A három ismeretlenes egyenlet könnyűnek számít?
Elvileg matematika 9.osztály.
Te ezt megtudod oldani ?
2X-3y+z= -1
5X+y+2z = 13
X+2y-2z = -1
Igen, könnyűnek számít.
Igen, meg tudom oldani.
Szerintem is könnyű, nem tartalmaz semmi extrát. Nekem is sikerült megoldanom.
Mellesleg ez nem három ismeretlenes egyenlet, hanem egy három ismeretlenes egyenletrendszer, ami három egyenletből áll. Ezt csak azért írom, mert ha ezt matekórán mondod, hogy háromismeretlenes egyenlet, akkor kicsit szőrösszívűbb matektanár simán bevarr érte egy karót, és már nem is kell bíbelődnöd a megoldásával.
Röviden a megoldás:
Két ismeretlennel, részletesebben:
Cáfolnám bizonyos értelemben a korábban mondottakat.
Ez a konkrét háromismeretlenes rendszer nem túl nehéz, átlagos ismerettel, átlátással megoldható. De ahogy a kétismeretlenes sokkal nehezebb az egyismeretlenesnél, úgy a háromismeretlenes is sokkal nehezebb a kétismeretlenes rendszernél. Ez azért nyilvánvaló, mert kettő ismeretlennél egyszerű és könnyen átlátható módszerek vannak, a három ismeretlen esetén egyes (elég sok) esetekben kiváló áttekintőképesség szükségeltetik, különben belevesz a próbálkozó.
... meg tudod oldani? - eszerint te kérdező, nem nagyon.
A sok közül egy lehetőség.
1. Az első egyenletet rendezed z-re.
2. Ezt behelyettesíted a 2. és 3. egyenletbe, és összevonod az azonos tagokat.
3. Ezután az egyiket rendezed a legkönnyebbre (mondjuk y-ra).
4. Ezt behelyettesíted 3. egyenletbe és megoldod az egyismeretlenes egyenletet.
5. Visszahelyettesítesz y-ba, majdz-be és megvan mindhárom gyök.
Van még sok más lehetőség is.
"... meg tudod oldani? - eszerint te kérdező, nem nagyon."
tévedsz.Nem azért kérdeztem,mert én ne tudnám megoldani.Én megtudom/megtudtam.
Azért kérdeztem,mert írok valamit,amiben elrejtettem valamit ( egy sorszámot) és aki ezt az egyenletrendszert megoldja és a kapott számok összegéből kivon négyet,akkor megkapja azt a sorszámot,amit az az elrejtett dolog takar.
Tudni akartam,hogy ez az egyenletrendszer mennyire megfejthető bárkinek is,mert túl nehezet nem akartam.....ezért kérdeztem,hogy könnyű-e...
na hát erről ennyit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!