A tesla tekercs müködéséhez elektromos rezonancia kell? Ahoz hogy ez létre jöjjön mire van szükség?
Oké
Köszi
Az amit én írtam az miért nem jó?
Hogy hát a rezgőkör impedanciája függ a saját és a táp áram frekvenciájátóltól is és akkor a legkisebb vagy legnagyobb ha a két frekvencia egyenlő.
Ha az 1. rezgőkör kondenzátora állítható kapacitású akkor állítható a saját frekvenciája is.
A 2. rezgőkörnek meg mérjük az impedanciáját és meg keresük a minimumát vagy maximumát az 1. rezgőkör frekvenciájának változtatásával.
Oké, az impedancia kérdést jól megtanultad.
Két rezgőköröd van, amit össze kell hangolni. (Még mindig a klasszikus Tesla-trafóról beszélünk.)
1) A csatoló kondenzátor, és a gerjesztő tekercs. Mindkettő viszonylag kis impedancia. ( Nagy kapacitás, és kis menetszámú tekercs )
2) A szekunder tekercs , és a tetején a gömb kondenzátor. Nagyobb impedanciák. ( Nagy menetszámú tekercs, és a gömb csak néhány, vagy néhányszor 10 pF. )
A rezonancia lényege, ha egy hintát mindig a megfelelő pillanatban csak egy kicsit lökik meg lengésbe jön. A kis lökések energiája összeadódik.
Biztos ismered a történetet a hídon menetelő katonákról, és a rezonancia-katasztrófáról.
Találtam valami érdekeset:
Ez egy "csöves" Tesla-trafó, egy Wojciechowski (ejtsd: Vojcsehovszki )könyvből.
Elvileg az L1 tekercs mellé nem volna feltétlenül szükséges a hangoló kapacitás, de mégis beépítették. Valószínűleg az áramkör így jobban működött.
Még valami. Találtam irodalmi említést, hogy Tesla-trafó dolgozhat 10 - 100 kilohertz frekvencián is. Az alsó tartomány a hangfrekvenciás sávba is eshet, akkor akár "fülre" is be lehet hangolni. Persze ilyen alacsony frekvencián a skin-hatás kevéssé működik. Nem lehet mosolyogva besétálni a szikraesőbe. De egyéb kísérletekre pl. lézert táplálni az ilyen trafó is megfelel.
Más forrás szerint egy rendes Tesla-trafó 1 megahertz körül dolgozik.
Lehet hülyeséget mondok de a vekeremen az van hogy
AM 530kHz-1,6MHz
FM 88MHz-108MHz ig lehet állítani.
Akkor végül is ha ki számolom hogy kb a 2 szélső érték közé essen a két kör saját frekvenciája (így remélhetőleg a valós frekvenciájuk is még a tartományon belül marad). Akkor a rádió frekvenciájának állításával meg lehet keresni a két kör valós frekvenciáját?
Ezt még mellékesként meg kérdezem.
Ha ez így müködhet akkor kb milyen hangra kéne számítani?
A hobbielektronika.hu oldal egy sor segédprogramot is kínál a lusta elektrobuherátoroknak.
Most én is ezt használom:
Legyen egy 30 mm átmérőjű, 600 mm hosszú 2000 menetes tekercsünk!
A számított induktivitása 23,3736 mH.
90 megahertzre 0,00001 pF kapacitás kellene hozzá. A szórt kapacitások, és a tekercs önkapacitása ennél jóval nagyobb. Az FM-sávot békén hagyjuk.
900 kHz-re számolva c= 1,3379 pF jön ki. egy ici-pici gömbkondenzátorral talán menni fog.
- - - -
Eszembe jutott egy kapcsolás. Réges-régen, mikor még a nagyfrekvenciás tranzisztor még nagy kincs volt, valaki csinált egy ötletes RF-generátort. Egy hangfrekvenciás multivibrátorral hajtott meg egy rádiófrekvenciás rezgőkört. Az RF rezgőkör ugyan nem gerjedt be, de minden impulzusnál lengett néhányat ( csillapodó rezgés ). A készülék közelében azért egy rádióban lehetett hallani a multivibrátor hangját.
- - - -
Ha KH-sávban dolgozó tesla tekercset csinálsz, azt a szomszédok is hallják ha le nem árnyékolod. Nehogy balhé legyen belőle!
De akkor végül is müködhet ez a módszer, és ha kibővítem a rádió észlelési tartományán akkor magasabb frekvenciára is be lehet hangolni vele és akkor nem lesz gond.
Árnyékolás alatt azt érted hogy építsek köré egy faraday kalitkát?
Homályosan emlékeztem hol láttam az a kapcsolást, amit említettem.
De megvan:
Ötletessége ellenére kicsit nagyzolásnak érzem szignálgenerátornak nevezni. Abban az időben a rendes szignálgenerátorok legalább 2 - 3 kilósak voltak, fémházuk volt, és egy vagyonba kerültek.
A forrás: Karel Novák Rádióamatőrök Barkácskönyve Műszaki Könyvkiadó 1982
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!