Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha a felírt antibiotikumot...

Ha a felírt antibiotikumot "muszáj" mind beszedni, nehogy újra elszaporodjanak a baktériumok, akkor hogyan lehet hogy anélkül is meggyógyulna az ember?

Figyelt kérdés
2016. okt. 7. 13:35
1 2
 11/16 Mojjo ***** válasza:
100%
@10: na igen, valami ilyesmi részleted magyarázatra vartam. Bár nem én tettem fel a kérdést, én is köszönöm!
2016. okt. 7. 16:21
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Mojjo: te tudod, hogy mi az hogy gram-pozitív, meg mi az a béta-laktamáz, és eközben egy ilyen alapvető, százszor kivesézett dologgal nem vagy tisztában, amit ma már nemhogy orvosok, de hétköznapi emberek is viszonylag jól értenek?

Amúgy díjnyertes lenne a kommented a modorosblogon, olvasni is fájt ezt az erőltetett jópofáskodást.

Ha nem csak az eszedet játszod, hanem tényleg érdekel a kérdés, belinkelem az egyik kedvenc videómat:

[link]

Az antibiotikum koncentrációja a kép széléről a közepe felé haladva 1000x-esére nő, a videón pedig azt láthatod, hogyan kolonizálják az egymásra adódó, többé-kevésbé sikeres mutációk a Petri-csészét. Tíz nap alatt kialakulnak olyan törzsek, amelyek jópár egyenként is sikeres mutáció együttes hatásának köszönhetően több nagyságrenddel magasabb antibiotikum-koncentrációt is el tudnak viselni, mint őseik.

Amit egyrészt szépen mutat a kísérlet, hogy az antibiotikum rezisztencia nem bináris, hanem folytonos dolog, x koncentráció y eséllyel való túlélése. Másrészt pedig azt, hogy a leegyszerűsített példáddal ellentétben a rezisztencia nem egy darab mutáció kérdése, hanem jópáré, és ezek a mutációk folyamatosan alakulnak ki.

És bár 1-2 ilyen rezisztenciát elősegítő mutáció még nem feltétlenül jár katasztrofális következményekkel (hiszen magasabb dózissal megölhetőek, azaz a következő bogyó mindenképpen megritkítja őket) ha idő előtt abbahagyod a kezelést, és a jövőben újraszaporodnak, a teljes populációd egy sikeres mutációval beljebb lesz. És ezzel fertőzöl tovább másokat.

2016. okt. 7. 16:52
 13/16 Mojjo ***** válasza:
100%

@12: sajnálom, hogy fájdalmat okoztam a stílusommal - néha én igen jól szórakozom az írása közben, de lehet egyedül vagyok ezzel :)

A magyarázatot meg a videót köszönöm, ez utóbbit, amint tudom, meg fogom nézni.

A féloldalas tudásról: hát igen, ez olyan, amilyen. Voltam elég mikrobiológián egyetemen, elméleten is, gyakorlaton is, ahonnan megragadt ez-az, ugyanakkor igen-igen sokat felejtettem, magamtól meg sem azelőtt, sem azóta nem nagyon foglalkoztam ilyesmivel - egészen más témák érdekelnek, ha olvasod ezt a rovatot, szerintem tudod, mik. (Félreértés ne essék: ha már feljött most a téma, valóban kíváncsi vagyok rá.) Így, ami régi tanulmányokból véletlenül beragadt a fejembe, az megmaradt, ami nem, az meg távoli homály. És ami azt illeti, nagyon nem vagyok egyedül ezzel a jelenséggel. Sokszor, sok helyen látom ugyanezt.

2016. okt. 7. 17:09
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Oké, riszpekt. És bocs, hogyha túl nyers voltam! Őszintén szólva azt hittem, hogy ilyen összeesküvéselmélet-eredetű volt a gondolat ("azért mondják hogy szedd be mind, hogy legközelebb újra meg kelljen venned" jellegű téma) csak tudományos alapú szkepticizmusba bújtatva. Sajnos előfordul errefelé. És bocs mégegyszer.
2016. okt. 7. 17:27
 15/16 Mojjo ***** válasza:
100%
@14: á, értem a gondolatot! Valóban elő szokott fordulni (lelkes olvasója vagyok a chemtrail rajongói csoportnak facebookon és a mindmeghalunk blognak is - ha mondanak ezek valamit -, szóval tisztában vagyok azzal, milyen mély a nyúl ürege és mennyire határtalan az emberi hülyeség). És no problem, fórumokon ez még bőven okés stílus volt :)
2016. okt. 7. 18:16
 16/16 Stronghalls ***** válasza:
A megoldás: gyógynövények. Minderre jók. Igyál lefekvés előtt citromfüves teát. Az segít az alvásban, nyugtat és jót tesz a szervezetnek. Nem muszály pont cizromfúvet innod jó a zsája vagy ezyéb gyógynövény is.
2016. okt. 8. 09:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!