vagyok (valószínűleg az egyik azok közül, akit valamelyik válaszadó említett), nekem, és ahogy látom, a velem hasonló korú kollégáknak is teljesen alap, hogy tájékoztatják a beteget, nem csak rendelnek valamit. De abban is van igazság, hogy ezt a kezdeti lelkesedést elég könnyű megtörni, mert iszonyat sok akadályozó tényező lép fel.

Pl.:

- Nincs elég idő a betegekre. Ahogy fent is említették, nálunk az ambulancián egy betegre átlagosan 7 perc jut, és ebben tényleg minden benne van a vizsgálattal együtt. Hiába szeretnék bővebb tájékoztatást adni, ha nincs rá idő, mert a fél 9-kor érkező beteget nézem délben.

- Sok esetben találkozunk olyan betegekkel (mondhatom, hogy a többségük ilyen), akiknek nincsenek meg az alapvető biológiai ismereteik sem. Az ilyen személyeknek igen csak nehéz elmagyarázni a dolgokat, bér tény, hogy az is a feladatunk része lenne, hogy az ő szintjén tudjunk kommunikálni. Elég meglepő tud lenni pl., mikor megmondom valakinek, hogy vetkőzzön le alulról, mert hüvelyi ultrahang vizsgálatot szeretnék végezni, majd visszakérdez, hogy "mi az a hüvely?"

Vagy mikor megkérdezi, hogy hogyan hat a fogamzásgátló tabletta, és mikor kiejtem az ovuláció/peteérés/tüszőrepedés szavakat, úgy néz rám, mint borjú az új kapura. Egy ilyen páciensnek hogy mondjam el, hogy mondjuk endometriózis/PCOS/akármilyen betegsége van, ha a belső női nemi szervekkel sincs tisztában?

- Sokszor orvosként el sem tudod képzelni, hogy milyen kérdések merülnek fel valakiben, ha nem teszi fel ezeket a kérdéseket. Szerintem teljese érthető, hogy nincs idő és energia minden egyes nőnek elmagyarázni a totálisan negatív UH leletét. Nem hiszem, hogy nekem egyesével végig kellene mennem, hogy melyik szó mit jelent. Ha nem látok semmi kórosat, akkor annyival le szoktam rendezni, hogy "ez egy negatív lelet, nem látok semmi kórosat/bajt". És feltételezem, hogy ez neki pont elég. De aztán kiderül, hogy neki marhára nem elég, mert őt pontosan érdekli, hogy min az az "end" meg "ov", és miért akkora, amekkora, és miért van ott a "foll" szó, és hogy az 5,2-es "end" jó-e vagy sem. Szóval felmegy a gyakorikérdésekre, bemásolja a full negatív leletét, és várja, hogy valaki egyesével elmondja neki a szavak jelentését, holott neki, laikusként tényleg az lenne csak a fő, hogy tudja, van-e baj, vagy nincs. És ha azt mondtam, hogy nincs, akkor nem értem, miért megy fel az internetre és kérdezi meg másik x laikus embertől, hogy valóban normális-e:D

Abban is van azért igazság, hogy orvosok között is vannak hanyagabbak, kevésbé nagy tudásúak, sőt... én is ismerek olyat, akihez a büdös életben nem mennék el, mert szakmailag nem tartom jónak. Ezek miatt néha valóban rákényszerül az ember arra, hogy saját maga nézzen utána a problémának. Ezzel csak annyi a baj, hogy attól, hogy a laikus elolvas pár dolgot egy tünetről, attól nem fogja tudni magát diagnosztizálni, mert az orvosi képzés nem csak annyiból áll, hogy megtanulok x betegséget és x tünetet, majd összepárosítom őket. Sokkal komplexebb nézet kell az egész orvosláshoz, néhány kiragadott részlet megtanulása, elolvasása nagyon nem elég a megértéshez.

Elmesélek egy sztorit, ebből talán érhető, mennyire félre tudja vezetni az internet az embereket.

Bejött egy 25-30 év körüli nő a nőgyógyászati ambulanciára, hogy késik az egyébként rendszeresen jelentkező menstruációja és pozitív a terhességi tesztje. Megnéztem ultrahanggal, és mivel még korai volt a terhesség (az utolsó menstruációnak egyébként teljesen megfelelően), csak egy megvastagodott méhnyálkahártya és egy aprócska, petezsáknak tűnő képlet látszott benne, valamint az egyik petefészkében volt egy folyadéktartalmú képlet, ami a koraterhességben teljesen normális sárgatest volt. Elmondtam neki, hogy nagyon picike még a terhessége, de egyértelműen annak tűnik, vissza kellene jönnie egy hét múlva, mert akkor már jó eséllyel látunk embriót is.

