Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Fizikából és biológiából...

Fizikából és biológiából topon lévők szerint mi lehet az igazság a szurikáta-ügyben?

Figyelt kérdés

Egy másik kérdésnél többen is felvetették, hogy ahhoz, hogy egy macska nagyságú állat életét veszítse, szándékosan kellett a földhöz vágni, esetleg többször is. Tehát szerintük nem igaz, amit a cikkekben írnak (valószínűleg a megharapott gyerek vagy az osztálytársai elmondására támaszkodva), hogy a gyerek "megijedt" a harapástól, ezért dobta le a földre a kis állatot. Azt is írta valaki, hogy egy harapás esetén az ember inkább ösztönösen elrántja a kezét.

Én azért hajlok mindezek elfogadására, mert gyerekkoromban egyszer benyúltam a frissen szült hörcsögöm terráriumába, az anyahöri ráharapott az egyik ujjamra. Persze kirántottam a kezem, így szegény höri repült vagy két-három métert, de szerencsére semmi baja nem lett.

Én nagyon nem értek a fizikához, de úgy sejtem, számíthatnak a fizikai paraméterek is, pl. az állat tömege, vagy hogy milyen magasról esik le. Tudnátok valami okosat írni ezzel kapcsolatban, tehát hogy lehetséges-e, hogy tényleg csak szimplán elengedte/eldobta a gyerek a szurikátát, vagy ez lehetetlen a fizika törvényei alapján, így szándékosság valószínűbb?

2018. máj. 17. 23:23
 1/10 anonim ***** válasza:
65%

Annyitól nem döglik meg egy állat, hogy leesik 1-2m magasságból.

Attól döglik meg, ha erővel vágják földhöz, vagy megtapossák, vagy felrúgják.

2018. máj. 17. 23:35
 2/10 anonim ***** válasza:
92%

Ez alapján csak feleakkora, mint egy macska:

[link]

Másrészt ha egyszer repül, akkor tud szerencsétlenül esni. Ember is halt már meg úgy, hogy csak a sámliról esett le, de kis mákkal egy 5 méteres zuhanástól se biztos, hogy baja lesz.

2018. máj. 17. 23:38
 3/10 anonim ***** válasza:
75%
Eléggé nyilvánvaló, hogy nem csak el lett ejtve az a szurikáta.
2018. máj. 17. 23:39
 4/10 anonim ***** válasza:
63%

Hát én egerekkel dolgozok laborban, és repült már három métert egy hiperagresszív egér amikor megharapott. Semmi baja nem lett. Ilyenkor tényleg megijed az ember és simán földhözvághatja ijedtében

Múltkor viszont simán kiugrott a kezemből le a műanyag padlóra és rosszul esett fejre. Kitörte a nyakát majdnem. Egy jóideig csak féloldalasan vonszolta magát.

Viszont két pontban leírnám a vélémenyemet erről:

Az állatkert egy kib....szott állatkínzás. Hiába lehet szépítgetni kifutóval, stb... vadon élő állatokat kényszerítenek börtönbe, és keresnek belőle pénzt hogy a sok kö...csög turista nézegesse őket.

Ez a kis hülyegyerek is így nyúlt be. Ennek a két dolognak lett áldozata ez az állat.

2018. máj. 18. 01:49
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Még annyi, hogyha ráharap egy állat az ujjadra, és nem engedi el, akkor ösztönösen megpróbálod lerázni az ujjadról. Így bizony simán oda lehet verni párszor...

Nem hinném hogy tudatosan agyonbaszta volna a kisgyerek, egyszerűen lerázva már nagy erőket fejtett ki.

Persze ez nem mentség az állatkert baromsága és a szülői felügyelet hiányára.

2018. máj. 18. 01:53
 6/10 anonim ***** válasza:
48%

Ja és még egy fontos biológiai dolog.

Az állatokban és az emberben is két féle agresszió pálya van. A védekező pálya lassabb, megfontoltabb... csak az a célja hogy elűzze a támadót.

Viszont a másik gyors és kegyetlen agresszió akkor aktivélódik ha az állatot végleg beszorítják VAGY a kicsinyeit védi ahogy ezesetben.

Ennek egy célja van, mérlegelés nélkül megölni a támadót. Az állat ilyenkor torokra, lágyrészekre és szemre támad.

Bizonyos állatoknál és embereknél a gyerekkori traumák ezt a pályát aktiválják, ezért vágja bele a cigánygyerek a vesédbe a pillangót, gondolkozás nélkül, a telepi traumák miatt.

Tehát egy vemhes szurikáta nem defenzív agressziót produkált, hanem a visszafogás nélküli maximális harapóérőt. A kicsinyekért mindent.

2018. máj. 18. 01:59
 7/10 anonim ***** válasza:
57%

Amelyik állatkert ezt megengedi, azt bezáratnám...

"Mint mondta, a baleset egy nyitott tetejű kifutónál történt, ahol a gyerekek kezeiket a levegőben mozgatva ingerelték futásra az állatokat. Szerinte annyi történt, hogy az ő gyereke egy kicsit mélyebbre nyúlt. Az apa azt is elmondta, hogy az állat olyan erővel harapta meg fia ujját, hogy átszakadt a körme, ezért csapta földhöz ijedtében az állatot."

2018. máj. 18. 02:02
 8/10 anonim ***** válasza:
25%
Elég némi józan ész ahhoz, hogy rájöjj, hogy ha megharap egy állat, nem fogsz utána még egyszer odanyúlkálni, hogy elkapd és földhöz vágd. Ez a szegény jószág ráakaszkodott a fogaival a srácra, aki pánikba esett és megpróbálta lerázni.
2018. máj. 18. 05:05
 9/10 Wadmalac ***** válasza:
92%

Rohadtul túl van ragozva a téma.

Az ilyen gyerek-állat kontaktus mindkét résztvevő részéről kiszámíthatatlan eseményekhez vezethet, mert egyik résztvevő sem rendelkezik erős tudatos önkontrollal.

Ha mégis muszáj ilyen találkozást összehozni (amit én erősen kétlek, a közelről megcsodált állat simizése általi plusz élmény nem biztos hogy megéri az állatnak okozott plusz stresszt, kölcsönös fertőzésveszélyt stb.), akkor ennek a tudatos kontrollnak egy, az adott állat szempontjából szakértő felnőtt képében kell beavatkozóképesen jelen lennie.

Gyerekeket csoportosan állatokra engedni kontrollálhatatlan, ezért állatkínzás.

2018. máj. 18. 08:21
 10/10 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy napok óta ez a téma sok oldalon, és sok szempontból lehet vizsgálódni, de én arra lettem volna kíváncsi, hogy a fizikai és biológiai törvényszerűségek alapján a véletlen vagy a szándékosság a valószínűbb.

Én sem értek egyet az állatok fogságban tartásával, a cirkuszt kifejezetten ellenzem. De ha már vannak állatkertek és vadasparkok, akkor szerintem az odalátogatóknak kell normálisan viselkedniük, betartani a szabályokat. Tehát szerintem a gyerek mindenképp hibázott, mivel a kiírások és a figyelmeztetések ellenére is benyúlt a szurikáták területére, ez az ő felelőssége, és a szüleié, akik nem nevelték meg rendesen, plusz a kísérő tanároké, akik egyáltalán elvitték oda.

Ezen felül érdekelt az, hogy vajon hogyan történhetett valójában a dolog.

Köszönöm a válaszokat mindenkinek.

2018. máj. 18. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!