Mi a hiba ebben a megközelítésben, avagy a 0^0 miért nem értelmezhető?
A hatványozás definciója szerint az a^b az az a*a*...*a szorzat, melyben b darab tényező van, például 5^3=5*5*5=125. Ez azt jelenti, hogy ha veszünk egy szorzatot, például 2^3*5^4*6^1 akkor tudjuk, hogy ez egy olyan szorzat, amelyben három darab 2-es, négy darab 5-ös és egy darab 6-os szerepel szorzótényezőként, tehát 2*2*2*5*5*5*5*6-ként felírható. Most nézzük a 2^3*5^4*6^1*8^0 szorzatot; itt is három darab 2-es, 4 darab 5-ös, egy darab 6-os, és 0 darab 8-as van, tehát a 2*2*2*5*5*5*5*6 szorzatot kapjuk, ami ugyanaz mint az előbb, tehát 2^3*5^4*6^1=2^3*5^4*6^1*8^0, ha mindkét oldalt végigosztogatnánk 2-vel, 3-mal, stb. akkor a végén az maradna, hogy 1=8^0, ami igaz is, mivel ezt eddig is tudtuk.
Igen ám, de mi a helyzet a 2^3*5^4*6^1*0^0 szorzattal? Ez a szorzat ugyanúgy felírható a fenti gondolatmenet szerint, és ugyanazt a levezetést kapjuk, és eredménye is 1=0^0 lesz, de 0^0 értéke nem értelmezhető.
Ilyenkor mi van?
5² = 25, mert 5 * 5 = 25
5² + 8⁰ = 25, mert 0 darab 8-as van, tehát 8⁰ = 0.
Nem stimmel!
> Ez a szorzat ugyanúgy felírható a fenti gondolatmenet szerint, és ugyanazt a levezetést kapjuk
A "fenti gondolatmenet" nem egy levezetés. Kiindulni a bizonyítandó állításból, csinálni valami hibásat, majd örülni amikor valami igaz állítást kapunk nagyon csábító, de sok matematikai értéke nincs.
BTW nem emlékszem hogy valaha is találkoztam volna akármilyen számolásban a 0^0 kifejezéssel, tehát érdekes lett volna hogy ez mennyi. (Nyilván ha találkoztam volna vele sem találkoztam volna vele, mert még korábban kizártam volna mert nem értelmes, de ... na.)
BTW 2: nem akarsz a sok nagy szám helyett szimplán egy 1-est írni?
1. 0 bármely pozitív egész hatványa 0.
2. Bármely pozitív szám nulladik hatványa 1.
Az 1. szabély szerint a 0 nulladik hatványa is 0 lenne.
A 2. szabály szerint a 0 nulladik hatványa 1 lenne.
Ellentmondás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!