Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Érdemes másodszor Mensa-teszte...

Érdemes másodszor Mensa-tesztet írni?

Figyelt kérdés

Pár éve írtam és 125-130 közötti lett.

Van itt olyan, aki esetleg másodszorra bekerült? Szeretnék magamnk még egy esélyt adni így, felnőtt fejjel.

(Tizenévesen írtam.)

2016. szept. 21. 12:28
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
36%

"Akkor fogalmazd már meg, szerinted mit mér."

Leirtam mar: az IQteszt egyetlen dolgot mer: hogy milyen jol oldod meg az IQ-teszteket. Ezt egyebkent nem en talaltam ki, hanem egy menzas csavo mondta, es teljesen igaza van.

Nem mond semmit arrol hogy mennyire vagy okos, tajekozott, tanult, milyen a szakmai tapasztalatod, mennyire tudsz csapatban dolgozni, milyen a stresszturo kepesseged, kommunikaciod, szemelyiseged, gyakorlatilag semmit sem arul el rolad.

Az viszont nagyon is sokat elarul ha beirod az oneletrajzodba: baromi buszke vagy ra es kerkedni akarsz vele, ill. azt gondolod hogy ennek barmifele relevanciaja is van az allaskeresesnel.

Teljesen megertem a fonokot, aki kapasbol kiszorja az ilyeneket. Kinek kell egy magat mindenkinel okosabbnak tarto nagyarcu alkalmazott?

2016. szept. 22. 14:18
 22/32 Wadmalac ***** válasza:

"Leirtam mar: az IQteszt egyetlen dolgot mer: hogy milyen jol oldod meg az IQ-teszteket. Ezt egyebkent nem en talaltam ki, hanem egy menzas csavo mondta, es teljesen igaza van."

Persze, ha hivatalosan azt kérdezzük, mit MÉR.

Mert ez nem egy kalibrálható, hiteles MÉRÉS.

Kérdezzük azt, hogy mit tesztel.

Milyen képességre van mondjuk szükség egy Raven-teszt megoldásához.

Asszociációs készség, vizuális absztrakciós készség, logikai problémamegoldó-készség.

Nem, nem mutatja, hogy hanyas voltál földrajzból.

Nem mutatja, mennyire vagy sikerorientált.

Azt sem, hogy mekkora a terheléstűrésed.

Még azt sem, hogy milyen a memóriád.

De mégis, ha valaki egy, pl. a Mensa tesztjén kiemelkedő eredményű emberrel beszélget, akkor, ha csak azt veszi észre az átlagemberhez képest, hogy beképzelt, akkor baj van.

Szóval az, hogy az IQ semmit nem mond az intelligenciáról, az állatira nem igaz.

Az nem vita tárgya, hogy ez nem a CV-be való adat.

2016. szept. 22. 14:42
 23/32 anonim ***** válasza:
43%

"a Mensa tesztjén kiemelkedő eredményű emberrel beszélget"

Volt anno a teveben riportsorozat menza-tagokkal, nemelyik kifejezetten szerencsetlen benyomast keltett, egyaltalan nem az jott le hogy ez egy intelligens ember.

Nehany autista is baromi jo pontszamot tud elerni, aztan megis latjuk a korlataikat.

2016. szept. 22. 14:47
 24/32 anonim ***** válasza:
92%

69%-os: Ez az IQ-t mér dolog azért hangzik el mert az IQ-nak nincs pontos definíciója, de az nagyon is meghatározott h mit mér. Magas IQ-val rendelkezők jobban meg tudják oldani az ismeretlen helyzeteket/problémákat, jobban átlátják az összefüggéseket stb. Ezt a tesztre ránézve nem látod, mivel ezek az IQ-hoz tartozó képességek mindig kéz a kézben járnak ezért csupán 1 faktor megmérése elég.

Az IQ-ról rengeteg fals tévhit kering, pl h az EQ sokkal fontosabb. Tény h az IQ nem garancia a sikerre, de EQ IQ nélkül nem ér semmit.

Ez olyan mint a tudósoknál 130 fölött már mindegy mennyivel nagyobb az IQ-ja ahhoz h valami nagyot alkosson, ugyanígy az életben kell egy minimum IQ ahhoz h valaki sikeres legyen. (problémamegoldás nélkül ugyebár nehéz lenne)

"Nem mond semmit arrol hogy mennyire vagy okos, tajekozott, tanult, milyen a szakmai tapasztalatod, mennyire tudsz csapatban dolgozni, milyen a stresszturo kepesseged, kommunikaciod, szemelyiseged,"

Ez csak 1 a sok személyiségjegy közül. Ha annyit írsz h "jó csapatjátékos vagy" az sem mond el rólad semmit.

"Az viszont nagyon is sokat elarul ha beirod az oneletrajzodba: baromi buszke vagy ra es kerkedni akarsz vele, ill. azt gondolod hogy ennek barmifele relevanciaja is van az allaskeresesnel."

