Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha egyedül otthon elkezdek...

Ha egyedül otthon elkezdek tanulni Kvantummechanikát, fogom tudni érteni?

Figyelt kérdés
Vagy előbb mindenféleképpen meg kell tanulnom újra egy általános iskolai fizika könyvet? Mert a fizikából akkor nem voltam jó, és sokat is felejtettem. De elkezdett érdekelni a kvantumfizika és szeretném megtanulni önállóan egy tankönyvből. Van esélyem egyedül?

2016. ápr. 27. 18:14
1 2 3 4
 21/40 A kérdező kommentje:
A mensa írt egy levelet, az internetes hivatalos tesztjükre, de nem %-ban adta meg. Még majd el kell mennem egy kiemelkedő IQ mérésére kalibrált tesztre, amit már személyesen kell megírni, és fizetős.
2016. máj. 4. 14:35
 22/40 anonim ***** válasza:

Az ilyen ingyenes, pláne online tesztek nem megbízhatóak. A komolyakat mindig papíron oldod meg kontrollált körülmények között.

Mellesleg anno (kb. 15 éve) a Mensa tesztje sem volt túl nehéz. És az csak a felső 2 illetve 1 százalékot méri, és az nem számít különösebben kiemelkedőnek. Az pont azt jelenti, hogy egy zsúfolt metrókocsiban jó eséllyel neked van a legmagasabb IQ-d, de a szomszédos kocsiban is van egy hozzád hasonló.

2016. máj. 4. 16:39
 23/40 A kérdező kommentje:
Hát egy zsúfolt metrókocsiban elférnek kb 100-an, ha csak én vagyok köztük kiemelt IQ-s, akkor igaz az emberek 98%-nál magasabb IQ, amit a mensa írt. Egyébként a neten egyetül a mensa tesztje hivatalos. Tehát azt komolyan lehet venni.
2016. máj. 5. 09:36
 24/40 anonim ***** válasza:

Vannak még olyan csoportok is, hogy Mega Society meg Giga Society, amelyek értelemszerűen a felső egymilliomodot illetve milliárdodot jelentik. Ez utóbbiba valószínűleg csak néhány ember tartozik az egész bolygón. :) Ezek a tesztek időkorlát nélkül megoldhatók de nem használhatsz hozzá bizonyos segédeszközöket (pl. interneten segédanyagokat vagy mások ötleteit).

Visszatérve a kvantummechanikához: egy jó didaktikus bevezető a témába Ramamurti Shankar könyve: Principles of Quantum Mechanics. Az elején szépen sorba veszi azt a matekot, ami kell, és fokozatosan építi fel azokat a fizikai fogalmakat, amelyek szükségesek a megértéshez, egyben személetet is adva a magasabb szintű problémák tárgyalásához. Ez alapján már fel tudod mérni, hogy mi az ami megvan neked matekból meg fizikából ahhoz, hogy elindulj.

2016. máj. 5. 16:12
 25/40 A kérdező kommentje:
Ez jónak tűnik, de sajnos nem tudok ilyen szinten angolul. A nyelvérzékem nagyon rossz. Ha esetleg eszetekbe jut egy jó könyv magyarul ilyen 3000 körül, azt meg is venném.
2016. máj. 17. 09:53
 26/40 anonim ***** válasza:

Szerintem Geszti Tamás Kvantummechanikája elég jó. Engem is tanított az öreg, és nagy tudású embernek ismertem meg. Azonban a könyv nem fed le mindent. A legfontosabbakat tartalmazza modern jelölésrendszerrel, és lehet, hogy kicsit magas annak, aki kezdő szinten áll. Pár modern fogalmat is tárgyal, de minden tudományt több forrásból érdemes tanulni, hogy az embernek szélesedjen a rálátása és persze a lexikális tudása is.

Megveheted Nagy Károly Kvantummechanikáját is, de nekem Geszti könyve jobban bejött, mert modernebb felfogású.

A külföldi szakkönyvek megértéséhez nem kell magas szintű angoltudás. Legtöbbször egyszerű jelent és jelen idejű szenvedő szerkezetet használnak, amihez egy középfok elég, az olyan kötő- és magyarázószavak mint "therefore", "hence" meg "straightforward" egy idő után megszokottakká válnak. Ezért merném pl. ajánlani J. J. Sakurai-nak a "Modern Quantum Mechanics" című könyvét is. Ebben feladatok is vannak, a megoldásokat meg külön le lehet vadászni internetről. Mondjuk a könyvet is, ha nem akarsz az Amazonon 100 dollárt fizetni érte. :)

2016. máj. 17. 10:24
 27/40 A kérdező kommentje:

Az angolom még alapfokon sincs és nem is tervezem fejleszteni, mert valahogy nem megy.

Viszont a két könyvajánlást köszönöm! :)

2016. máj. 17. 11:01
 28/40 A kérdező kommentje:
Elkezdtem olvasni Geszti Tamás könyvét (pdf-ben). Ha az egyenleteket nem értem, de a szöveget igen (vagy csak elfogadom, hogy igaz), úgy is megérthetem a kvantumfizikát?
2016. máj. 17. 11:33
 29/40 anonim ***** válasza:
100%
Ha az egyenleteket nem érted, akkor nyilván nem fogsz érteni semmit sem. Ez olyan, mint a francia impresszionista festészetről tanulni úgy, hogy egyetlen festményt sem nézel meg soha. Akkor inkább olvass egy jó ismeretterjesztő könyvet. Vagy pedig kénytelen leszel szisztematikusan felépíteni azt a matematikai háttértudást, amely az egyenletek megértéséhez kell.
2016. máj. 17. 15:29
 30/40 anonim ***** válasza:
Pedig az angolt érdemes fejleszteni, ugyanis lassan anélkül mozdulni sem fogsz tudni nemcsak a fizikában, hanem sehol máshol sem, ráadásul az elején nagyon egyszerű is. Ragozás nincs, az egyszerű kijelentő mondatok pedig nyelvtanilag is egyszerűen vannak felépítve. Ami később bajos lehet, azok az ideidők és a modalitások használata (feltételes mód, vágyak kifejezése) és a mellékmondatok és a "phrasal verb"-ökhasználata. Ahhoz idő kell. De én a helyedben pl. kihasználnám a fizikai iránti érdeklődésem és így fejleszteném az angoltudásomat is.
2016. máj. 17. 15:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!