Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Lehetek úgy matematikafilozófu...

Lehetek úgy matematikafilozófus, hogy alapvetően nem értek a matekhoz?

Figyelt kérdés
Nem érdekelnek a műveletek,és a számolások.Viszont a matematika mint tudomány,és rendszer rettentően izgat.
2011. jún. 1. 18:48
 1/10 anonim ***** válasza:
A műveletek és számolások eszközök, amelyekkel a matematikában a mélyebb gondolatokat lehet kifejezni, papírra vetni, csak úgy filozofálgatni szerintem nem lehet ezek ismerete nélkül. Lehet, hogy nem szereted őket ,de a matematikának (meglepően....) szerves részei. A fizika is már csak elég magas szintű matematikával követhető. A számolgatás tanulható...a mélyebb gondolatok megszüléséhez viszont tehetség kell... Ha úgy érzed vágj bele. A közgazdaságtannal foglalkozó matematikus ráadásul nem csak gondolkodni tud, de meg is tud élni belőle...
2011. jún. 1. 19:17
 2/10 anonim ***** válasza:

Biztos hogy nem. Hogy mért is mondom ezt?

1. Általánosan vizsgálva a kérdést, egy bizonyos dologról csak akkor alkothatsz újszerű, hasznos elméletet, lehetnek ötleteid, ha annak a dolognak minden csínjával bínjával tisztában vagy./Vagy valaki aki érti a dolgot, segít olyan egyszerűen megfogalmazni, hogy a nem hozzá értő is megértse, csakhogy ez matematikánál főleg a mai halmazelmélet alapú matematikánál, ez önmagában lehetetlen./

2. Nem véletlen, hogy egykét zsenitől eltekintve(Azért őket sem kellett félteni, neves professzorok voltak, amit azért megszerezni nem kis meló lehet) az általad említett tudományágban igazán csak matematikusok alkottak. Gödel, Hersh, Hilbert...

3. A tudományos társadalom, szerencsére csak azoknak a szavára ad valamit, akik komoly előtanulmányokkal rendelkeznek.(értem ez alatt 2-3 diploma, több évnyi kutatómunka valamilyen a témához kapcsolódó anyagban, doktori cím, egyetemi tanári pálya...+ folyamatos publikálás neves lapokban, jó kapcsolatok más professzorokkal...) Nem véletlen azért, hogy a legtöbb filozófia ágban tevékenykedő személy már rég túl van 40-es évein. /ÉS még keveset mondtam/

4. Remény hal meg utoljára. Ha van annyi lelkesedésed, hogy 20-30 évig tanulj, hogy aztán esetleg alkoss valami hasznosat, hajrá. Ahogy előttem is írták, ha nincs tehetség, akkor viszont a tanulás mit sem ér.

Véleményem szerint viszont szimplán kinövöd.

Ui.: Ez pont olyan, mint amikor megkérdi valaki hogy lehet író, vagy fizikus, vagy mittomén űrhajós. Ha nem jött rá magától hogy is legyen az,(feltéve persze hogy tényleg érdekli a téma és utánanézett olvasott emberekről, akik abban alkottak) akkor inkább ne akarjon az lenni.

2011. jún. 1. 20:58
 3/10 anonim ***** válasza:
Én már találkoztam matematikushallgatóval, akinek nehézséget okozott a törtekkel való számolás...
2011. jún. 1. 21:30
 4/10 anonim ***** válasza:

Hmm, ezen nem lepődöm meg manapság :) Amikor az emberek jó része még ezzel sem boldogul 10+10*0=? Voltak, aki szerint 0. Fejem falba verem smyli mért nincs?

De azért kíváncsi lennék hány féléven jutott eddig túl, és vajon mihez kezd ha meglesz a diplomája. Remélem azért nem lesz meg.

2011. jún. 1. 22:36
 5/10 anonim ***** válasza:

Utolsó: ezt 9gagen láttad igaz? Nem semmi..:/

Egyébként szerintem is fontos a célod eléréséhez, hogy szeresd ÉS értsd is a matematikát. Alapvetően ez szerintem mindenre igaz, szeresd és értsd is azt, amivel foglalkozni akarsz.

2011. jún. 1. 22:51
 6/10 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Elgondolkodtató a kérdésed!

Én, idős és konzervatív ember vagyok, és kapásból azt mondanám, hogy nem.

Ezzel együtt azt is mondom, hogy gyakran tapasztalom az ellenkezőjét a mai világban.

Arra gondolok, hogy aki magasabb szinten, filozófiai magasságokból akar valamivel foglalkozni, annak az alapokkal azért tisztába kell lennie.

De manapság már nem divat az alapos tudás. Régen egy informatikus a hardverrel és a szoftverrel is tisztában volt, elég magas szinten. Ma már bizonyos dolgokról csak beszélnek a mai titánok, de nincsenek tisztában azzal, miről beszélnek.

Azt mondják, hogy sms-t küldtek, vagy azt mondják, hogy a számítógépük SATÁ-ja ekkora sebességű. De fogalmuk sincs arról, hogy mi az az "sms" és hogy mi az a "SATA".

És valóban el tud küldeni egy sms-t.

De az sms-ről ne filozofáljon az, aki nincs tisztában a technológiai hátterével...

Ettől függetlenül gyakran tapasztalom, hogy nagyon jól megélnek a mai "szakemberek" alapvető hiányosságaikkal együtt is...

2011. jún. 2. 10:35
 7/10 anonim ***** válasza:
Mit értesz az alatt hogy "a matematika mint tudomány,és rendszer"? Fraktálok, meg fibonacci számok, vagy számmisztika? Mert ezek elsőre hangzatosak de ha belemélyedsz akkor semmi mást nem találsz amivel foglalkozhatnál, kivéve ha tisztában vagy az alapokkal, és elég kreatív vagy, hogy találj valami plusz érdekességet.
2011. jún. 2. 14:26
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.Most elgondolva tényleg esztelenségnek hangzik,egy matematikafilozófus,a matematika ismeretei nélkül,csak arra gondoltam,hogy mint filozófus,a matematikát is úgy közelíti meg,hogy közben az a módszer nem igényeli a számolási műveletek ismeretét.

Egyébként ezt nem "csak úgy" random kitaláltam magamnak,hanem már nagyon régóta foglalkoztat alapvetően a filozófia,és különösen a tudományfilozófia.

2011. jún. 2. 16:13
 9/10 anonim ***** válasza:
de mondj már valami példát, hogy milyen témában kutatnál, gondolkoznál pl?
2011. jún. 2. 16:15
 10/10 anonim ***** válasza:
A filozófia gyakvezérünk csak azért végezte el előbb a matematika-fizika szakot, hogy a matematika filozófiai problémáival tudjon foglalkozni.
2011. jún. 3. 12:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!