Mire halálra váltan megkérdezte tőlem, hogy "Biztos nem vagyok rákos?" Miért lenne rákos? - kérdeztem.

Mire közölte velem, hogy azt olvasta az interneten, hogy petefészekrák miatt is lehet pozitív a terhességi teszt, és hogy ott van az a valami a petefészekben...

Igazából nem olvasott hülyeséget, mivel tényleg léteznek HCG hormont termelő petefészekákok... De na.

Egyébként a nem egészségügyben dolgozó emberek 99%-ának bőségesen elég, ha alapszinten elmagyarázza valaki neki a dolgokat, egyáltalán nem érzi szükségét, hogy kórélettan és patológia könyveket olvasson. Szóval szerintem ebben azért eléggé a nagyon aprócska kisebbséghez tartozol. Nincs vele amúgy semmi baj, ha érdekel, akkor hajrá, de ne gondold, hogy az emberek jó részét ilyen szinten érdekli. Már középsuliban is alig lehet olyat találni, akit érdekelne a biológia, a legtöbb leszarja az egészet és még azokban sem talál semmi érdekeset, amik a saját testét érintik. (Egy egyetemi munka keretében egyetemistákkal egy fantomon rajzoltattam be szerveket. Gyászos volt az eredmény. Halvány lila fogalmuk nem volt, hol a májuk, a veséjük, petefészkeik. Volt, aki két darab májat rajzolt kb. a petefészkek helyére. És ezek nem 15 éves cigánygyerekek voltak, hanem egyetemisták.)

"Kb. a Funkcionális anatómia meg egy normális atlasz az kelleni fog, de ha valakinek valamilyen kifejezett betegsége van, és ezt akarja megérteni, akkor neki nem kell megtanulnia feltétlenül az egész könyvet, hanem elég kiszedni azt, ami az adott betegséghez releváns. Ha valami extra felmerül, azt is hozzá lehet csapni, kicsit felhigítva. Ez bőven nem lenne elég ahhoz, hogy valaki az orvos szintjén megértse a dolgot, de nem az orvos szintjén kell megérteni, hanem egy általános objektív szinten tudni kell, hogy miről van szó egész pontosan. Utána pedig letölt egy könyvet, ami az adott terület patológiás elváltozásaival foglalkozik és kész."

Ne haragudj, de ezt nem gondolhatod komolyan:) Az orvosi egyetemi tananyag nagyon ügyesen egymásra épül. Nem lehet részeket kiragadni belőle.

Vegyük példának azt, hogy mondjuk valaki az EKG leletét szeretné megérteni. Valljuk be, ilyen kérdésekkel elég gyakran lehet találkozni gyakorin is.

Első körben meg kellene tanulnia a szív ingervezető rendszerét. De az EKG értelmezéséhez nem elég ennyi, vissza kel menni élettanban az akciós potenciál fogalmához pl. De ha már visszamegyünk oda, akkor előtte meg kellene érteni a membránpotenciált is. És ha oda visszamegyünk, valószínűleg megint találnánk valami olyan dolgot, ami annak a megértéséhez kellene.

Szóval semmiképp nem gondolom azt, hogy ha valaki elővesz egy anatómia atlaszt, egy élettan meg egy patológia könyvet és kiszedi belőle a betegségéhez passzoló fejezetet, akkor majd pikk-pakk megérti mi a szitu.

2018. júl. 21. 15:56
 26/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen ezt a részletest választ, igyekszem mindenre reflektálni, ami felmerült.

"Az biztos, hogy nem értek egyet abban, hogy a beteg ne is kapjon leletet, csak az orvosoknak legyen elérhető egymás között, mert véleményem szerint igen is joga van a saját betegdokumentációjához minden embernek."

Erre irányulva, amit én láttam, ott az volt az érvelés, hogy a leletek nyelvezete szakmai, és sok esetben értelmezésükhöz szakorvosi szintű tudás kell, ami pedig a betegeknek nincs meg. Tehát számukra hasznos információt nem fog tartalmazni, esetleg félrevezeti majd őket, mert megnézik a webmd-t, meg valami random fórumot és vagy összezavarja őket, vagy olyan kérdéseket fet fel bennük, amik bizalmatlanságot ébresztenének az orvos irányában, ezzel veszélyeztetve a kezelést.

