Mit tesz a mikrohullám az étellel, hogy egyre többet hívják fel a figyelmet a veszélyére?
Roncsolja a molekulaszerkezetet, ami mutációkat okozhat a sejtekben. Ez viszont inkább magas fokozaton (350W felett) történik, alatta állítólag nem veszélyes. Onnan tudom, hogy személyesen beszéltem erről Tóth Gáborral (országosan ismert élelmiszeripari mérnök, az e-számos könyvek írója).
A sugárzás viszont nem jön ki a mikróból ha helyesen működik és becsukod az ajtaját működés közben, mivel az Faraday-kalitka, és nem tud kilépni onnan, azért van benne rács is az ajtaján.
A mikrohulam az ételben lévö vizet melegíti (a vízmolekulákat hozza rezgésbe) és ezért melegszik fel az étel.
Ha hagyományos módon melegítesz egy ételt, ott ugyanez történik, a höközlés miatt a vízmolekulák rezgésbe jönnek és az étel melegszik.
Akik szerint veszélyes, azok csak addig jutnak, hoyg "sugárzás = veszély" és nem tudnak különbséget tenni a különféle sugárzások között. A mikrohullám "sugárzása" lényegében hösugárzás, ami azonos a tüzhelyek, fütötestek, Nap, infralámpa, stb sugárzásával, azaz egy teljesen terméseztes dolog.
Aki nem ismeri a fizika alapjait, azt át lehet verni ilyen pánikkeltéssel, értelmes embereket nem.
Elvileg úgy lehet letesztelni a mikród, hogy beleteszel egy telefont (nyilván nem indítód el a melegítést), és felhívód. Ha kicsöng, akkor nem zár jól. Egyébként semmi veszélyes nincs benne.
Viszont arra kíváncsi lettem, hogy mi a tányér összetétele? Mert néha az lesz tök forró, nem a kaja. :D
" Ha kicsöng, akkor nem zár jól."
Vagy nem olyan a benne lévő rácsméret, amin 1800/1900/2400MHz-es hullámok nem tudnak átmenni.
@1:
"Roncsolja a molekulaszerkezetet, ami mutációkat okozhat a sejtekben."
Nem semmi tehetség kell ekkora címeres marhaság kitalálásához. Emberek, gondolkozzatok már! Egyrészt persze, MINDEN melegítés roncsolja a "molekulaszerkezetet" (már amelyiket) - jó példa erre, ha tükörtojást sütsz, ott a fehérjék molekulaszerkezete látványosan roncsolódik, hiszen _pont ez a célunk_. A mikróban is roncsolódnak a fehérjék, ja. És akkor mi van? Megesszük, a gyomrunk lebontja aminosavakra, más fehérjéket állít az alapjaiból elő és ennyi. Mégis hogy a pék tökébe tudná ez a mi DNS-ünket befolyásolni, mutációt okozni? Komolyan mondom, ekkora baromságot. És emberek ilyesmiből meggazdagodnak. Szégyen.
A mikrózott kajától senkinek nem lesz semmi baja, mindenki nyugodtan nyugodjon meg, attól megnyugszik!
A mikróban egy kicsit másképp melegszik az étel, mint a tűzhelyen. Ha beteszel pl. egy lekváros sütit, akkor csak a lekvár melegszik. Emiatt előfordulhat, hogy túlméretezed a melegítést, a lekvár kiforr, közben a süti hideg marad, stb.
Na meg az összefröcskölt sütőn kívül még jól meg is égetheted magad ilyenkor a lekvárral.
Más veszélye nincsen egy JÓL MŰKÖDŐ mikrosütőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!