Miért egyoldalú emelő a villáskulcs?
Figyelt kérdés
Ahogy én tanultam, az egyoldalú emelő azt jelenti, hogy a forgáspont egyoldalán vannak a forgató erők hatáspontjai. De ez hogy működik például a villáskulcsnál? Mert az egyik forgató erő ugye az, ahogy elforgatom a nyelét a kezemmel. De mi a másik forgató erő? Vagy nem szükséges két erőnek lennie?2016. aug. 16. 21:50
11/11 anonim válasza:
Igen, fizikus vagyok.
A "minden relatív" nem éppen szakmai szóhasználat, egyrészt mert pongyola, másrészt mert nem igaz. De itt most csak annyi belőle a fontos, hogy ebben a konkrét esetben még irreleváns is. Vlagyivosztokra vonatkoztatva is felírhatod te a nyomatékokat, de nem ettől lesz egy emelő egy- vagy kétkarú, hanem attól, hogy a funkcióját milyen fizikai elv alapján tölti be. Ha a csavar egyik aldallapjához forrasztok egy kis rudat, akkor annak segítségével éppen ugyanazon fizikai elv alapján tudom elforgatni, mint egy villáskulccsal. Mégsem nevezhetjük kétkarú emelőnek, ugyebár. Még akkor sem, ha ebből a rúdból leágaztatva a szemközti oldallaphoz is odaforrasztok egy rudat, és így kapok egy házilag barkácsolt "villáskulcsot".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!