És ezt továbbgondolva hivatkoznak arra, hogy a tudományban tökéletes biztonsággal roppant kevés dolgot lehet megmondani, legfeljebb a rendelkezésre álló adatok alapján lehet megalapozott következtetéseket levonni. Éppen ezért, ha látják a nem orvosok a szakmai beszélgetést arról, hogy egy adott kezelési mód nem annyira hatékony mint gondolták, mert publikáltak valahol egy új metaanalízst, vagy esetleg az orvosok által bevett diagnosztikai formula egy adott betegségre valamilyen okból nem megfelelő, vagy nem úgy megfelelő, ahogy csinálják, és ezt a betegek elolvassák egy publikációban, akkor elvesztik a bizalmukat az orvostudományban.

Ez egyébként nem feltétlenül hülyeség, a hülyeség része az, hogy ezt csak az orvostudományra vetítik ki. Ilyen nézetekkel én személyesen is sokat találkoztam, a tudományellenes, relativista emberek által közkedvelt érv, hogy mivel tudomány nem tud abszolút bizonyossággal dolgozni, éppen ezért az aktuális tudás később változhat, és korábban is változott, (ehhez hozzájön Kuhn munkásságának félreértelmezése a paradigmaváltásról) tehát szerintük a tudomány megbízhatatlan, vagy nem jobb semmiféle mint az alternatívái. Ugye ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy valaki hall valamiféle kutatást, a publikációt nem olvassa el csak az indexes összefoglalót és konstatálja, hogy ez nem úgy van, mint amit a középiskolában hallott, tehát hülyeség az egész. Viszont ez a nézet ugyanúgy érinti a biológiától kezdve a fizikán át a társadalomtudományokat is. Nekem ez személyes szívfájdalmam, mert az, hogyha elszeparáljuk az emberektől a tudományt és egy kasztrendszert hozunk létre, ráadásul kihangsúlyozzuk ezek közül azt a diszciplínát, ami a mindennapi életet talán a legjobban befolyásolja, akkor pont az egésznek a lényege veszik el; a kollektív tudás fentartása.

"Ők abban nevelkedtek, azt szokták meg, hogy ők mondanak valamit, a beteg meg kérdés nélkül megcsinálja, ha meg akar gyógyulni, mivel "ő az orvos, ő tudja". "

Szerintem ez a kettő nem feltétlenül áll ellentétben egymással. Attól, hogy elvárja az orvos a betegtől, hogy kövesse az utasításait és bízzon benne, attól még elmagyarázhatja a gondolatmenetét és válaszolhat a beteg által felmerülő kérdésekre. Az, hogy a gyakorlatban ez nem mindig kivitelezhető az egy másik probléma, de ha mindenki egyetértene azzal, hogy elméletileg ez lenne a legjobb megközelítése a kommunikációnak, az már nagy haladás lenne.

"A mai világban teljesen elvárható az, hogy minden beteget a NEKI MEGFELELŐ"

Erre nem gondoltam, de ez egy nagyon fontos kulcsszó. Egyetlen egy orvos volt, aki tőlem megkérdezte, hogy mi a végzettségem, mert az alapján fogja elmgyarázni a dolgokat, és világos, hogy amit én megértettem azt egy közmunkás valószínűleg nem értette volna meg. De ez megintcsak a kommunikáció alapjairól szól, ha valaki úgy áll hozzá, hogy aki nem orvos, az eleve nem értheti meg (hiszen ha elég okos lenne hozzá, ő is orvos lenne, gondolják), akkor az megint aláássa a hatékony kommunikációt és együttműködést.

" Nincs elég idő a betegekre."

Áláírom, ez teljesen jogos. Én személy szerint nem is a kórházakban nehezményezem ezt a hozzáállást, mert a körülmények ott lehetetlenné teszik, hanem magánrendelésben. Ott nincsenek ilyen körülmények, mégis tapasztatalaim szerint marad az elitizmus, és kórházban is tapasztaltam már az ellenkezőjét, szóval azért ez jó esetben alapvető hozzáállás kérdése.

"Ezzel csak annyi a baj, hogy attól, hogy a laikus elolvas pár dolgot egy tünetről, attól nem fogja tudni magát diagnosztizálni, mert az orvosi képzés nem csak annyiból áll, hogy megtanulok x betegséget és x tünetet, majd összepárosítom őket"

Aki saját magát akarja diagnosztizálni az eleve el van tévedve. Ennek ellenére, hogy mégis miért pont azt a diagnozist kapta, amit, meg lehet érteni, és szerintem célszerű is. Én nem azt akarom, hogy az orvosok helyett tudjak orvos lenni képzés nélkül, hanem legyen tudásom ahhoz, hogy azt megértsem, hogy egész pontosan mit is jelent, amit az orvos mondott, és miért az a diganózis, ami.

"Szóval szerintem ebben azért eléggé a nagyon aprócska kisebbséghez tartozol."

