Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért fogható fel Riemann-össz...

Miért fogható fel Riemann-összegként a határozott integrál?

Figyelt kérdés

2017. jún. 3. 09:37
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Mert a levezetésben a végső definíciónak egy lehetséges geometriai reprezentációja elemi területek összegzése.
2017. jún. 3. 13:07
 2/12 Tom Benko ***** válasza:
Mivel egy adott intervallum feletti integrál a részintervallumok által meghatározott Riemann-összegek határértéke.
2017. jún. 5. 11:28
 3/12 A kérdező kommentje:
Koszi a valaszokat!
2017. jún. 8. 15:25
 4/12 A kérdező kommentje:
Ám az még mindig nem dereng hogy ez hogyan látható be.
2017. jún. 19. 22:39
 5/12 anonim ***** válasza:

Mit nem értesz kérdező konkrétan? Mit szeretnél belátni?

Az alapelveket már leírtuk. Fejtsd ki kérlek részletesebben, mi a kérdés.

2017. jún. 19. 22:51
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem annak fogható fel, konkrétan így van definiálva.

Egy f függvényről azt mondjuk, hogy integrálható az [a, b] intervallumon és az integrálja S, ha a tetszőleges c>0-hoz létezik olyan felosztása az intervallumnak, hogy az ezen felosztáson vett Riemann összeg és S eltérése kisebb mint c.

Szokás ezzel ekvivalens módon, alsó és felső közelítő összegekkel definiálni: ... integrálható, ha az alsó közelítő összegek szuprémuma megegyezik a felső közelítő összegek infimumával, és ezt a közös értéket nevezzük az integráljának.

Ebben az esetben természetesen bizonyítani kell az ekvivalenciát, ami azért, ha nem is bonyolult, de nem rövid feladat.

2017. jún. 20. 12:35
 7/12 A kérdező kommentje:
Így most már értem,de maga az ekvivalencia bizonyítását sehol sem találtam meg.
2017. jún. 20. 18:32
 8/12 A kérdező kommentje:
Mármint se az első se a második esetnél, és ezért nem értem miért tekinthető ekvivalensnek a határozott inegrálás és a Riemann össszegzés
2017. jún. 20. 18:42
 9/12 A kérdező kommentje:
Most már végképp belekavarodtam a mondandómba. Tehát, azt szeretném tudni hogy maga a határozott integrálás és a Riemann összegzés miért tekinthető ekvivalensnek
2017. jún. 20. 18:46
 10/12 anonim ***** válasza:

A határozott integrál és a Riemann összeg nem ugyan az.

Adott az f függvény, és egy [a, b] intervallum.

Vegyük az [a, b] intervallum egy felosztását: a=x_0<x_1<...<x_n=b, és i-re (i=1,...,n) az [x_(i-1), x_i] intervallumból egy c_i elemet. Ekkor az f függvény fenti felosztáshoz tartozó Riemann össze a sum(f(c_i)*(x_i-x_(i-1)), i=1,...,n).

Tehát a Riemann összeg értéke függ a felosztás választásától. Ezek után lehet definiálni az integrált, ahogy az előbb is írtam:

"Egy f függvényről azt mondjuk, hogy integrálható az [a, b] intervallumon és az integrálja S, ha a tetszőleges c>0-hoz létezik olyan felosztása az intervallumnak, hogy az ezen felosztáson vett Riemann összeg és S eltérése kisebb mint c."

Az ekvivalencia bizonyítása pedig minden valamire is való bevezető Analízis tankönyvben fellelhető.

2017. jún. 20. 20:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!