Mi az összefüggés ismeret, tudás és igazság között?
A tudásnak három "fajtája" van, az ismeret-jellegű (pl. tudod, hogy a mohácsi csata 1526-ban volt), képesség-jellegű (tudsz biciklizni), és a meta-jelleg (vannak ismereteid a tudásodról, tanulási stb. folyamataidról). Persze most leegyszerűsítve írtam le, ez ennél sokkal bonyolultabb dolog.
Az "igazság" az egyáltalán nem tartozik ide, sőt, ez nem is egzakt fogalom, úgyhogy erről nem írok semmit.
Az igazsággal kapcsolatban nekem az a legkézenfekvőbb gondolatom, amiért nem lehet föltétlenül a legmagasabb rendűnek tekinteni, hogy sokan olyan globális "szabályszerűségként" értelmezik, ami önmagától mindenekfölé emelkedhet, vagy emelhetnek mások fölé törvényszerűen, megértésének szükségessége nélkül is. Bár itt nem valódi igazságról beszélhetünk, hanem a gondolkodó egyén viszonya vagy hozzáállása ehhez.
Magasabbrendű a tudásra vagy ismeretszerzésre való törekvés, ez a folytonos igazságkeresés, ami egy éber állapot, de a keresés helyett a végső cél/igazság akarása már nem ilyen (legalábbis abba a légbőlkapott állapotba való vágyódása a gondolkodó lénynek), mert ezzel kioltja a felfedezésre való vágyat. Legalábbis nekem mindez ugrott be az igazság fogalmának a meghatározására.
De biztos van olyan szemlélete is a dolognak, amivel az "igazság birtoklása" számít magasabb rendűnek, ami állandó célkitűzésként rögzül az önmagát elveszettnek érző ember számára, ebből is gondolom, nem lehet általánosítást levonni!:)
Az én válaszomhoz nem tartozik az a fogalom oda, hogy "igazság", mert én arról írtam, hogy az "ismeret" és a "tudás" pszichológiai fogalmak, az ember kognitív tevékenységére utalnak, ilyen értelemben az "igazság" nem ide tartozó fogalom.
De tágabb értelemben sem tartozik szerintem ide, mert (ha már a "tudományok" kategóriában vagyunk), a tudományok soha nem az igazságot akarják megtalálni, hanem minél többet akarnak tudni egy adott kérdésről. A kettő között van különbség, ugyanis ha egy tudomány kikiáltaná, hogy rájött az "igazságra", akkor az a tudomány végét jelentené. Menj az ezotéria kategóriába, ott biztos beszélnek igazságról, a tudományos gondolkodásban azonban nincs igazság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!