Persze, nálam ez nem csak az orvostudománynál van így, hanem mindennél. Ha valamivel foglalkozom, vagy igénybe veszem, akkor igenis szánok arra időt, hogy megtanuljam a hátterét. Ha repülőgéppel repülök valahova, akkor célszerű tudni, hogyan működik a repülő, milyen módon irányítják azt, mi mehet tönkre reális eséllye, és ha tönkremegy, akkor mi mennyire aggasztó, mi a teendő vészhelyzet esetén, stb. Emiatt következik az, hogyha egy Airbus-szal repülök és a taxi során hallok egy furcsa ugató hangot, akkor tudom, hogy az a PTU és nem valaki láncfűrészel a gép aljában. Ha valaki veszi a fáradtságot arra, hogy valaminek a szakértője legyen, azért, hogy azzal tudjon biztosítani egy szolgáltatást, mint a pilóta, aki irányítja a repülőt, az orvos, aki diagnosztizál, a számítógépszerelő, aki meg tudja mondani, hogy a gépben a tápegység halt-e meg, a videokártya vagy az alaplap és még sorolhatnám.

Ez a tudás soha nem lesz elég arra, hogy helyettesítsem a szakértőt, aki ezt részletesen megtanulta, de arra elég lehet, hogy tudjam, hogy éppen mit csinál és miért. Nem tudnám megismételni, vagy helyette megcsinálni, de tudni fogom, hogy mit csinál. Nem pedig csak ülök és hagyom, hogy a kiváltságos "kaszt", aki éppen azt a tudást birtokolja úgy tegye a dolgát, hogy nekem semmiféle fogalmam nincs arról, hogy mi zajlik mellettem. És éppen ezért nem ülök fel úgy repülőre, hogy azt gondoljam, ha leállnak a hajtóművek, akkor lehullik az égből a gép, vagy az adott vizsgálat során valami misztikus-mágikus úton jut el a diagnózishoz az orvos, vagy a számítógépszerelő varázspálcával jött rá, hogy miért nem indul a gép.

"Ne haragudj, de ezt nem gondolhatod komolyan:) Az orvosi egyetemi tananyag nagyon ügyesen egymásra épül. Nem lehet részeket kiragadni belőle."

Ha valaki orvos akar lenni, akkor tényleg nem lehet, de itt erről szó sincs.

"Vegyük példának azt, hogy mondjuk valaki az EKG leletét szeretné megérteni. Valljuk be, ilyen kérdésekkel elég gyakran lehet találkozni gyakorin is.

Első körben meg kellene tanulnia a szív ingervezető rendszerét. De az EKG értelmezéséhez nem elég ennyi, vissza kel menni élettanban az akciós potenciál fogalmához pl. De ha már visszamegyünk oda, akkor előtte meg kellene érteni a membránpotenciált is. És ha oda visszamegyünk, valószínűleg megint találnánk valami olyan dolgot, ami annak a megértéséhez kellene."

Remek példa. Szóval ha valaki kifejezetten csak az EKG leletet akarja értelmezni, vagy kíváncsi a szív élettanára/kórélettanára, akkor neki pl. mennyit kell tanulnia a vázrendszerről? Lehet összefüggés a kettő között? Bármi között lehet összefüggés, de az csak akkor szükséges, ha valaki szakértő akar lenni az adott területen. Szóval, ha a könyvekből csak a szív működését tanulja meg, akkor bizony nem lehet orvos, de ha kap egy diagnózist valamiféle kardiológiai betegségről, akkor tudni fogja, hogy mi a baj. Nem tudná magát se diagnosztizálni, se kezelni, de nem csak nézni fog mint egy idióta, hogy mi az az ingervezető rendszer, hanem egy alapvető képe lesz róla.

Mindent meg lehet tanulni olyan szinten, hogy szakértője legyél, de nem feltétlenül szükséges. Ahhoz viszont, hogy egy adott részletről képet kapj, ami egy alapvető megértést feltétlez, pontosan elég lesz az, amit én mondtam.

"Szóval semmiképp nem gondolom azt, hogy ha valaki elővesz egy anatómia atlaszt, egy élettan meg egy patológia könyvet és kiszedi belőle a betegségéhez passzoló fejezetet, akkor majd pikk-pakk megérti mi a szitu."

Olyan szinten mint az orvos, biztos, hogy nem fogja. De annál 100%, hogy jobban érti majd, aki nem vesz elő ilyen könyveket. És hangsúlyozom, nekem személy szerint nem az a célom, hogy mindenhez értsek profi szinten, hanem az, hogy amihez kell, tudjak olyan tudást szerezni, ami lehetővé teszi, hogy megértsem, hogy a valódi szakértők mit mondanak. És ez lehetővé teszi, hogy tisztelni tudjam a munkájukat.

2018. júl. 21. 17:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!