LHC -vel kapcsolatosan nem értek valamit?
Szoval ugyebár a kisérletnek a müködése a részecskegyorsitás stb... sok blogot olvastam rola , wikipediát elolvastam amit ir rola de nem értek valamit ugye a kisérlet célja az hogy az allábi kérdésekre választ kapjunk :
Sérül-e a népszerű Higgs-bozon elmélet, amely magyarázattal szolgálhat az elemi részecskék tömegére? Ha nem, hányféle Higgs-bozon van, és mekkorák a tömegeik?
Továbbra is összhangban lesz a barionok még pontosabban mért tömege a részecskefizika standard modelljével?
Léteznek-e a jelenleg ismert részecskéknek szuperszimmetrikus („SUSY”) partnerei?
Miért van több anyag, mint antianyag?
Léteznek-e extra dimenziók, ahogy a húrelmélet ihlette modellek jósolják, és „látjuk”-e őket?
Milyen természetű az az anyag, amely a világegyetem tömegének 96%‑át alkotja, és a jelenlegi csillagászati megfigyelések számára elérhetetlenek (sötét anyag, sötét energia)?
A gravitáció miért gyengébb nagyságrendekkel, mint a másik három alapvető kölcsönhatás?
Ez rendben is van a többségüket értem hogy a kisérlet hogyan válaszolja meg az eredményekel , na de hogyan kapunk választ ezekközül az allábiakra :
Miért van több anyag, mint antianyag?
Léteznek-e extra dimenziók, ahogy a húrelmélet ihlette modellek jósolják, és „látjuk”-e őket?
Milyen természetű az az anyag, amely a világegyetem tömegének 96%‑át alkotja, és a jelenlegi csillagászati megfigyelések számára elérhetetlenek (sötét anyag, sötét energia)?
Ezt a három fontos kérdést nem értem,hogy hogyan fogja megválaszolni az LHC ? Tudna benne valaki segiteni ?
Nagyon jók a kérdéseid: ezek ma az izgalmas kérdések. Az LHC ezekre kísérel meg válaszolni - úgy, hogy az ősrobbanásra rendkívül hasonlító állapotot hoz létre, amelyben lehet kísérletezni.
Ezekből néhányra már van feltevés:
"Miért van több anyag, mint antianyag?"
Úgy tudom, a részecskék keletkezésénél sérül a szimmetria: egy millió részcske keletkezésekor egy millió plusz egy normál részecske keletkezik. Persze, mikor aztán egyesülnek, ennek az egynek nem lesz párja.
"A gravitáció miért gyengébb nagyságrendekkel, mint a másik három alapvető kölcsönhatás?"
Valószínűleg azért, mert ez átmegy a többi dimenzióba is, míg a többi kölcsönhatás csak a mi 3 dimenziónkban van.
"Léteznek-e extra dimenziók, ahogy a húrelmélet ihlette modellek jósolják"
Valószínűleg igen.
"és „látjuk”-e őket?"
Valószínűleg nem. Ennek oka lehet, hogy ezek feltekeredett dimenziók: magyarán a bennük húzható leghosszabb egyenes jóval kisebb egy atom méreténél. Csak a legkisebb elemi részecskék férnek el bennük - de ez épp elég ahhoz, hogy a világunkat befolyásolják.
Amúgy szerintem az LHC-nek egy kicsit nagyobb a híre, mint amit nyújtani fog. Valószínű, hogy a fenti kérdésekre nem fog tudni mindre válaszolni - majd építeni kell még nagyobbat, erősebbet. Ne feledd, hogy a kozmikus sugárzásban vannak olyan részecskék is, amelyeknek energiája százszorosa az LHC max. energiájának. Valószínűleg akkor fogjuk tudni tökéletesen megismerni az ősrobbanást, ha már mi is ekkora energiákkal dolgozunk (de akkor már szerintem külön rendelet lesz arról, hogy pl. a Holdat fölrobbantani vagy odébblökni tilos, és hány év büntetés jár érte).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!