Ja nyilván bármit amit beleírsz az önéletrajzodba azzal kérkedni akarsz nem? Am az ember minden szart beleír az önéletrajzába manapság. Az egyéb rovatba a hobbik mellé h síelsz meg szeretsz olvasni simán elfér. Ha emiatt nem vesznek fel elég nevetséges. Interjún úgyis kiderül h beképzelt-e az illető. (te még nem kaptál hasonló tesztet interjún mert én igen, akkor miért ne számítana?)

"Teljesen megertem a fonokot, aki kapasbol kiszorja az ilyeneket. Kinek kell egy magat mindenkinel okosabbnak tarto nagyarcu alkalmazott?"

Kinek kell olyan főnök aki ennyire előítéletes? A lelkileg kiegyensúlyozott emberek nem nagyarcuak akár magas az IQ-juk akár nem.

2016. szept. 23. 07:34
 25/32 anonim ***** válasza:

Hozzátenném h igazán nincs mire felvágni az IQ-val, ugyanis amennyi előnye annyi hátránya is van. pl számomra érdekes önismereti kérdés volt, mit miért csinálok v érzem úgy, mert a negatív részének legyűrése nem egyszerű. (hajlamos az ember kritikusabb lenni másokkal/önmagával, sokat rágódni h mit keltt volna máshogy tenni v mondani stb)

Egyébként megkérdezhetem h mit dolgozol?

2016. szept. 23. 07:47
 26/32 Wadmalac ***** válasza:
45%

"Hozzátenném h igazán nincs mire felvágni az IQ-val, ugyanis amennyi előnye annyi hátránya is van."

"hajlamos az ember kritikusabb lenni másokkal/önmagával, sokat rágódni"

Mert boldogok a lelki szegények.

:)

Bizony, néha én is gondolkodtam rajta, hogy esetleg a szűk látókörű emberek kevesebb dolgon morfondíroznak, kevesebb hátulütőjét látják a dolgoknak, szóval tudatlanul gondtalanok.

De nem, nem ez a tapasztalatom.

A (nem akarok senkit lenézni, de valahogy meg kell fogalmaznom) "buta" emberek többsége is tele van panasszal, gátlásokkal, lelki törésekkel, dühhel, csalódásokkal. És bizony aki értelmesebb, láthatja, hogy az ő problémáik jó része objektívabb, tárgyilagosabb, logikusabb, ÉRTELMESEBB gondolkodással feloldható lenne.

Szóval nem, nem hiszem, hogy az intelligenciának az egyénre, önmagára hátránya lenne.

Egy olyan környezet, ami ezt a magasabb intelligenciát nem tolerálja, irigyli, gyűlöli, na AZ lehet hátrány.

Szerintem aki MENSA tag, az többek közt épp azért az, mert abban a társaságban ETTŐL a problémától mentesül.

2016. szept. 23. 08:49
 27/32 anonim ***** válasza:

" "buta" emberek többsége is tele van panasszal, gátlásokkal, lelki törésekkel, dühhel, csalódásokkal. "

Az IQ nem véd meg a lelki problémáktól. pl statisztikailag a magasabb IQ-val rendelkezők hajlamosabbak az alkoholizmusra/drogozásra. A másság terhet ró az ilyen emberekre amit vagy tudnak kezelni vagy nem.

2016. szept. 23. 09:36
 28/32 anonim ***** válasza:

"Nehany autista is baromi jo pontszamot tud elerni, aztan megis latjuk a korlataikat."

Az autizmus spektrum zavar bármilyen IQ (intelligencia hányados) mellett előfordulhat. Autizmussal élő személyek tehát lehetnek akár átlagos, akár kiemelkedő intellektusúak is és akár értelmi sérültek is.

2016. szept. 23. 10:04
 29/32 anonim ***** válasza:

"Egyébként megkérdezhetem h mit dolgozol?"

gepesz tervezomernok vagyok, vagy 15 eve en is csinaltam egy tesztet mert volt egy nagy akcio es ingyen lehetett menni. Ha jol remlik 130-138 ertek jott ki, megadtak hozza a szorast is, de azt fejbol mar nem tudom.

Eszembe nem jutna beirni az oneletrajzomba, minthogy azt sem hogy milyen magas vagyok vagy milyen szinu a szemem.

2016. szept. 23. 10:29
 30/32 anonim ***** válasza:

"Eszembe nem jutna beirni az oneletrajzomba, minthogy azt sem hogy milyen magas vagyok vagy milyen szinu a szemem."

Lehet h igazad van, utánaolvastam, mindenhol felvágásként tartják számon.

Én közelkes vagyok azon belül logisztikás, manapság a kommunikáció az atyaúristen az interjúkon, fele arról szól h mik a terveim, mit csinálok szabadidőben.

Pályakezdőként az önéletrajz elégé üres, ezért gondolkodtam rajta h beírjam-e. Persze nem úgy h mensa tag, hanem h azon belül milyen SZIG tevékenységben veszek részt.

2016. szept. 23. 10:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!