Az orvosok és az eü dolgozók miért óvják a tudásanyaguk ismeretét a betegektől?
Ezt főleg redditen lehet látni az orvosi subredditeken, de azért facebookon is sokszor láttam már erre példát, hogy az orvosok csak szakmai közönség számára elérhető, a laikusoktól teljesen elzárt kommunikációt próbálnak propagálni. A nézet támogatói álláspontja szemmel láthatólag az, hogy mivel a laikus nem orvos, ezért eleve kevésbé intelligens mint ő, tehát vitathatatlan, hogy nem fogja érteni, amit ő ért, ezért ne is férhessen hozzá az információhoz.
És az információ alatt itt gondolok továbbképzési és oktatási anyagoktól kezdve, fórumokon történő szakmai beszélgetésen át egészen a konkrét leletekig, ugyanis véleményük szerint a betegnek ezekre semmi szüksége, ezek az orvosnak szólnak, és kiolvasható belőle az is, hogy nem tartják a beteget/érdeklődőt méltónak arra, hogy ehhez a tudásanyaghoz hozzáférjen. Mi oka lehet ennek?
Én középiskolás korom óta szeretem a tudományokat, és eddig bármilyen tudóssal, kutatóval beszéltem, mindig örömmel vette az érdeklődést a saját szakterületéről, szívesen magyarázott el bizonyos dolgokat és üdvözölte a kérdéseket is. Viszont az orvostársadalom részéről hihetetlen mértékű elitizmust és zárkózottságot tapasztalok. Nyilván bizonyos tudományterületeken ez érthető, ha a terült nemzetbiztonságra veszélyes, minősített ismeretanyaggal dolgozik, vagy valamiféle szabadalmazott technikáról, ipari titkokról van szó, de itt távolról sem erre gondolok, hanem pl. bizonyos vizsgálatok megfelelő interpretációjára, különböző kórképek differenciáldiagnózisára, konkrét leletekre, stb.
Ez vajon azért lehet, mert az orvosok élvezik, hogy élet és halál urai, és még hatékonyabban ki akarják élni ezt, arra késztetve a pácienst, hogy teljes egészében feltétel nélkül bízza rá magát a felsőbbrendű orvos kasztra, amihez neki semmiféle hozzáférése nem lehet? Más nem magyarázhatja ezt, ugyanis a biológusok, fizikusok, társadalomtudományok kutatói semmiféle extra hatalomhoz nem jutnak, egyszerűen élvezik a szakmájukat, és éppen ezért üdvözlik a kérdéseket. Mit gondoltok erről?
"Legtöbbször addig tartana, amíg a betegnek már egyáltalán nem lenne szüksége a magyarázatra (rég meggyógyult vagy meghalt már)."
A hiányzó alapokhoz nem kell orvos. Ha valaki nagyon súlyos szinten nincs képben, akkor letölt egy gimis bioszkönyvet, ha valami fogalma van róla, akkor meg még egyszerűbb a dolog. Kb. a Funkcionális anatómia meg egy normális atlasz az kelleni fog, de ha valakinek valamilyen kifejezett betegsége van, és ezt akarja megérteni, akkor neki nem kell megtanulnia feltétlenül az egész könyvet, hanem elég kiszedni azt, ami az adott betegséghez releváns. Ha valami extra felmerül, azt is hozzá lehet csapni, kicsit felhigítva. Ez bőven nem lenne elég ahhoz, hogy valaki az orvos szintjén megértse a dolgot, de nem az orvos szintjén kell megérteni, hanem egy általános objektív szinten tudni kell, hogy miről van szó egész pontosan. Utána pedig letölt egy könyvet, ami az adott terület patológiás elváltozásaival foglalkozik és kész. Nem lesz akkora tudása, hogy felülbírjálja az orvost, de nem is az a cél, hanem, hogy megértse, hogy mi történik. Csak ugye ha a beteg tájékozott és tájékozódik, az orvosok egyből elkezdenek félni ettől, vajon miért?
Ezt meg lehet csinálni kb. egy hét alatt olyan szinten, hogy elég legyen, egy hónap után már kifejezetten jól állna az illető. Nem kell megjegyezni az egészet, nem a vizsgára készül fel, hanem arra, hogy értse, pontosan mi a baja, mivel van ez összefüggésben, az orvos milyen vizsgálatokat fog csinálni, miért, lehetőleg milyen potenciális kezelési módok vannak, és ha nagyon akarja, akkor scihubon még utánanézhet annak is, hogy ezek mennyire hatásosak úgy nagy vonalakban. Ez megint nem lesz elég arra, hogy más valakit felelősen kezelni tudjon, de a saját helyzetének megértésére bőven igen.
