Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A nyugtáról miért tűnik el...

A nyugtáról miért tűnik el idővel a festék?

Figyelt kérdés
Ma találtam pár kicsit több mint 1 éves nyugtát, de egyiken sincs már semmi festék, mindről eltűnt valahogyan. Hogyan lehetséges ez?

2018. jún. 18. 22:46
 1/5 anonim válasza:
70%

Ha megfigyeled a nyugtát, a hátoldalon lesz egy csomó érdekes infó. Például, hogy ez hőpapír, amit fénytől és nedvességtől ajánlott védeni. Rajta lesz a szavatossága is, vagyis, hogy ideális körülmények közt meddig marad olvasható (ez általában 2 év).

Idővel tehát a vékony festékréteg megfakul és elkopik, amit a levegő, a fény, a páratartalom, és a tárolás módja is erősen befolyásol.

Amúgy érdekes kérdés ;)

2018. jún. 19. 00:11
 2/5 EagleHUN ***** válasza:
100%

A hőpapíron nincs festék, így eltűnnie, lekopnia sincsen minek. Egy hőre érzékeny papírréteget visznek fel az alap papírra. Ami kémiailag átalakul hő hatására és sötét színű lesz. Egy időre amíg vissza nem alakul.

[link]

[link]

[link]

[link]

2018. jún. 19. 01:26
 3/5 A kérdező kommentje:
gyűrött is volt, és többször észrevettem, hogy ha összegyűrnek egy nyugtát akkor az "ledobja" magáról a festéket...
2018. jún. 19. 08:22
 4/5 A kérdező kommentje:
megnéztem és igen, hőpapír. Ahogy mondtátok óvni kell a magas páratartalomtól és a napfénytől, és ideálig körülmények között 8 évig olvasható...
2018. jún. 19. 09:50
 5/5 TappancsMancs ***** válasza:

A nagymértékű napi nyomtatás miatt olcsóbb és praktikusabb így, hogy nem kell tintapatronokkal vacakolni. Csak a papírt töltik bele az ilyen nyomtatókba. Amúgy már 8 év az előírás.

A vegyi anyag olyan ami idővel gyorsan fakul, de ez nem nyomtatott festék.

2018. jún. 19. 18:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!