Hány hibát véltek felfedezni az alábbi cikkekben?
Nem elírásra gondolsz, ugye?
Hm...
Nem tudom, nekem egy kicsit soknak tűnik mindaz a szolgáltatáskupac, amit ettől a holdtól elvárnak.
Tévé, internet, mobil, térképészeti, katasztófa-megelőző (vagy éppen katasztrófa esetén segítő) tevékenység...
És mindez egy frekvencián? (hát éppenséggel nem derült ki, mi lesz azon a frekvencián, a kommunikációja vagy a számítógépes működése)
A fotó alapján mondjuk böszmedék dög nagy műhold. Nem tudom, ennyi tevékenységhez ezen elfér-e minden szükséges kütyü illetve az energiaellátásuk.
Azért jó lenne tudni, neked milyen kifogásaid vannak a cikk ellen.
1. Mongólia nem bocsájtott fel műholdat, csak egy meglevő műholdon - ABS-2A - vesz igénybe szolgáltatást.
2. Ezt a "bérleményt" MongolSat-1-nek hívják nem Mongol Sat 1-nek
3. "Egy televíziós műsorszórásának, internetes és telekommunikációs szolgáltatásnak" kell sávszélesség. Éppen ezért már eleve gyaníthatólag nem 1227 megahertzes vivőhullámon működik a műhold. (Megjegyzem a GPS L2-es vivőhulláma 1227,60 MHz); hanem inkább a műsorszóró műholdak által használt KU-sávban.
4. Az 1227 MHz valójában 12 darab 27 MHz sávszélességű csatorna.
Források:
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
Én csak azért morgok egy ilyen láttán, mert egy műszaki cikket megíró/továbbközlő (ez ugyanis elvileg egy MTI-cikk) újságírónak azért figyelmesebbnek kellene lennie.
"A fotó alapján mondjuk böszmedék dög nagy műhold. "
A fotón ráadásul nem is az ABS-2A látható, hanem az Asiasat-6:
A két cikket összevetve gyanúsan azonos szóhasználat léátható, minimális mondatrendi eltérésekkel.
Szerintem a cikket az origo meg az index is ugyanabból a cikkből vette át, az a cikk meg alapból csakennyi infót tartalmazott.
Szóval ők csak fordítottak és közöltek egy eredetileg is hibás hírt.
Nem tudom, mik a kedvenc külföldi hírforrásaik, de akkor ezek szerint azokat kéne lecserélni hitelesebbekre.
Az mégsem várható el egy általános (nem tudományos) médiától, hogy a tudományos cikkeket ne csak átvegyék, hanem minden szempontból ellenőrizzék is.
Ilyen hitelesség céljára vannak kifejezetten tudományos oldalak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!