Hogyan befolyásolná a Föld forgását és tengely mozgását, ha Star Wars-ból jól ismert Halálcsillag egy Föld körüli pályára állna, illetve milyen hatást gyakorolna ez az időjárásra?
"Mivel a Halálcsillag egy Hold méretű tárgy"
Hát azért nem. Nem egy hold méretű tárgy, hanem egy hold méretű tárgy.
A film legendáriuma szerint az első Halálcsillag 100-150 km, a második 200 km átmérőjű volt. A mi holdunk kb. 1700 km-es átmérőjű.
És míg a hold gyakolratilag tömör kő, a Halálcsillagok viszonylag vékony fémfalakkal dobozosított lufik.
A tömegők a valóságban tízezred része sem lenne a Holdénak.
De ettől függetlenül,igen, lenne gravitációs hatása, nem is jelentéktelen.
Persze a keringési távolságtól, érkezés, közelítés sebességétől is függ, mit okozna.
Bizony kellene számolni földrengésekkel, vulkánkitörésekkel, cunamikkal.
A második halálcsillagnak az Endor egén látható mérete alapján csak saccolok, minimum tízszer közelebb volt, mint a Hold-Föld távolság.
Ilyen közelről már volna vele baj rendesen.
A fentieeken felüli időjárási hatásokat tippelni sem merem, őszintén szólva azt sem tudom, pontosan mennyit szól bele a meteorológiába a holdunk. Érzésre azt mondanám, itt nem sok jelentősége lehetne, de lehet, hogy mellélövök.
Wadmalac elég jól összefoglalta, még annyit tennék hozzá, hogy valószínűleg az árapály ciklust kicsit megborítaná.
De persze ez mind semmi ahhoz képest, hogy akár ránk is lőhetne. :D
"valószínűleg az árapály ciklust kicsit megborítaná"
Igen, igaz, arra nem tértem ki, vacilláltam, hogy azt az időjáráshoz említsem-e.
Az érkezési cunamikhoz képest úgyis smafu. :D
Ja, ha nekiáll krumplipuskázni, akkor nekünk szó szerint lőttek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!