Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A tesla tekercs müködéséhez...

A tesla tekercs müködéséhez elektromos rezonancia kell? Ahoz hogy ez létre jöjjön mire van szükség?

Figyelt kérdés

2016. szept. 29. 21:46
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Oké

Köszi

Az amit én írtam az miért nem jó?

Hogy hát a rezgőkör impedanciája függ a saját és a táp áram frekvenciájátóltól is és akkor a legkisebb vagy legnagyobb ha a két frekvencia egyenlő.

Ha az 1. rezgőkör kondenzátora állítható kapacitású akkor állítható a saját frekvenciája is.

A 2. rezgőkörnek meg mérjük az impedanciáját és meg keresük a minimumát vagy maximumát az 1. rezgőkör frekvenciájának változtatásával.

2016. okt. 7. 17:54
 12/23 anonim ***** válasza:

Oké, az impedancia kérdést jól megtanultad.

Két rezgőköröd van, amit össze kell hangolni. (Még mindig a klasszikus Tesla-trafóról beszélünk.)

1) A csatoló kondenzátor, és a gerjesztő tekercs. Mindkettő viszonylag kis impedancia. ( Nagy kapacitás, és kis menetszámú tekercs )

2) A szekunder tekercs , és a tetején a gömb kondenzátor. Nagyobb impedanciák. ( Nagy menetszámú tekercs, és a gömb csak néhány, vagy néhányszor 10 pF. )

A rezonancia lényege, ha egy hintát mindig a megfelelő pillanatban csak egy kicsit lökik meg lengésbe jön. A kis lökések energiája összeadódik.

Biztos ismered a történetet a hídon menetelő katonákról, és a rezonancia-katasztrófáról.

Találtam valami érdekeset:

[link]

[link]

Ez egy "csöves" Tesla-trafó, egy Wojciechowski (ejtsd: Vojcsehovszki )könyvből.

Elvileg az L1 tekercs mellé nem volna feltétlenül szükséges a hangoló kapacitás, de mégis beépítették. Valószínűleg az áramkör így jobban működött.

2016. okt. 9. 22:51
 13/23 anonim ***** válasza:

Még valami. Találtam irodalmi említést, hogy Tesla-trafó dolgozhat 10 - 100 kilohertz frekvencián is. Az alsó tartomány a hangfrekvenciás sávba is eshet, akkor akár "fülre" is be lehet hangolni. Persze ilyen alacsony frekvencián a skin-hatás kevéssé működik. Nem lehet mosolyogva besétálni a szikraesőbe. De egyéb kísérletekre pl. lézert táplálni az ilyen trafó is megfelel.

Más forrás szerint egy rendes Tesla-trafó 1 megahertz körül dolgozik.

2016. okt. 18. 18:12
 14/23 A kérdező kommentje:

Lehet hülyeséget mondok de a vekeremen az van hogy

AM 530kHz-1,6MHz

FM 88MHz-108MHz ig lehet állítani.

Akkor végül is ha ki számolom hogy kb a 2 szélső érték közé essen a két kör saját frekvenciája (így remélhetőleg a valós frekvenciájuk is még a tartományon belül marad). Akkor a rádió frekvenciájának állításával meg lehet keresni a két kör valós frekvenciáját?

2016. okt. 18. 21:33
 15/23 A kérdező kommentje:

Ezt még mellékesként meg kérdezem.

Ha ez így müködhet akkor kb milyen hangra kéne számítani?

2016. okt. 19. 21:16
 16/23 anonim ***** válasza:

A hobbielektronika.hu oldal egy sor segédprogramot is kínál a lusta elektrobuherátoroknak.

Most én is ezt használom:

Legyen egy 30 mm átmérőjű, 600 mm hosszú 2000 menetes tekercsünk!

A számított induktivitása 23,3736 mH.

90 megahertzre 0,00001 pF kapacitás kellene hozzá. A szórt kapacitások, és a tekercs önkapacitása ennél jóval nagyobb. Az FM-sávot békén hagyjuk.

900 kHz-re számolva c= 1,3379 pF jön ki. egy ici-pici gömbkondenzátorral talán menni fog.

- - - -

Eszembe jutott egy kapcsolás. Réges-régen, mikor még a nagyfrekvenciás tranzisztor még nagy kincs volt, valaki csinált egy ötletes RF-generátort. Egy hangfrekvenciás multivibrátorral hajtott meg egy rádiófrekvenciás rezgőkört. Az RF rezgőkör ugyan nem gerjedt be, de minden impulzusnál lengett néhányat ( csillapodó rezgés ). A készülék közelében azért egy rádióban lehetett hallani a multivibrátor hangját.

- - - -

Ha KH-sávban dolgozó tesla tekercset csinálsz, azt a szomszédok is hallják ha le nem árnyékolod. Nehogy balhé legyen belőle!

2016. okt. 20. 22:46
 17/23 A kérdező kommentje:

De akkor végül is müködhet ez a módszer, és ha kibővítem a rádió észlelési tartományán akkor magasabb frekvenciára is be lehet hangolni vele és akkor nem lesz gond.

Árnyékolás alatt azt érted hogy építsek köré egy faraday kalitkát?

2016. okt. 21. 17:50
 18/23 anonim ***** válasza:
Hacsak nem egy vasbeton épület alagsorában kísérletezel, nem árt egy Faraday-kalitka. A te biztonságod is számít.
2016. okt. 21. 21:24
 19/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2016. okt. 22. 10:51
 20/23 anonim ***** válasza:

Homályosan emlékeztem hol láttam az a kapcsolást, amit említettem.

De megvan:

[link]

Ötletessége ellenére kicsit nagyzolásnak érzem szignálgenerátornak nevezni. Abban az időben a rendes szignálgenerátorok legalább 2 - 3 kilósak voltak, fémházuk volt, és egy vagyonba kerültek.

A forrás: Karel Novák Rádióamatőrök Barkácskönyve Műszaki Könyvkiadó 1982

2016. okt. 22. 22:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!