Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ez régen is így volt a nyelvta...

Ez régen is így volt a nyelvtanban?

Figyelt kérdés

Annak idején úgy tanultam, hogy amilyen a szó utolsó magánhangzójának hangrendje, olyan hangrendű rag, toldalék passzol hozzá. Akkor az utolsó példa nem lenne jó, de a mai nyelvtan szerint mégis jó.

Erdő -> erdőben

Dzsungel -> dzsungelben

Dzsungel -> dzsungelban ???

2018. febr. 11. 22:25
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

"Ez a kerekítéses / réses kifejezés teljesen ismeretlen számomra"

Nincs semmi értelme azonkívül, hogy az iskolás gyerekek életét megkeserítse. Én nem is szoktam megtanítani...

2018. febr. 12. 19:02
 12/16 A kérdező kommentje:

Az ember , ha belegondol abba, hogy mennyire nehéz lehet egy "honon kívülinek" a nyelvünk elsajátítása. Kész rémálomként élhetik meg.

Igaz, hogy roppant finoman képes nyelvünk kifejezni bizonyos dolgokat.

Ahogy telik múlik az idő, magamon azt kezdem észrevenni, hogy például a vesszők használatában egyre bizonytalanabb leszek. Sokszor elgondolkodom, hogy kell e oda vagy sem, pedig anno a nyelvtan húzott ki mindig az irodalommal szemben. Ez utóbbit sosem szerettem.

Most, hogy az előző hozzászólásban Tanárnőt/urat is hallhattunk, gyorsan át is néztem a vesszőimet. :)

2018. febr. 13. 01:20
 13/16 anonim ***** válasza:

Interneten nem szoktam tanárt játszani.

De ha már így szóba került, egy-két kötőjelet és mást is átnézhetett volna a vesszők mellett. :)

2018. febr. 13. 18:34
 14/16 A kérdező kommentje:

Mentségemre szolgáljon, hogy a kötőjel billentyűm épp elromlott. :)

Ha meg a mai fiatalok "hejesírásával" vetem össze a sajátomat, akkor még elromolhat pár billentyűm és még mindig beleférek a közepesbe.

Tanári szemmel mennyire számít katasztrofálisnak a hozzászólások helyesírás tartalma ?

Kedvencem a "milyen" helyett a "mien".

2018. febr. 13. 21:20
 15/16 anonim ***** válasza:
Furcsa lesz, amit írok, de engem nem igazán zavar. Manapság már a digitális felület is egy kommunikációs színtér, és akik használják, nem fognak rajta helyesen írni. Facebook csetelés közben én sem írok helyesen, ezért nem kérem számon máson az ilyesmit. Az más kérdés, hogy a helyesírásra nagyon rossz hatással van, de úgy általában elmondható, hogy a mai fiatalság szöveggel való kapcsolata megromlott, sem értelmezni nem tudják a szöveget, sem megírni azt. Nemcsak a helyesírásról van szó, hanem a nyelvhasználatról, megfelelő kommunikációs eszközök hiányáról is.
2018. febr. 14. 17:38
 16/16 A kérdező kommentje:

Valamit valamiért.

A számítástechnika elvesz és ad.

Elveszi a helyesírást , a szövegértést, valamint a focira , beszélgetésre összeverődött srácokat a grundokon, viszont ad helyette egy könnyebb tájékozódási lehetőséget , hogy a mai fiatal is értse, hogy mi az a grund.

Úgy gondolom sokkal kevesebbek lennénk nélküle. A you-tube videók is hatalmas segítséget nyújtanak az oktatásban , meg az a sok szakfórum, ahol az ember fia felteheti a kérdéseit. Az információ átadásban tagadhatatlan az előnyük.

Persze van ennek sötét oldala is, mikor az ember már nem a fejében tárolja az információkat, hanem kizárólag "Google istenünk" tudásában bízik.

Sokszor röhögök magamon, mikor a napi munkámhoz használt egyszerű csipogós számológépbe egy bonyolultabb számítási műveletek után képes vagyok beütni, hogy 11+4 , vagy mikor papíron kellett matematikai osztást végeznem komolyan el kellett gondolkodnom, hogy hogy is volt ez?

2018. febr. 14. 18:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!