Ez régen is így volt a nyelvtanban?
Annak idején úgy tanultam, hogy amilyen a szó utolsó magánhangzójának hangrendje, olyan hangrendű rag, toldalék passzol hozzá. Akkor az utolsó példa nem lenne jó, de a mai nyelvtan szerint mégis jó.
Erdő -> erdőben
Dzsungel -> dzsungelben
Dzsungel -> dzsungelban ???
"Ez a kerekítéses / réses kifejezés teljesen ismeretlen számomra"
Nincs semmi értelme azonkívül, hogy az iskolás gyerekek életét megkeserítse. Én nem is szoktam megtanítani...
Az ember , ha belegondol abba, hogy mennyire nehéz lehet egy "honon kívülinek" a nyelvünk elsajátítása. Kész rémálomként élhetik meg.
Igaz, hogy roppant finoman képes nyelvünk kifejezni bizonyos dolgokat.
Ahogy telik múlik az idő, magamon azt kezdem észrevenni, hogy például a vesszők használatában egyre bizonytalanabb leszek. Sokszor elgondolkodom, hogy kell e oda vagy sem, pedig anno a nyelvtan húzott ki mindig az irodalommal szemben. Ez utóbbit sosem szerettem.
Most, hogy az előző hozzászólásban Tanárnőt/urat is hallhattunk, gyorsan át is néztem a vesszőimet. :)
Interneten nem szoktam tanárt játszani.
De ha már így szóba került, egy-két kötőjelet és mást is átnézhetett volna a vesszők mellett. :)
Mentségemre szolgáljon, hogy a kötőjel billentyűm épp elromlott. :)
Ha meg a mai fiatalok "hejesírásával" vetem össze a sajátomat, akkor még elromolhat pár billentyűm és még mindig beleférek a közepesbe.
Tanári szemmel mennyire számít katasztrofálisnak a hozzászólások helyesírás tartalma ?
Kedvencem a "milyen" helyett a "mien".
Valamit valamiért.
A számítástechnika elvesz és ad.
Elveszi a helyesírást , a szövegértést, valamint a focira , beszélgetésre összeverődött srácokat a grundokon, viszont ad helyette egy könnyebb tájékozódási lehetőséget , hogy a mai fiatal is értse, hogy mi az a grund.
Úgy gondolom sokkal kevesebbek lennénk nélküle. A you-tube videók is hatalmas segítséget nyújtanak az oktatásban , meg az a sok szakfórum, ahol az ember fia felteheti a kérdéseit. Az információ átadásban tagadhatatlan az előnyük.
Persze van ennek sötét oldala is, mikor az ember már nem a fejében tárolja az információkat, hanem kizárólag "Google istenünk" tudásában bízik.
Sokszor röhögök magamon, mikor a napi munkámhoz használt egyszerű csipogós számológépbe egy bonyolultabb számítási műveletek után képes vagyok beütni, hogy 11+4 , vagy mikor papíron kellett matematikai osztást végeznem komolyan el kellett gondolkodnom, hogy hogy is volt ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!