Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi lehet a biológiai lét értelme?

Mi lehet a biológiai lét értelme?

Figyelt kérdés

Megszületik egy állat, él valameddig, elpusztul. Ugyanez van a többi egyeddel is. Növények is, élnek valameddig, aztán végük, jön helyettük másik.

Az ember is. Megszületik, tanul, dolgozik, családot alapít, jobb esetben értékeket hoz létre és meghal. Ezen megy mindegyik keresztül. Valami megmarad a létrehozott értékekből az újabb emberek számára, akik azt hasznosítják, de aztán ugyanúgy meghalnak idővel. Segíthetek másoknak, akiknek jobb lesz ettől, de idővel ők is meghalnak. Megölhetnék másokat, akik később úgyis meghalnának más okból. Mire jó, kinek jó ez az egész?

Az élőlények ösztönösen törekednek létük megőrzésére. A legyek nem engedik, hogy lecsapjuk őket. A vadállatok meg is támadnak, ha úgy érzik, bántani akarom őket. Saját létemnek nem tudnék véget vetni, mert valami belső erő akadályoz benne. Mások létének sem tudnék véget vetni, mert súlyos hibának érezném.

Létezni kell, létezni akar a lét, de nem tudni, miért. Egyszer megszűnik minden cél, amelyet elértem vagy el akartam érni, ha máskor nem, a halálommal. Egyszer eltűnnek az értékek is, amiket létrehoztam. Tudósok, művészek hosszabb távú értékeket is létrehozhatnak az emberek számára, de ha az emberiség létezni fog mondjuk tízezer év múlva, talán már senki sem fog tudni Mozartról, a hadvezérekről, az ókor lángelméiről. A világegyetem évmilliárdos mértékéhez képest semmit nem fog jelenteni.

Mi lehet ennek az egésznek a célja? Az egyéni célok csak elvesznek a történelemben, a közösségi célok jobb esetben megmaradnak hosszabb-rövidebb ideig. Az utódok is idővel meghalnak, az ő utódjaik is.

A Földet, a világot jobbá tenni nem tudnánk, egyébként is inkább csak szennyezzük, romboljuk környezetünket. Nem ez lehet a célunk.

Sok filozófus megfogalmazhatott hasonlót és válaszolhatott is rá.

Miért alakult ki az élet szerves anyagokból és jutott olyan szintre, hogy a belőle kialakult egyén ilyen kérdéseket tegyen fel?

Miért teremtette Isten az embert, miért nem volt jó neki nélküle? Mit ér vele, hogy emberek születnek, meghalnak, a Pokolba vagy a Mennybe kerülnek? Miért nem más létformát alkotott, ahol nem merülhetnének fel ilyen kérdések?

Kutatható-e tudományosan a lét értelme, nem csak filozófiai, hanem természettudományi módszerekkel? Mi az, ami biztos lehet ez alapján?

2017. nov. 26. 16:22
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

18. Megértettem én. Nincs cél. Nem vártam bizonyítást senkitől, csak az elsőtől (de tőle más is várta volna).

Nekem mit kellett volna bizonyítanom? Nem írtam semmi olyat, amit kellett volna. Csak töprengtem, írásban. Én inkább kérdeztem, nem bizonyítani akarok én itt bármit is.

Ott tartottam, hogy valahonnan elindult az univerzum (pl. nagy bumm) és tart valahova (mindenhol fekete lyuk lesz talán). A két végpont sem egyértelmű, szerintem ezek segítenének főleg a célt meghatározni.

Mire kellett volna reagálnom? Minden választ köszönök. Az a legyes példa és a természetes szelekció oké. De ha valami nem képes fennmaradni, akkor is törekszik rá, mert létezni akar, legfeljebb nem jön össze neki. Bár ez talán nem annyira központi dolog a kérdésben.

A 18. válaszoló hozzászólását kicsit kötözködőnek éreztem.

2017. nov. 27. 15:43
 22/24 anonim ***** válasza:
Ha nagyon belebonyolódunk ebbe Univerzum szinten, akkor arra fogunk jutni, hogy nincs semmi értelmes célunk, úgysem tart semmi örökké. Ezért nem jó keverni a kozmológiai és az emberi léptéket. Ha életcélt keresel, akkor hagyd a fekete lyukakat és az ősrobbanást. Hidd el, ez jótanács. :)
2017. nov. 27. 16:30
 23/24 A kérdező kommentje:

Nem igazán életcélt keresek. Más kérdés, miért jutnak eszembe ilyen kérdések. Sok fura dolgon szoktam gondolkozni.

Eredetileg az emberi lét értelméről akartam volna kérdést feltenni, de ahogy tovább gondoltam magamban, biológiai lét lett belőle. Ezért is kevertem bele a jó meg a rossz fogalmát. Nem tartottam volna kizártnak interdiszciplináris módon közelíteni meg az egészet, tehát egy kis természettudomány, egy kis társadalomtudomány, egy kis filozófia is.

Direkt igyekeztem semleges maradni, tehát nem mentem el határozottan sem hívő, sem evolucionista irányba.

Esetleg kicsit jobban átgondolhatnánk, miket tehetnénk, mi lenne a célunk hosszabb távon azon túl, amivel a hétköznapjainkat töltjük. Ehhez próbáltam volna valami tudományos, minél semlegesebb magyarázatot. De hát a nagy bumm és a nagy reccs sem feltétlen utal semmilyen célra, szóval ebből a szempontból nem jutottam előbbre.

De ha más nem, az elgondolkodtató, miért és hogyan "termel ki" a világ olyan élőlényeket, akik ezeket a kérdéseket felteszik.

2017. nov. 27. 22:17
 24/24 anonim ***** válasza:

"De ha más nem, az elgondolkodtató, miért és hogyan "termel ki" a világ olyan élőlényeket, akik ezeket a kérdéseket felteszik."

Ez egy nagyon jó, nagyon érdekes kérdés. Ha jól tudjuk, az ember az első élőlény a Földön, ami megkérdőjelezi a saját létezésének az értelmét. De az is jó kérdés, hogy van-e egyáltalán értelme gondolkodni a célunkon, hiszen évmilliókig semmi szükség nem volt rá. Mi értelme megkérdőjelezni azt, ami az evolúció fő iránya, azé az evolúcióé, ami létrehozott minket, hogy hogy megkérdőjelezhessük.

:)

2017. nov. 29. 07:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!