Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Azt mondják, az emberek 21g...

Azt mondják, az emberek 21g súlyt vesztenek a halál beálltakor. Ez igaz lehet? És ez tényleg a "lélek" súlya lehet?

Figyelt kérdés

ezt olvastam: "A 1907-ben MacDougall kísérletekbe fogott. Egy kórházi ágyat átalakított úgy, hogy az mérlegként működjön, majd halálos betegeket figyelt meg, amint elhunytak. A mérleget igen érzékenyre állították, ezért az orvos tuberkulózisos betegekkel kísérletezett, akik végelgyengülésben haltak meg, és keveset mozogtak utolsó óráikban.

Hat ember vizsgálata után MacDougall 15 kutyával is megismételte a kísérletet, ugyanis vallásos meggyőződése szerint az ebek nem rendelkeztek lélekkel. A vizsgálatok elvégzése után kijelentette, hogy az emberek 21 grammot veszítettek testsúlyukból haláluk pillanatában, míg a kutyák semennyit, s ezért szerinte minden kétséget kizáróan a lélek súlya lehet.

MacDougall alapos vizsgálatot akart végezni, mielőtt publikálja eredményeit, s meg akart bizonyosodni róla, hogy a betegek testéből távozó levegő nem zavarja meg a mérési eredményeket, ezért egyszer ő maga feküdt az ágyra, s igyekezet minél jobban kilélegezni, ez azonban nem jelentett számottevő súlycsökkenést:

„Még egy lehetőség volt a súlyvesztésre, amit ellenőrizni kellett: A kilégzés. Én magam feküdtem fel az ágyra, és a kollégám egyensúlyba tette a mérleget. Erőteljes ki és belégzésem semmilyen hatással nem volt a mérlegre. Aztán a kollégám feküdt az ágyra , és én egyensúlyoztam ki a mérleget. Az ő erőteljes ki és belégézse sem volt semmilyen hatással a mérlegre. Ebben az esetben minden bizonnyal megmagyarázhatatlan 21 gr-nyi súlyvesztéssel állunk szemben. Lehetséges hogy ez a lélek szubsztanciája? Mi mással magyarázhatnánk”

Tudományos vizsgálódásai végén MacDougall kijelentette, hogy az emberek közel háromnegyed unciányi súlyt veszítenek a halál beálltakor, ami azért nem egészen ugyanaz a kategória, mint a 21 gramm eredete Duncan MacDougallig nyúlik vissza, aki az 1900-as évek elején orvosként dolgozott a Massachusetts-i Haverhillben. Az orvost nagyon érdekelte a halál, és pályafutásának egy jelentős részében szenvedélyesen kereste a bizonyítékot a lélek létezésére. Azt gondolta, ha az embernek van lelke, akkor ennek a léleknek valamiféle anyagként a testben kell lennie, és ennek az anyagnak valamennyi súllyal kell rendelkeznie.

*

21 gramm, ami ennek metrikus megfelelője. A kutyák, mondta, semmit nem veszítenek a súlyukból. Mi mást jelenthet ez, mint a lélek súlyát, amikor az elhagyja a testet.

Háromnegyed uncia egyenlő 21, 3 grammal. "

Nem kérek olyan válaszokat, miszerint terhes vagyok stb...

köszönöm!

2010. ápr. 23. 13:52
1 2 3
 21/25 anonim válasza:
Egy az, hogy az oxigének nincs súlya. Ha lenne súlya akkor a földön lélegeznénk! A gravitáció törvény miről is szól? Én nem tudom elképzelni, hogy úgy csak kapkodnánk a levegőért, mert leesik a földre. Ha lélek se kötött a gravitációhoz akkor annak se lehet súlya, de még nem láttam szellemet. Kettő, a súly vesztés talán azért következik be, mert halottként nem tud enni vagyis fogyóban van. Gondolom a gyomorsavak nem válnak át vízé. Lehet pont 21 grammra esik. Nem tudom elképzelni, hogy olyannak legyen súlya is amire a gravitáció törvénye nem hat.
2012. jan. 25. 22:25
 22/25 anonim válasza:
Na jó kijavítom mgam. Az oxigénnek is van valami súlya, de akkor se gondolom, hogy a levegő súlya lenne amivel csökken vagy a léleké.
2012. jan. 26. 11:28
 23/25 anonim ***** válasza:
M'erj meg egy felfújt stranlabdát es ereszd le! látni fogod, h semmit sem változik a súlya! A testtömegnek sincs köze ahhoz, mennyi levegő van a tüdőben. (Keveritek a sűrűse'ggel!!!)
2012. máj. 30. 10:31
 24/25 Rebusz999 válasza:
0%
Fogj egy testet, töltsd meg aggyal, tüdővel, szívvel. Adj hozzá májat, vesét, gyomrot-beleket, és minden szervet egytől-egyig a helyükre. Fogj egy deffiblirátort és próbáld meg beindítani a szívet. Nem fog elindulni, és nem fog dobogni! Mert hiányzik belőle egy valami: a lélek! Hogy van e súlya grammban mérve vagy sincs? Hát! Fogas kérdés! Csak a súlyát vagy a létezését illetően is szkeptikus vagy?
2014. jan. 3. 23:42
 25/25 anonim ***** válasza:
100%
amúgy érdekes kérdés. amúgy szerintem a test olyan, mint egy számítógép. összerakod, összekötöd mégsem működik, ha nincs "lelke" (feltelepítve). és egy feltelepített gép ugyanannyit nyom, mint egy totál üres.
2014. ápr. 18. 13:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!