"Ekkor jön a kedves beteg és előáll a kérésével, ugyan magyarázzák már el neki, az egyik leletben szereplő, a határértéket súroló eredménye miért nem releváns a diagnózis felállításában,"
Ilyenkor a legegyszerűbb elmagyarázni neki. Lehet persze hivatkozni a diplomára is, de úgy összességében jobban meg lehet győzni az embereket érveléssel és levezetett összefüggésekkel, nem pedig elitizmussal. Az pedig elég érdekes, hogy a példádban olyan orvost hoztál fel, aki a szakma kiválóságai közé emelkedett, de mind tudjuk, hogy ennek az ellenkezőjére is van példa szép számmal.
Az eddigi érvek és álláspontok alapján:
Orvosok - Kérdező
1:0
@12
1.) Ez még nem ok arra, hogy akit érdekel ez, az ne férhessen hozzá az információhoz.
2.) Igen, valóban összetett, ha valakit érdekel a differenciáldiagnózis és a terápiák konkrét értékelése. Ha már megvan az adott betegség, akkor annak a hátterének a megértéséhez nem kell semmi beilleszteni sehova, ahhoz ismerni kell az érintett szervrendszerek anatómiáját, élettanát és kórélettanát. Ez kb. egy hónap alatt bárki számára elsajátítható, még ha lassan is halad.
Kedves kérdező. Én orvos vagyok.Szerintem a szakmánkban csak nagyon kevesen osztják azt a véleményt, hogy a tudás ne legyen hozzáférhető a laikusok számára.
Mint már írták előtte, ma bármilyen könyvet elérhetsz, amit egy orvos, és a cikkek és folyóiratok is bárki számára elérhetőek, azt leszámítva, hogy némelyik drága.
Ami a beteget illeti az ideális az lenne, ha a beteget megfelelően lehetne tájékoztatni a betegségét illetően. Erre a fiatalabb kollégák általában törekednek is, az idősebbek még más világban tanultak nekik ez kissé kevésbé alap. Sajnos a normális betegtájékoztatásnak gyakran gátat szab az idő hiánya. Ami miatt nem mindig szeretjük az előre interneten innen onnan tájkozódott betegeket, hogy tele vannak félreértelmezett információkkal és ez gyakran megnehezíti a gyógyítást, mert nem mindig van időnk ezen félinformációk helyretételére.
A Redditet nem ismerem de a Facebookon a legtöbb orvosi csoport zárt. Ennek az az oka, hogy az esetek többségében szakmai kérdésekről beszélgetünk és van egy bizalmi légkör. Tudom, hogy ezekben a csoportokban nyugodtan megkérdezhetek dolgokat, vagy elmondhatom a véleményem, mert olyan szinten teljesen biztonságos közeg, hogy csak a kollégáim látják. Ma Magyarországon iszonyatosan orvosellenes a hangulat, ilyen körülmények között nem szívesen adunk tippeket jogászoknak, vagy csámcsognivalót unatkozóknak a kevésbé jólsikerült dolgainkról. Annak sem örülnénk ha teljesen laikusok dumálnának bele egy szakmai beszélgetésünkbe. Ez kb. kicsit olyan, hogy miért nem hívsz meg egy családi eseményre egy olyan embert akit senki nem ismer a társaságból. Azért mert semmmi keresnivalója nincs ott. Továbbá azért nem lehet azt mondani, hogy megközelíthetetlenek lennénk. Ezen az oldalon is egy csomó orvos fel szokott tűnni, és azért szoktunk válaszolgatni a kérdésekre.
#14 Óriási tévedés azt hinni, hogy az általad felsorolt ismeretek elégségesek egy orvosnak a munkájához. Egy kezdő orvos valóban így jár el (de általában a kollégák még évekig "fogják a kezét"), mert nincs még TAPASZTALATA, GYAKORLATA. A szakértői rendszerek (MI-k) fejlesztése is eddig a pontig halad dinamikusan. Csakhogy az emberi (orvosi) gondolkodás egy sokkal elvontabb, több rétegű rendszer, amit nagyon nehéz például egy programba leírni is. És nem az a nehézség, hogy a mondjuk orvos szakértők nem akarnák átadni a tudásukat, hanem az a baj, hogy maguk sem tudják szabályokba foglalni egyes "megérzéseiket". Ezért nem lehet legtöbbször egyszerűen elmondani egy laikusnak egy-egy kiragadott problémát.
Sokszor van olyan helyzet, amikor egyes szabályok nem működnek, vagy csak részben, és erre talán meg is van a magyarázat valamelyik tankönyvben, de egyáltalán nem biztos. Ugyanakkor az orvos tapasztalatból tudja ezt, mert volt már ilyen esete. Tehát tudja azt, hogy egyes információkat fenntartással kezeljen. És természetesen nem tévedhetetlenek ők sem.
Ekkor jön a beteg, részletesen megvitatják a helyzetet, az orvos elmondja, hogy talán ez, talán az lesz a hatékony gyógymód, de egy csomó kétsége is van még. Szerinted egy ilyen beszélgetés után mennyire tartaná be az orvos előírásait a kedves beteg? Mennyire tudna a továbbiakban támaszkodni az orvos az előzményekre? Hogyan haladna tovább a gyógyítás, ha a beteg a vele megosztott tudás alapján elkezdene okoskodni?
