Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Van, aki apolitikus lett a...

Van, aki apolitikus lett a "tudomány miatt"?

Figyelt kérdés
Engem régebben sem izgattak a politikai ügyek, de mióta hosszabb ideje foglalkozom tudománnyal, egyáltalán nem. Ezt én annak tudom be, hogy biológiát tanulok, és ha abban gondolkodok, hogy az evolúció folyamán ezek a hülye gyűlölködések pl. nem számítanak, a elég "megnyugtató" érzés. Tudom, hogy ez helytelen felfogás, hiszen ennyi erővel fel is akaszthatnánk magunkat, mert úgysem fontos. Csak kíváncsi vagyok, hogy más tapasztalt-e ilyet(?).

2018. jún. 30. 19:00
1 2
 1/15 Mojjo ***** válasza:
Ömm, ezeknek a gyűlölködéseknek alapvető szerepük van az evolúcióban. Sőt, maga a jelenség, hogy az emberek ilyen-olyan ideológiák és egyéb ismérvek alapján csoportokba tömörülnek, illetve a csoportok között előfordul az agresszíó, evolúciós eredetű.
2018. jún. 30. 19:03
 2/15 A kérdező kommentje:
Ez tény, de én inkább a makroevolúcióra gondoltam.
2018. jún. 30. 19:12
 3/15 anonim ***** válasza:
Én nem látok összefüggést a tudomány iránti érdeklődés és az apolitikusság között. Sőt, szerintem egy magát értelmiségiként meghatározó embernek "kötelessége" lenne, hogy legalább alapvetően tájékozott legyen a (bel)politikát illetően.
2018. jún. 30. 19:24
 4/15 A kérdező kommentje:
Ezt én is így gondolom, írtam is, hogy nem helyes a példám.
2018. jún. 30. 19:25
 5/15 anonim ***** válasza:
64%

Majd ha eljutsz oda, hogy PhD után postdoc, majd senior kutató leszel és lesz lehetőséged saját labort és csapatot indítani... akkor ne feledd a tanácsomat.

Bizony tisztában kell lenned az aktuálpolitikával, és azzal, hogy kihez kell dörgölőzni a pénzekért, és melyik mézesbödön mellé kell odaállni. Sajnos ez így megy. Sok laborban dolgoztam már, és bizony a többszáz milliós granteket így lehet behúzni.

Ha nem is feltétlenül aktuálpolitika, de egy jó PI az bizony komolyan kell értsen a vállalatirányításhoz és a tudománypolitikához. Különben nem lesz pénzed.

2018. jún. 30. 20:08
 6/15 anonim ***** válasza:

Persze amíg kis hal vagy, addig nem kell ezzel foglalkoznod :)

Csak ugye akkor meg a PI szekerét tolod, éveken keresztül. Azt kell megtalálni PhD alatt, hogyan tudod egyszerre a saját ötleteidet is megvalósítani a PI szárnyai alatt. Ha ez sikerül akkor nyert ügyed van... viszont ez már kicsiben ugyan úgy tudománypolitika. Jól kell helyezkedni, és jól kell előadni amit csinálsz, különben lelövik a projected és mehetsz az utcára.

Kemény világ ez, az már biztos.

2018. jún. 30. 20:12
 7/15 A kérdező kommentje:
Hát nem rég kezdtem az MSc-t, szóval ne előlegezzétek meg a PhD-t XD
2018. jún. 30. 20:18
 8/15 anonim ***** válasza:
Tudományos karrierhez kell, úgyhogy érdemes rá készülni. Gyűjtögesd a posztereket meg akár a társszerzős cikkeket :)
2018. jún. 30. 20:22
 9/15 A kérdező kommentje:
Én az ELTE-re járok, és itt több oktató finoman szólva nem szereti a kormányt, de mégis tudományos munkát folytatnak.
2018. jún. 30. 20:33
 10/15 anonim ***** válasza:

Nem kell szeretni a kormányt, de ismerni kell a széljárást...

Na meg tudománypolitika alatt nem a kismagyar aktuálpolitikát értem, hanem hogy hogyan kell eladni a tudományt. Ehhez ismerni kell a megfelelő csatornákat.

2018. jún. 30. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!