Hogy vágta le a vonat Teller Ede lábát?
Ami Tellert illeti: villamosbalesete volt, s nem a lábát vágta le, hanem csak a lábfejének egy részét. Nem végeztem tanulmányt ez ügyben, de a leugrást honnan veszed? Onnan ahonnan a vonatot is?
A kérdés lényegi részére a feleletet egy itteni válaszból másolom:
2. Ha előre ugrik ki, akkor miért ne lenne sebessége? Sőt, a kezdősebessége a vonaténál nagyobb. V1 a vonat sebessége, az ember V2 sebességgel rugaszkodik el előre, akkor az ember sebessége V1+V2 lesz kezdetben. Ám: az előre száguldó embert lassítja a légellenállás, a gravitáció pedig lefelé gyorsítja, úgyhogy szépen lepottyan a sínre, elesik, összetöri magát és a vonat is átmegy rajta.
3. Ha hátrafelé ugrik le, akkor kedvezőbb a helyzet, mert ilyen kor az ember V2 sebességének iránya ellentétes a vonat V1 sebességének irányával, tehát az ember sebessége V1-V2 lesz. Ha a vonat lassan megy, és az ember képes pont ekkora sebességgel hátrafelé leugrani, akkor egy pillanatra "megáll" a levegőben, majd a gravitációnak engedelmeskedve lehuppan a sínre függőlegesen.
#1 2.Igen, de feltételezem, hogy oldalra ugrott le, tehát a két sebesség függetlenül fejti ki egymás hatását, és ferdén előre távolodott el a villamostól. Ha hátrafele ugrott, akkor sehogy sem vághatta le a lábfejét, az fizikailag lehetetlen.
Valószínüleg elesett, bukfencezett párat és akkor került alá a lába szerencsétlen módon, máshogy el sem tudom képzelni. A mythbuster utánajárhatna neki.
Amúgy régen hallottam a történetet, csak most jutott eszembe, már akkor se fért a fejembe sehogy. Villamos vagy vonat, majdnem ugyanaz. Persze a vonatot inkább megérteném, mert az gyorsan megy, na de a villamos?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!