Mit tesz a mikrohullám az étellel, hogy egyre többet hívják fel a figyelmet a veszélyére?
"A mikrohullám "sugárzása" lényegében hösugárzás, ami azonos a tüzhelyek, fütötestek, Nap, infralámpa, stb sugárzásával, azaz egy teljesen terméseztes dolog.
Aki nem ismeri a fizika alapjait, azt át lehet verni ilyen pánikkeltéssel, értelmes embereket nem."
Atyafej. Ekkora ökörséget leírni, és ekkora mellénnyel!
A mikrohullám NEM hősugárzás! A mikró 3GHz-cel melegíti a vizet, a hősugárzás meg _mindent_ melegít, mert sokkal magasabb frekvencia, úgyhogy másképpen lép kölcsönhatásba az anyaggal. Illetve nem is frekvencia, hanem frekvenciatartomány. Ha egy tűz sugárzásának a spektrumát megnézed, egy dimbes-dombos valamit fogsz látni, ha a mikróét, egy TÜSKÉT.
SEMMI köze a természetes hősugárzáshoz.
"Aki nem ismeri a fizika alapjait" - khm....
"SEMMI köze a természetes hősugárzáshoz." - már azon kívül persze, hogy mindkettő elektromágnesesség, fotonok sokasága, amelyek energiát közölnek. De ugyanezt pl. az UV-ról is elmondhatnánk, vagy a röntgenről. Ugye, milyen jó ötlet lenne röntgennel melegített ételt enni?...
Most ezzel persze nem azt mondom, hogy a mikrohullámmal melegített étel is ugyanolyan veszélyes, vagy egyáltalán hogy veszélyes-e, mert nem tudom, és igazából a nagy arcok mögött senki nem tudja. Van egy bevált módunk az ételek megmelegítésére, ez a TŰZ, ez működik, ez ki lett próbálva pár tízezer éven át. De nem, mi nekiállunk egy tüskével melegíteni valamit, és aztán MEGESSZÜK. Aztán megy a vita, hogy káros vagy sem. Miért kell kísérletezni magunkon ilyen hülyeségekkel?
"Roncsolja a molekulaszerkezetet, ami mutációkat okozhat a sejtekben."
Jesszusom, milyen mutációk jöhetnek létre egy döglött növény, vagy állat sejtjeiben? Az a szelet karaj, amit megmikrózol, az már rég nem él, hogy a francba mutálódna?
"Ez viszont inkább magas fokozaton (350W felett) történik, alatta állítólag nem veszélyes"
Ez meg aztán végképp hülyeség. A mikrohullámú sütő 2,45 GHz-es rádióhullámokkal működik, tök mindegy, hogy hány W a teljesítménye. Amúgy a 350 W azt jelenti, hogy 10 másodpercig 1 kW, majd 20 másodperc szünet, majd ismét 10 másodperces 1 kW-os teljesítmény következik.
"Miért kell kísérletezni magunkon ilyen hülyeségekkel?"
Anno a gőzmozdonyra is azt mondták, hogy veszélyes, mert túl gyors, mert a szikrák tüzet okozhatnak, és egyébként is, semmi szükség nincs ilyen hülyeségekre. Ha hallgattak volna rájuk, még mindig lóháton járnánk munkába.
Ahogy előzőek közül már sokan jól leírták (de vannak akik nem értik) összefoglalom én is:
- 2.4Ghz -en működik, a rács méretezésénél fogva ezt a tartományt és mi alatta van nem engedi át! A jóval magasabb frekvenciákat viszont igen.
- Így ha valóban jól van árnyékolva a GSM (800,900) EDGE (1800,1900) 3G (2100Mhz) nem szabad hogy kicsörögjön odabent!
- Árnyékolási hiba égési sérülést okozhat. A folyadékban gazdag szervekben hamarabb. Pl szétdurranhat a szemgolyód ha belenézel egy működő magnetron kimenetébe. (Viszont más módon egészségkárosodást nem okozhat, csak hőhatással.)
- Ugyanis az minden mikróban maximumot ad le. Ami 1000-1200W körül van. A teljesítményszabályozással a működési időt állíthatjátok! Minél alacsonyabb teljesítményre állítod a mikról annál rövidebb időre kapcsolja be a magnetront, a köztes időkben csak forgat és szellőztet!
- És persze hogy roncsolja az étel szerkezetét, ugyanúgy mint minden más sütés. Így nekünk ez rákot meg egyebeket nem okozhat.
- Szóval ezeknek a felhívásoknak nincsen valóságalapja, egyszerű pánik és félelemkeltés, tudatlanság.
//10 évig javítottam GSM, EDGE, 3G erősítőket mobiltelefon tornyokhoz. Melyek frekvenciája mint fentebb látható gyakorlatilag a mikrosütőével egyező tartomány. (Így is fedezték fel, hogy melegítésre is jó. Az alufóliás csoki megolvadt a szervizes zsebében.)
Hangolásukat részben működés közben végeztem. Igaz ezek csak pár 100W-osak voltak de már kellemesen melegítették a kezem. Így több millió kW járt át 10 év alatt napi 8-12 órában.
Közben alapvető egészségem ugyanolyan vagy jobb mint előtte.
3 pollenallergiát kivéve, ami ezidő alatt jött elő. De ezzel ez nemigen lehet összefüggésben, max. az oldószerekkel amiket használtunk a tisztításukhoz. És nem vagyok egyedül, ez idő alatt 100-ak dolgoztak ugyanott ugyanígy, ez idő alatt egy kollégánál sem jelentkezett semmi ami a mikrohullámok "káros"-ságára utalna. Belátható hogy ehhez képest a mikrós kaja smafu. Így a félelem is a használatától alaptalan.//
Mindenkinek köszönöm, hogy válaszolt. Az elsőnek is megköszönöm, hogy eszembejutatta a Faraday-kalitkát, ami egy létező dolog. A legsötétebb óra c. filmben is használták, akkor még nem tudtam hogy a valóságban is létezik, ugyanez van a mikróban. Ahhoz hogy tesztelni tudjuk hatékonyságát, a Bluetooh alkalmas erre. Kapcsoljuk be az egyik készülékünket láthatóra és tegyük be a mikróba, NE KAPCSOLD BE A MIKRÓT! ha látjuk az eszközön a másik készüléket, akkor hibás a mikrónk.
Egyébként az nekem is fura, hogy a porcelán forróbb, mint az étel. Pedig abban mennyi vízmolekula lehet? :)
Azonban műanyagot, legyen az edény akármi, azt semmiféleképp nem tennék bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!