Miért tiszteljük Teller Edét?
Ideje boncolgatom a kérdést, de nem tudom miért tiszteljük Teller Edét? Mert a világ történelem,legpusztítóbb fegyverét találta fel?
Ugyanez érdekel a legnagyobb művészekre tekintve. Tiszteljük, mert újat alkotnak, ugyanakkor a többségük alkoholista, vagy drog függő. De a Józsi bácsit nem tudjuk tisztelni a helyi krimóbol, mert megissza a részét.
Egyrészt nem ez volt a találmánya, ez csak az odavezető út volt. Más ötlete volt először a bomba, de igen, részt vett a terv kidolgozásában, ahogy később a ledobását is ellenezte.
Elméleti fizikában nagyot alkotott. A bombán sem egyedül dolgozott, ne kenjük rá az egészet.
Mintha más nem talált volna fel olyasmit, ami később károsnak bizonyult.
Az iszákos művészekről annyit, hogy a művészből énrám csak a terméke tartozik. Én azt fogyasztom. Nem vagyok se a felesége, se senkije, hogy én azon pörögjek, hogy de drogos. Ha neki az kellett, hogy szétcsapja magát, akkor az ő dolga. Nem az iszákossága az, ami miatt tiszteljük.
Józsi bácsit is tudom tisztelni, csak nem ismerem. Ha iszik, de amúgy elvan és végzi a dolgát, és nem vágja le tőből valaki karját, mert kettősen lát, akkor mi a baj?
A függőségek magánügy.
Ugyanazért, amiért tiszteletre méltó a kőbalta feltalálója, pedig azt is használták eberölésre.
.
Művészek.
Ha ez ilyen egyszerű, mint írod, alkoholizálj, drogozz és ezzel légy világhírű művész.
Elsősorban a hidrogénbomba atyjának tartjuk (Teller-Ulam féle tükör).
Másodsorban ő hívta fel a figyelmet a grafitmoderátoros reaktorok elvi problémájára. Sajnos ezt Csernobilban nem vették figyelembe, de nem lehet megmondani, hogy nélküle a nyugati világban előfordult volna hasionló eset.
Harmadrészt az ő ösztönzésére (is) jött létre a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (egy ideig igazgatója is volt), ahol a népszerű nevén csillagháborús kutatásokat megalapozták. Ez a terv (gyakorlatilag ő győzte meg beindításáról Ronald Reagan elnököt) indította el a hidegháború utolsó fejezetét és vezetett a Szovjetunió széteséséhez.
Tiszteletre méltó életút...
#4! Akkor rossz helyen! Teller részt vett a Manhattan projektben.
Hozzájárult ahhoz, hogy az atombombát ne Hitler birtokolja először. Ez minden nem náci ember érdeke volt. Az atombomba elsősorban honvédelmi célzattal készült a szövetségesek részéről. A bevetésről szó sem volt, csak ha feltétlenül muszáj. Aztán jött a nemvárt fordulat: Egy Hirosimára és Nagaszakira nézve igencsak sajnálatos elnökváltás: Roosevelt-ről Truman. Truman döntött úgy hogy vessék be az atombombát, amit nagyon sok tudós köztük Teller, Szilárd, Wigner, Oppenheimer is erősen ellenzett. De hát a kedves kis Truman elnök sz@rt a véleményükre.... Ilyen a világ. Valamit kifejleszt az ember a világbéke érdekében és mások azt pont a pusztításra használják.
A tudósok felelősségre vonása igencsak erkölcstelen szerintem. Ők a világot köztük a családjaikat, barátjaikat próbálták megmenteni erre egy idióta kezébe adják akaratuk ellenére a fegyvert.... Sajnálatos, de nem tekintem az ő hibájuknak. Az atombombát amúgy is kifejlesztette volna valaki, a kérdés csak az volt, hogy ki először és milyen céllal.
Ha Hitler kezébe kerül először, akkor most németül írogatnánk.....
ja amúgy meg ha megépül végre már a fúziós erőmű, és részben megoldja az emberek drasztikusan megnövekedett elektromos áram szükségletét. Akkor mindenki leborulhat majd Teller munkája előtt. Ugyanis ő talán mindenkinél nagyobb szerepet játszott a termonukleáris folyamatok megértésében...
Miért, tiszteljük? Azt hittem, hogy elismerjük a zsenialitását, a tudományos teljesítményét. Ugyanígy a művészeknél: elismerjük, csodáljuk a munkáikat. De ez nem azt jelenti, hogy őket, mint embereket tiszteljük. Newton a világtörténelem egyik legkiállhatatlanabb alakja hírében állt, Ady meg egyértelműen egy orbitális barom volt, mégis mindkettőjük munkásságát elismerjük. A munkát magát tisztelhetjük, az embert meg akkor, ha emberileg tiszteletreméltó.
Nem mellesleg kérlek mutasd már meg azt a releváns kutatást, ami kimutatta, hogy a legnagyobb művészek többsége drogos, meg alkoholista. Baromi kíváncsi leszek rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!