Miért egyoldalú emelő a villaskulcs és a diótörő?
Az nem is feltétlenül... igazából annak két fele van, a tengelyhez képest. Az egyik egyoldalú emelő, a másik kétoldalú. A diótörő egyoldalú, az tuti.
Nézd meg, hogy a terhelés ugyanazon az oldalon van, mint az erő, amit kifejtesz.
Mert az erőkar, és a teherkar az elfordulási ponthoz képest ugyanazon az oldalon van.
A diótörőnél egyértelműen látszik is.
Gondold végig, hogyan "működik" a villáskulcs. Ott is a forgáspont egyik oldalán találod az anya lapjának feszülő villa pofát (forgáspont-anya lapéle = teherkar), és a kulcs végét szorító kezet (forgáspont-kéz = erőkar) :)
dellfil
Diótörő: nézd meg a képet:
Az első rész egy klasszikus emelő, a piros a teher, a szürke az alátámasztás, a fekete a kar.
Ezen mit sem változtat, ha megjelenik valami plafon (szintén szürke), és ahhoz nyomod hozzá a terhet, ami ez esetben össze fog törni vagy nyomódni.
Ha megtartjuk a színkódot, akkor a diótörő két szára a kar és a plafon+ alátámasztás (szürke) egybeolvasztva, közte a dió a teher.
Ja, elfelejtettem említeni, hogy a kétoldalú (kétkarú) emelőnél az elfordulási pont két oldalán van az erőkar és a teherkar.
dellfil
És most nézzük a villáskulcsot. Ugyanaz a séma, de most képzeld el, hogy van egy beragadt kereked, és azon van egy fogantyú, és a fogantyú a "teher", amit egy emelővel alátámasztva kimozdítod a kereket a helyéről.
Na ha követed a színkódot, akkor a ugyanúgy megvanminden elem, a kerék a csavar, az adott sarok amit a kulcs igazából nyom a "teher" (Bár igazából több ponton is nyomja, de ettől tekintünk el). Kicsit átvitten kell gondolkozni, mert itt az emelő nem támaszkodik közvetlenül a forgatási tengelyre, de a csavaron át mégiscsak akörül fordul el.
Kicsit elgondolkodtam a "villáskulcsos" működés magyarázatainkon, mert végig motoszkált bennem a kétség.
Arra jutottam, hogy a villáskulcs egyszerre egy, és kétoldalú emelő. Lehet, hogy rosszul értelmezek valamit, de... :
"Határesetek az egy- és kétoldalú emelők között
kajakevező
kerekes kút
kormánykerék
kilincs
villáskulcs"
Ezt ebben - [link] - találtam, miután tüzetesebben átolvasgattam. :)
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!