Másodfokú egyenlőtlenség megadása? X² – 6x + 27<0 x1:-9 x2:3 bejelöltem a parabolát lefelé áll minusz miadt. Dde nekünük meg kell utánna adni hogy zárt vagy nyitott az intervallum. Meghogy melyik számok tartoznak bele de ezt nem értem vki?
(-9,3)
Nyílt intervallum, a határok nem tartoznak bele. Ha zárt lenne kisebb helyett kisebb vagy egyenlő lenne.
akkor most itt mi a jó megolás?
a -9 és a 3 közt lévő számok?
vagy -9 után pl -10;-11 stb..és 3 után pl 4;5;6
Előjelszabály: gyökök között a-val ellentétes, gyökön kívül a-val megegyező.
a x2 + b x + c = 0
innen jön az a (nálad az minusz egy, ha jól értettem elírtad a kérdésben...)
igy felirhatsz egy értéktáblázatot:
Első sor az x sora, második az f(x) sora... Az x1-et és az x2-t beírod az x sorában (előrébb van a kisebb, mint a nagyobbik), alájuk beírsz egy-egy 0-t, ezután a szabály szerint + vagy minusz jeleket...
Az x sorába még beirhatod az értelmezési tartomány két végpontját...
Ahol minusz jeled van, ott kisebb mint 0. Innen más csak fel kell irnod, hogy az hol van, simán kiolvasva a felső sorból (az x sorából)
Szigorú egyenlőtlenség lévén, a 0-s érték nem jó, vagyis a megoldásban nem szerepel az x1 és az x2, magyarul kerek zárójellel zárod az intervallumot...
x e (-végtelen, -9) U (3, végtelen)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!