Ti nem féltek attól, hogy a Facebook, Google, Instagram stb. megfigyel és információkat gyűjt rólatok?
De megfigyelnek... mármint a szokásaid, hogy mire kattintasz, mit like-olsz, stb. De csak azért, hogy olyan reklámokat, képeket, ajánlatokat kapj amik "téged érdekelnek".
De, hogy ha másképp is figyelnének, már mit lehetne tenni. Nem igaz?
"Semmi olyan hű de illegálisat nem csinálok a neten."
Ez nem szükséges ahhoz, hogy ártsanak neked.
Olvastad a Farenheit 451-et?
Elég, ha valaki ismeri a szokásaidat.
Ott pl. egy gyilkost kerestek, és elveszítették a nyomát (nyilvános, online üldözéskor). Ilyen fiaskót a hatalom nem engedhetett meg magának - de kapóra jött, hogy tudták: éppen arra sétálgat egy teljesen ártatlan ember.
Őt fogták el, és 1 perc alatt ki is végezték.
Jó, MOST MÉG ilyet nem fognak csinálni veled - szándékosan. De a szokásaid alapján már most a kezében vagy jó pár cégnek és hatalomnak.
Zavar, ezért nem osztok meg mindent, csak amit szükségesnek vélek, hogy ott kell megosztani. De sok szolgáltat használok, ami kémkedik. Tudomásul veszem és tudatosan használom.
Nem hiszek abban, hogy a személyes információk, amiket ezeken megosztok hátrébb vetnek az életben. Nélkülük nem lenne a mostani állásom. Nem lenne bringám. A ház, amiről álmodok nem miattuk lett 40% al drágább 3 év alatt. És nem miattuk nem keresek annyit, hogy ilyen tempóban nem lesz házam még hitelre sem, mire megszűlethetne a gyerekem. De azt már nem osztom meg ezeken, hogy pénz hiány miatt abortusz klinikai látogatást tettem.
Szóval az élet nagy gondjait nem miattuk nem tudom megoldani. A kisebb gondokban meg inkább segítségét jelentenek, mintsem kártokozást.
Tudsz mit tenni ellene?
Élj egy lyukban, akkor nem lesz senkinek semmi érdeke, hogy infót gyűjtsön Rólad ;)
Ez tény és való. Nem is értem miért nem figyelmeztetik jobban az embereket erre. És akkor meg vannak lepődve.
Csak példaként egy egészen friss élmény, kb 30 perces: Regisztráltam instagramra, hogy követhessek pár érdekes oldalt. Erre reg. után egyből kiad ajánlatokat, miket követhetnék. Face-bookon nem like-olok semmit nem osztok meg semmit. Kommunikációra használom. Twitter, snapchat meg tudja az isten mi van még-em sincsen. Erre az összes ajánlata a kedvenc sorozatom, a kedvenc énekeseim, együtteseim. Tessék lássék. Itt van az hogy megfigyelnek és kész. És nem arról beszélek, hogy ez véletlen volna, mert biztos populáris zenéket kedvelek. Hát ha azt mondom Jake Bugg, Nina Nesbitt, Kodaline és egyéb... még csak a tv-be se láttam őket, sem a rádióban nem hallottam. Ez egy bizonyíték arra, ami felett sokan elmennek. Gyerekek ezrei osztanak meg olyan fotókat magukról, amikről azt hiszik az ismerősei látják. De könyörgöm egy hét se kell és Kínáig juthat a "privát" tartalom.
Engem inkább a kamera kérdése mozgat. Főleg egyetemistáknak, elengedhetetlen a laptop szinte. Azokon már ott van a beépített kamera. Az senkinek se jutott eszébe, hogy azon keresztül is figyelhetnek bennünket? És ne paranoiásnak nézzetek, de rengeteg cikk, dok jelenik meg, hogy márpedig van ilyen. Ugyanis az internet elterjedésével megszületett a kiberbűnözés is. Jó én sem azt mondom, hogy ez olyan gyakori lehet. De végülis... ki tudja?
21/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!