Egy papírlapon az alábbi öt állítas olvasható. (lent) AZ állítások közül melyik igaz, melyik hamis?
Lap tartalma:
"
EZEN A LAPON 1 ÁLLÍTÁS HAMIS
EZEN A LAPON 2 ÁLLÍTÁS HAMIS
EZEN A LAPON 3 ÁLLÍTÁS HAMIS
EZEN A LAPON 4 ÁLLÍTÁS HAMIS
EZEN A LAPON 5 ÁLLÍTÁS HAMIS"
Szerintem: "ezen a lapon 4 állítás hamis" igaz, de nem egészen. Mivel az 5. állítás paradoxon (szerintem), ezért esélyes a 4. állítás, mivel egynek igaznak kell lenni, de mivel az alábbi állítások úgy szólnak "ezen a lapon 1 ... 3 állítás hamis" ezért ennek igaznak kell lenni, mivel a 4. állítás kimondja, hogy 4 állítás hamis
Jó most már értem... azt hiszem. Magukra visszahatnak az 1.2.3. állítás.
De azért kiváncsi vagyok, hogy jó.Szerintetek?
Ezeket úgy kell érteni, hogy PONTOSAN annyi állítás hamis, vagy hogy van ennyi hamis állítás?
Ha az előbbi, akkor a 4. egyedül igaz, a többi meg hamis.
Ha utóbbi, akkor nincs értelmes megoldás. De nem az 5., hanem a 3. állítás miatt. Csak páros számú állításra lehetne megoldani. Vagy ha úgy vesszük, hogy a 3.-nak egyszerűen nincs igazságértéke, akkor az 1. és 2. igaz, a 3. semmi, a 4. és 5. meg hamisak.
Pontosan ennyi darab állítás hamis.
Köszönöm a válaszod
Szia!
Ezen a lapon 1 állítás hamis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!