"Mint már írták előtte, ma bármilyen könyvet elérhetsz, amit egy orvos, és a cikkek és folyóiratok is bárki számára elérhetőek, azt leszámítva, hogy némelyik drága."
Igen, viszont én erre irányulva láttam rengeteg kritikát, ugyanis ők azt gondolják - ahogy te is mondtad -, ha ezek az anyagok nem orvosok kezébe kerülnek, akkor azzal ártanak, mert úgysem fogják megérteni, tehát nem kell nekik. Csak ugye, ha valaki esetleg nem is érti meg (ami ugye egy feltételezés, mert könnyen lehet, hogy megérti, vagy ha nem világos neki valami, akkor azt lejegyzeteli és utánaérdeklődik), azzal még nem árt senkinek. Éppen ezért nem értem miért kell védeni a tudást ilyen módon. Ha valaki egy fizikai összefüggést nem ért, az eleve erre szánt fizikai fórumokon válaszolnak neki, az orvosi fórumokon viszont az elitizmus miatt, ugyanarra a kérdésre jó eséllyel csak akkor válaszolnak, ha nem derül ki a kérdésedből, hogy nem vagy EÜ dolgozó. És engem ez a kasztosodás zavar, ha maga a kérdés jó, és van alapja megkérdezni (bonyolultabb összefüggésre gondolok, nem valami guglizható cuccra), akkor miért nem mindegy, hogy egy rezidens, szemétszedő közmunkás vagy mérnök kérdezi meg? A mindennapi ellátás nyilván nem erre való, viszont eleve olyan (nyilvános) fórumról beszélünk, ami az ismeretek megosztásáról szól, mint pl. a r/medicine.
"Ami a beteget illeti az ideális az lenne, ha a beteget megfelelően lehetne tájékoztatni a betegségét illetően. "
Sajnos itt egy picit összemosódtak a dolgok. Az nyilván más helyzet, hogy az orvos a rendelés alatt nem tudja úgy tájékoztatni a beteget, ahogy néhányan esetleg elvárnák, de ha a beteg vagy valamilyen általános érdeklődő a saját szabadidejében akar utánanézni a dolognak, akkor nem látom be, hogy miért kéne ezt akadályozni és gátolni.
"Ami miatt nem mindig szeretjük az előre interneten innen onnan tájkozódott betegeket, hogy tele vannak félreértelmezett információkkal..."
Szerintem azért itt is van különbség beteg és beteg között. Ha valakinél a tájékozódás az, hogy elolvassa a webmd ide vonatkozó bejegyzését, és azt hiszi, hogy képben van, az egy nem túl okos ember. Viszont, ha valaki felkutatja az ide vonatkozó tankönyveket és azt használva szerzi a tudást érdeklődésből, abban nem látom, hogy miféle gond lenne, ha feltételezzük, hogy az orvosok egy része nem támogatja a tudás kompartmentalizációját.
"a Facebookon a legtöbb orvosi csoport zárt. "
A facebook az trükkös, de a reddit pl. eleve anonim, és ott nem látom be, hogy miért lenne baj, ha a laikusok is olvashatják a szakmai beszélgetést vagy az esetek leírását, mivel nem lehet beazonosítani onnan senkit. Éppen ezért nem is a fb-re fókuszáltam a kérdésemben.
"Továbbá azért nem lehet azt mondani, hogy megközelíthetetlenek lennénk. Ezen az oldalon is egy csomó orvos fel szokott tűnni, és azért szoktunk válaszolgatni a kérdésekre."
Itt nem feltétlen erról van szó. Ami engem személy szerint iszonyatosan felhúzott az egy reddit beszélgetés, ahol az orvosok azt nehezményezték, hogy a leleteket ki kell adni a betegknek. Szerintük sokkal biztonságosabb lenne, ha ezeket csak egy zárt, orvosok által hozzáférhető rendszeren keresztül lehetne megtekinteni, mert azok eleve a többi orvosnak szólnak nem a betegeknek. Nekik elég az, amit elmond az orvos, mivel úgyis túl hülye ahhoz, hogy felfogja, ami oda le van írva.
@18:
Amiről te beszélsz annak van alapja, tényleg nem lehet minden esetben a szakértői döntéshozatalt algoritmizálni, illetve az intuíció is fontos szerepet játszik. De én abszolúte nem erről beszélek. Hanem pl. arról, hogy szerintem a betegnek van joga tudni, hogy mi a baja, van joga megkapni a leleteit, és a betegnek vagy az egészséges érdeklődőnek legyen ugyanolyan esélye hozzáférni azokhoz az információkhoz, amiket az orvosok használnak. Te valami teljesen más dologról beszélsz, az én problémám ennél jóval egyszerűbb, úgyhogy felteszek egy direkt kérdést, ha megengeded:
-Szerinted kelljen otoneurológusi kamarai engedély ahhoz, hogy valaki elolvassa ezt ( [link] a könyvet, vagy bárki számára legyen hozzáférhető? Ha igen, miért, ha nem, miért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!